Απρίλιος 2019

Πάσχα στο Νηπιαγωγείο μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

Πασχαλινά  εργαστήρια διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, το Σάββατο 13 Απρίλη 2019, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να  κάνουν παρέα, να παίξουν, να συμμετέχουν σε κυνήγι θησαυρού με πασχαλινά αυγά, να βάψουν αυγά, να παίξουν παιχνίδι με φρούτα και λαχανικά , να απολαύσουν την αφήγηση πασχαλινής ιστορίας και να ζωγραφίσουν με ανοιξιάτικα σχέδια τα πρόσωπά τους. Η ζεστασιά και το ωραίο κλίμα μεταξύ όλων πλημμύρισε τον αύλειο χώρο του σχολείου καθώς οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν έξω.Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν και ιδιαίτερα τους γονείς του Συλλόγου που οργάνωσαν με διάθεση αυτή την ωραία δράση χαρίζοντας σε παιδιά και μεγάλους μια γλυκιά και ανάλαφρη ανάμνηση καθώς πλησιάζει το Πάσχα!

Καλό Πάσχα να έχουμε!

 

 

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πασχαλινό παζάρι του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου την Πέμπτη 11 Απρίλη 2019.Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά μας, τους φίλους μας , τα παιδιά, γονείς και  εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου και όλους και όλες που μας τίμησαν  με την προσφορά τους. Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για την ακούραστη δράση του και την αγάπη με την οποία αντιμετωπίζει καθετί που αφορά το Νηπιαγωγείο μας. Καλό Πάσχα!!!

Πασχαλινό παζάρι την Πέμπτη 11 Απρίλη 2019.

 

 

 

Η επίσκεψή μας στα εικαστικά εργαστήρια Ρεθύμνου την Τετάρτη 10 Απρίλη το ένα τμήμα και την Πέμπτη 4 Απρίλη 2019 το άλλο τμήμα μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε με τον πηλό ανοιξιάτικα κλαδιά και να έρθουμε σε επαφή με αυτό το γήινο υλικό υπό την οργανωμένη και ουσιαστική καθοδήγηση της έμπειρης κεραμίστριας κ.Φρόσως Μπόρα.

 

 

 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 4 Απρίλη 2019 για να συμμετέχουμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας γνώρισε την έκθεση «Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου».Εμψυχώτρια η κ.Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, μας οδήγησε μέσα από ένα βιωματικό πρόγραμμα να γνωρίσουμε τον μοναδικό καλλιτέχνη, να παρατηρήσουμε τα έργα του, να προβληματιστούμε και να δώσουμε δικές μας ερμηνείες, να ευαισθητοποιηθούμε για το περιβάλλον και τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης επέμβασης σε αυτό, να απολαύσουμε την τέχνη του και να εκφραστούμε με το σώμα μας αλλά και την ζωγραφική μας.

 

 

 

 

Η έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, περιλαμβάνει περισσότερα από 120 έργα τα οποία καλύπτουν συνολικά επτά δεκαετίες, από τις αρχές του 1950 έως τα τέλη του 2000.

Λάτρης της φύσης και με βαθιά οικολογική συνείδηση, ο Βαλέριος Καλούτσης(1927-2014) ήταν από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που καταπιάστηκαν με το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ρομαντική ενατένιση της (κρητικής) φύσης, η υφή του εδάφους, των πετρωμάτων, του βυθού, των βουνών και της θάλασσας, η κίνηση και οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές εκφάνσεις και το αδιέξοδο της ανθρώπινης επικοινωνίας, η ιδέα της τεχνητής φύσης, οι αέναες μεταλλαγές του τοπίου μέσω επεμβάσεων ή επεκτάσεων, οι γεωλογικές μεταμορφώσεις, καθώς και η κατοπτική και ανάγλυφη απεικόνιση ενός τόπου είναι ορισμένα από τα θέματα που συναντάμε στο πολυσχιδές έργο του.

Τα έργα της έκθεσης φανερώνουν την εξελικτική πορεία ενός ανήσυχου ζωγράφου ο οποίος χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα έκφρασης (ζωγραφική, κινητικά έργα, σχέδιο, κολάζ) και τη διάθεσή του να αποτυπώσει με έναν πoλυπρισματικό τρόπο την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Αυτήν ακριβώς την πολύπλευρη και στοχαστική προσέγγιση του Καλούτση επιδιώκει να αναδείξει η αναδρομική του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου,2 Απριλίου, μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία αφίσα και να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για αυτό.

Αντλησαμε πληροφορίες για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από το διαδίκτυο, ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα ιστοριών, συζητήσαμε για το τί μας προσφέρουν τα βιβλία και πως νιώθουμε όταν «διαβάζουμε».  Τα συγκεντρώσαμε όλα σε μια αφίσα για να ενημερώσουμε τους γονείς.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου στα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προσελκύσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Σχετική εικόνα

 

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, είναι η σειρά της Λιθουανίας. Το μήνυμα με τίτλο «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» έγραψε ο 64χρονος διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος είναι ο δημιουργός και της αφίσας.

Η απόδοση του μηνύματος στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως βιβλία για παιδιά και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το μήνυμα του Λιθουανού συγγραφέα:

«Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά.

Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε.

Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια.

Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…».

Εκπαιδευτικές δράσεις του Νηπιαγωγείου μας για το μήνα Απρίλιο

  1. Εκπαιδευτική ημιημερήσια εκδρομή στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, 1/1/2019.
  2. Επίσκεψη στα Εικαστικά Εργαστήρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, 4/4/2019.
  3. Επίσκεψη στα Εικαστικά Εργαστήρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, 10/4/2019.
  4. Πασχαλινό παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας, 11/4/2019.
  5. Πασχαλινά εργαστήρια στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας και στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου,13/4/2019.
  6. Επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο μας του διαιτολόγου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,κ.Κασσελούρη, για ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή, 18/4/2019.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων