Προγράμματα

Πρωτομαγιά

Ο παρακάτω σύνδεσμος παραπέμπει στο πρόγραμμά μας etwinning <<Be cool recycle in school>> και περιέχει συνεργατικά και ομαδικά προϊόντα του έργου μας:https://schoolrecycle.blogspot.com/ 

Πασχαλινές κάρτες και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Κάρτες με ευχές από χαρτί που βάψαμε μόνοι μας  και καλαθάκια για τα πασχαλινά αυγά από χαρτόνι και αυγοθήκες.

 

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα στους φίλους μας e-twinners στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Η συνεργατική ιστορία που ξεκίνησε από το νηπιαγωγείο μας, ταξίδεψε ηλεκτρονικά σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος . Μέσω του διαδικτύου την διαβάσαμε  και εντυπωσιαστήκαμε από την εξέλιξη και τους ήρωες που επέλεξαν οι φίλοι μας etwinners! Τα παιδιά ζωγράφισαν μερικούς από αυτούς.

Το ποίημά μας αφιερωμένο στην αγαπημένη μας Γη! 

Η 22 Απριλίου ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα της Γης το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 192 χώρες κάθε χρόνο.Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή John McConnell, ο οποίος το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο πρότεινε να οριστεί μία ημέρα προς τιμή της Μητέρας Γης.

 

 

 

 

 

 

 

Το ποίημά μας για την ημέρα της Γης!

 

Η αφίσα και το μήνυμά μας : «Εμείς τα παιδιά ανακυκλώνουμε σωστά»

Ενημερώσαμε τους γονείς για το νόημα της μέρας και της αφίσας που φτιάξαμε με πολύ ενθουσιασμό.

 

Την Τρίτη 16 Απριλίου προσκαλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την Διευθύντρια καθαριότητας και πρασίνου Δήμου Ρεθύμνου, κ. Γκολφινοπούλου Νικολέτα. Με αφορμή την προβολή Video με θέμα τους Μπλε κάδους , συζητήσαμε για θέματα  ανακύκλωσης και οι μικροί μαθητές την εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους! Της χαρίσαμε αγκαλιές και μια κάρτα από ανακυκλώσιμα υλικά. Φεύγοντας της ζητήσαμε ένα δέντρο για την αυλή του  σχολείου .

Θα το φροντίζουν οι μαθητές μας που σε λίγους μήνες θα φοιτήσουν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και θα μεγαλώνει μαζί τους!

 

Το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με το  Πανεπιστήμιο Κρήτης, η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του δ’ έτους, αφιερώνει το φύτεμα των λουλουδιών για την αυλή μας στην ημέρα της Γης μας.Τα λουλούδια είναι δωρεά γονέα που διαθέτει φυτώριο. Ευχαριστούμε!

Απριλιάτικες κατασκευές και δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Ανακυκλώνουμε με δημιουργικό τρόπο εφημερίδες, ρολά, καλαμάκια….για τον πίνακα της άνοιξης.

 

Δημιουργήσαμε το δικό μας έργο τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά.Ο πίνακας της άνοιξης!

Με ρολά και εφημερίδες φτιάξαμε πεταλούδες ,με νερομπογιές φτιάξαμε λουλούδια και διακοσμήσαμε την τάξη μας δημιουργώντας τον τοίχο της Άνοιξης!

  

 

Παρατηρούμε τις ανοιξιάτικες δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά των συνεργαζόμενων σχολείων οι οποίες είναι υπέροχες.

Παρατηρούμε έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά!  

Τα παιδιά ενθουσιασμένα από την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών δεν σταματούν να μας εκπλήσουν δημιουργώντας μοναδικά πράγματα!

Μια μεγάλη χαρτόκουτα έγινε …..πλοίο της γραμμής ! Περήφανος ο μαθητής μας το έφερε στην τάξη εξηγώντας μας με κάθε λεπτομέρεια την κατασκευή του , που την έκανε στο σπίτι με την βοήθεια της μαμάς του. Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιαστήκαμε.

Συγχαρητήρια από όλους μας και στους δυο σας! 

 

Χάρτινα ποτήρια  έγιναν κούκλες…. Ο καθένας έφτιαξε τον «Μάρτη» του α

ποχαιρετώντας τον μήνα.

Τα πλαστικά και χάρτινα ανακυκλώσιμα υλικά μεταμορφώνονται σε κυάλια και τανκ….

    

Την Κύπρο γνωρίσαμε την Πέμπτη 14 Μάρτη 2019 μέσα από εικόνες της ιστορίας της και χορέψαμε ακούγοντας την <<Τηλλυρκώτισσα>>, παραδοσιακό τραγούδι του νησιού.Βρήκαμε πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Κρήτη.Θαυμάσαμε τις ομορφιές αυτού του ωραίου νησιού της Μεσογείου και στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στους φίλους μας στο Δημοτικό σχολείο Πάνω Πολεμιδίων Λεμεσού. 

Ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση αλουμινίου παρακολουθώντας σχετικά videos. Zωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας. 

 

Μαθαίνoυμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αναζητώντας τις πόλεις των σχολείων των φίλων μας που είναι στο πρόγραμμά μας << Be cool recycle in school>>.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηρώντας το έθιμο της Σαρακοστής και του χαρταετού φτιάξαμε το χαρταετό μας με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά και τη Σαρακοστή μας κόβοντας εικόνες με νηστίσιμα φαγητά από διαφημιστικά φυλλάδια.Και του χρόνου!

 

Με εφημερίδες και άχρηστα υλικά φτιάξαμε τους χαρταετούς μας.

.        

 

 

 

 

 

 

 

Με τους φίλους μας στην Κύπρο επικοινωνήσαμε την Παρασκευή 8 Μάρτη 2019 μέσω skype.Θαυμάσαμε τους χαρταετούς που έφτιαξαν με εφημερίδες και υποσχεθήκαμε πως θα ξαναεπικοινωνήσουμε καθώς η τεχνολογία δεν μας υποστήριξε αρκετά αυτή τη φορά.Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Αναστασία Καπαρή από το Δημοτικό Σχολείο Πάνω Πολεμιδίων Λεμεσού στην Κύπρο και τους μαθητές της. 

 

Κατασκευάσαμε μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, μαράκες , τυμπανάκια, κουδουνάκια… 

Η έμπνευση των μαθητών και των γονέων τους απογειώνει το πρόγραμμά μας!Αποκριάτικη στολή <<Φωτεινός σηματοδότης>> με ανακυκλώσιμα υλικά από το μαθητή μας.Μπράβο ωραία ιδέα!

Δοκιμάσαμε νέα τεχνική ζωγραφικής και φτιάξαμε μοναδικά αποκριάτικα πόστερ! Με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ένα ρολό κουζίνας απλώσαμε τα χρώματα στο χαρτί φτιάχνοντας απίθανους καμβάδες.

Με πολύ φαντασία και  ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε καπέλα και μάσκες! Μας αναγνωρίζετε;

       

Επαναχρησιμοποιήσαμε παλιές εφημερίδες και τέμπερες και φτιάξαμε κλόουν

        

Ομαδική δουλειά με άχρηστα χαρτιά και περήφανοι καμαρώνουμε τις δουλειές μας!

        

 

 

Δημιουργήσαμε τις μάσκες μας με ανακυκλώσιμα υλικά έχοντας βοηθό τη φαντασία μας.

 

Κατασκευάσαμε κλόουν από πλαστικά μπουκάλια.

Την Πέμπτη 20 Φλεβάρη κάναμε βιντεοκλήση με το νηπιαγωγείο Μεσορόπης Καβάλας. Υπήρχε ενθουσιασμός και στα δύο νηπιαγωγεία.Μικροί και μεγάλοι συστηθήκαμε και τραγουδήσαμε! Τα παιδιά από την Καβάλα μας έδειξαν πως παίζουν «Μπαλοδρομίες» και μας εξήγησαν τους κανόνες.  Εμείς τους ζητήσαμε βοήθεια για το αλαφαβητάρι του διαστήματος που συμπληρώνουμε. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας!

Με τις ζωγραφιές μας αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας.

 

Την Δευτέρα 15 Φλεβάρη είχαμε μια επικοινωνία με τα 2ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, 12ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας και 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου. Συνομιλήσαμε μέσω chat στην πλατφόρμα του twinspace , είπαμε τα νέα μας και συμφωνήσαμε να ζωγραφίσουμε αποκριάτικα μέσω του διαδικτύου.

 

Με το πλαστικό και την ανακύκλωσή του ασχοληθήκαμε αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο και στα βιβλία.

Την Τρίτη 12 Φλεβάρη μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Σερβία, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα e-twinning <<Be cool recycle in school>>.Η γνωριμία μας έγινε από την  κ. Βίκυ Δρυμούρα, εκπαιδευτικό και μητέρα ενός μαθητή μας, η οποία μας παρουσίασε με το γλαφυρό και άμεσο τρόπο της τα έθιμα, τις συνήθειες , τα φαγητά και τα προϊόντα , διάσημα μέρη και μύθους αυτής της ωραίας χώρας.Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βίκυ για την ωραία παρουσίαση.

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από την ωραία παρουσίαση.

 

Ζωγραφίσαμε καρδούλες για τους φίλους μας στη Σερβία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επαναχρησιμοποιούμε με δημιουργικό τρόπο τα χαρτιά

Παλιές φωτοτυπίες, ζωγραφιές που δεν μας αρέσουν, κομμάτια από παλιές κατασκευές μεταμορφώνονται σε μοναδικές δημιουργίες.

Πλανήτες, φιγούρες, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βάλει ο νου σας. Μερικοί μεταμορφώθηκαν σε ….αετούς! 

Τους αναγνωρίζετε;

 

 

Ασχοληθήκαμε με το βιβλίο του Σελ Σιλβερστάιν << Το δέντρο που έδινε>>, το διαβάσαμε , παρακολουθήσαμε animation video, συζητήσαμε και σκεφτήκαμε τι θα δίναμε εμείς στο δέντρο. Ζωγραφίσαμε τις σκέψεις μας.

Τι θα έδινα εγώ στο δέντρο;

 -Φύλλα, κλαδιά,μήλα, κορμό,μάτια, μύτη, στόμα, καρδιά, αγάπη, καλοσύνη, γενναιοδωρία, χαρά,φιλάκια…

 

 

Μαθαίνουμε για τη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, είδαμε videos, διαβάσαμε πληροφορίες από βιβλία και ζωγραφίσαμε  τις εντυπώσεις μας.

Μαθαίνουμε πώς δημιουργείται το χαρτί και αποτυπώνουμε ζωγραφίζοντας τις εντυπώσεις μας.

Παίζουμε τα on line παιχνίδια του προγράμματός μας!Μας ψυχαγωγούν και μας διδάσκουν.

Ακολουθώντας τους αριθμούς από το 1 ως το 41 σχεδιάσαμε το σήμα της Ανακύκλωσης!

Κάθε μέρα τα ανακυκλώσιμα υλικά μας δίνουν την ευκαιρία να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα έργα. 

 

 

Βάψαμε τα ρολά ,στερεώσαμε μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε.Ένας παίχτης κρατάει την μικρή «μπασκέτα» και την κουνάει και ο άλλος παίχτης πρέπει να κάνει πετυχημένη βολή . Δεν είναι καθόλου εύκολο! Ένας διασκεδαστικός τρόπος για συντονισμό χεριού-ματιού με ένα παιχνίδι από ανακυκλώσιμα υλικά!

 

Κατασκευάσαμε πιγκουίνους από ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουμε με τους αριθμούς κάνοντας αντιστοιχίσεις, μετρήσεις, απαριθμήσεις.Μας συνοδεύουν τα ζάρια μας.

 

<a href=»https://blogs.sch.gr/3niprethymn/files/2019/01/peng

2 thoughts on “Προγράμματα

  1. Εύχομαι να μοιραστούμε πολλά και σημαντικά πράγματα μέσα από το πρόγραμμα, etwinning «Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας» ,μικροί και μεγάλοι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.