«Σύνταξη Ετήσιου Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»

 

  • Ως κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δράσης ορίζεται η εξοικείωση των νηπίων με τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα (μάθησης, αλφαβητισμού και ζωής), όπως αναλυτικά περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας.
  • Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων θα υλοποιηθούν δράσεις και από τους 4 θεματικούς κύκλους, ενώ η διάρκεια του κάθε θεματικού κύκλου έχει οριστεί σε 7 εβδομάδες (2 μήνες).
  • Οι επιλεγμένες δράσεις αντανακλούν τη φιλοσοφία και το όραμα της Σχολικής Μονάδας, ενώ η εμπειρία των εκπαιδευτικών από προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα αποτελέσει μεταξύ άλλων σημαντική βοήθεια για την πορεία των εργαστηρίων.
  • Μετά το πέρας των εργαστηρίων θα ακολουθήσει αξιολόγηση/αποτίμηση των δράσεων και σχετικός αναστοχασμός.
  • Τα βασικά πλεονεκτήματα της σχολικής μονάδας που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος (και αναφέρονται αναλυτικά στο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας) είναι τα εξής: α. η πρότερη εμπειρία των εκπαιδευτικών σε προγράμματα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, β. η συνολική ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, γ. η διάθεση γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας των εκπαιδευτικών για την επίτευξη ενός κοινού οράματος, ε. η επαρκής υλικοτεχνική υποδομή της Σχολικής Μονάδας σε συνδυασμό με τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών και δ. η ύπαρξη ενεργούς ιστοσελίδας του σχολείου για την ευκολότερη και άμεση διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων.

Συνεργασία θα υπάρξει και με επιλεγμένους φορείς του προγράμματος (οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά στο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας), ενώ σημαντικές κρίνονται πως θα είναι οι πληροφορίες που θα αντληθούν από την επιμόρφωση που θα διενεργηθεί από το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και τον Σύμβουλο Εκπαιδευτικού Έργου.

Τα στάδια υλοποίησης των επιμέρους εργαστηρίων θα ακολουθήσουν κυρίως τη διδακτική προσέγγιση της διαδικασίας του τεχνικού σχεδιασμού (προσδιορισμός ανάγκης, έρευνα στις ανάγκες του προβλήματος, ανάπτυξη πιθανών λύσεων, επιλογή της βέλτιστης λύσης, κατασκευή πρωτοτύπων, αξιολόγηση της λύσης, επικοινωνία της λύσης, επανασχεδιασμός). Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν παιγνιώδεις δράσεις και σύγχρονες στρατηγικές – ρουτίνες σκέψης [βλέπω-σκέφτομαι-αναρωτιέμαι, ερωταποκρίσεις, τι σε κάνει να το λες; δημιουργικές συγκρίσεις, καταιγισμός ιδεών].

Το Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας που έχει ήδη συνταχθεί, θα υλοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο και από τα δύο τμήματα (με μικρές προσαρμογές στις ανάγκες των νηπίων του κάθε τμήματος).

Απόφαση σχετικά με το Σχέδιο Δράσης ανά θεματικό κύκλο και τμήμα

1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα- Ευ ζην

1ο & 2ο τμήμα: Θέμα «Διατροφή»

Τίτλος: «Ο Ρούλης ο τροφούλης και η περιπέτεια του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής»

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • Ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας, υπευθυνότητας, συνεργασίας και ομαδικότητας
  • Ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διατροφής και στοματικής υγιεινής

 

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Οκτώβριος – Νοέμβριος

2ος θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον

1ο & 2ο τμήμα: Θέμα «Οικολογική Συνείδηση»

Τίτλος: «Το παράπονο των ζώων»

Βασικοί στόχοι: 

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • γνωριμία με τα κυριότερα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα καθώς και οι κίνδυνοι, από τους οποίους απειλούνται.
  • δημιουργία «πρωτοτύπων».
  • αξιολόγηση των σταδίων της λύσης του προβλήματος.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Δεκέμβριος- Ιανουάριος

3ος θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – 

Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

1ο & 2ο τμήμα: Θέμα «Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα»

Τίτλος: «Όλοι ίσοι,όλοι διαφορετικοί

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • οργάνωση δραστηριοτήτων που θα ενισχύουν τη συνεργασία και το κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης μέσα στην τάξη.
  • υιοθέτηση αξιών και προτύπων σεβασμού και συνεργασίας.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Φεβρουάριος – Μάρτιος

4ος θεματικός κύκλος: Δημιουργώ και Καινοτομώ – 

Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία

1ο & 2ο τμήμα: Θέμα: STE(A)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του νερού και την Υδροδυναμική

Τίτλος: «Tο ταξίδι της σταγόνας»

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους 21ου αιώνα.
  • ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού.
  • Κατανόηση του κύκλου του νερού
  • Δημιουργία κατασκευών που θα αναδεικνύουν της ιδιότητες της ροής του νερού (υδροδυναμική)

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Απρίλιος – Μάιος

 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Σχολικό έτος 2022-2023  

1ο τρίμηνο (12/9 έως 10/12/22)

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1.Εκπαίδευση των νηπίων στην τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του COVID-19, ΧΑΜ ( χέρια – απόσταση – μάσκα). Σχετικές δραστηριότητες τραγούδια, παραμύθια, υλικό από διαδίκτυο για την εμπέδωση της νέας πραγματικότητας.

  • Γνωριμία με το χώρο του Νηπιαγωγείου (δραστηριότητες προσαρμογής με παιχνίδια έκφρασης και γνωριμίας –εισαγωγή στο ελεύθερο σχέδιο – γνωριμία με τα υλικά του νηπιαγωγείου (μαρκαδόροι, κόλλες, πλαστελίνη κτλ.) και παιχνίδια καθώς και με τον τρόπο χρήσης τους – χρώματα.
  • «Η τάξη μας» Εξοικείωση με τους χώρους της τάξης & του σχολείου (γωνιές, τουαλέτες, αυλή κτλ.) και με τον τρόπο λειτουργία τους.Δημιουργία γωνιών-Εισαγωγή στους κανόνες και τις “ρουτίνες” της τάξης (προσευχή, τακτοποίηση υλικών, πλύσιμο χεριών πριν το πρόγευμα, διάλειμμα κτλ,κανόνες συμπεριφοράς στο περιβάλλον του σχολείου –οι συμμαθητές μας, παιχνίδια γνωριμίας- Πρώτη επαφή με σταθερούς πίνακες αναφοράς (ημερολόγιο & καιρός, γράμματα και αριθμοί…)
  • «Ο εαυτός μου» Αναγνώριση των ατομικών χαρακτηριστικών-Εξοικείωση με το όνομά τους (αναγνώριση και γραφή)

2.« Ο Σεπτέμβρης και τα δώρα του »- Γνωριμία του μήνα- λαϊκές εκφράσεις- παροιμίες-Το αμπέλι και τα προϊόντα του.

3. Διεθνής Ημέρα ειρήνης-21 Σεπτεμβρίου– αναφορά στην ειρήνη και τα οφέλη της.

4. Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-30 Σεπτεμβρίου– δράσεις στον προαύλιο χώρο του σχολείου με αθλητικές δραστηριότητες.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1.Η οικογένειά μου  –1η ΟΚΤΏΒΡΗ– Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας– Ημερολόγιο Οκτώβρη. Δραστηριότητες σχετικές με την οικογένεια, συνδυασμός γλώσσας και μαθηματικών – ίδιο –διαφορετικό. Εικαστικές δραστηριότητες με αναφορά στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

2.Έναρξη θεματικού κύκλου εργαστηρίου δεξιοτήτων: Φροντίζω το περιβάλλον, με αφορμή την « 4 Οκτώβρη» Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματά τους (κατασκευή σχετικής αφίσας…) Σχετικές δραστηριότητες.

3.Τα σχήματα. Δραστηριότητες αναγνώρισης και αναπαραγωγής των βασικών γεωμετρικών σχημάτων-Αναπτύγματα.

4.«16 ΟΚΤΏΒΡΗ – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής» Αναφορά στα φρούτα και γενικότερα στην υγιεινή διατροφή  και ιδιαίτερα στα φρούτα του Φθινοπώρου καθώς και στην υγιεινή του στόματος.

5.Φθινόπωρο– αποδημητικά πουλιά, δραστηριότητες με φύλλα, δέντρα αειθαλή και φυλλοβόλα, φρούτα. Κλιματική αλλαγή – Πρωτοβρόχια – Βροχή: αναφορά στον κύκλο του νερού (εισαγωγή στις έννοιες “εξάτμιση-συμπύκνωση”, αναπαράσταση του κύκλου του νερού κ.ά.).

6.«28η Οκτωβρίου»- Γιορτή Σημαίας – Ειρήνη Πόλεμος-Προβληματισμός για τα δεινά του Πολέμου και τα αγαθά της Ειρήνης, Σχετικές δραστηριότητες γλώσσας- μαθηματικών και εικαστικών.

7.Φυσικά φαινόμενα: Σεισμός. Με αφορμή την επικαιροποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το σεισμό μιλήσαμε για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και κάναμε την πρώτη μας άσκηση σεισμού.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1.Ο Κόσμος των Φυτών: Σπορά – Ανάπτυξη / Γνωριμία με την Ελιά – Τα μέρη των φυτών και οι ανάγκες τους -Η διαδικασία της σποράς και τα στάδια ανάπτυξης των φυτών – Φυτεύουμε σπόρους, παρακολουθούμε και καταγράφουμε την πορεία ανάπτυξής τους – Γνωριμία με την ελιά και την προσφορά της – Δραστηριότητες γλώσσας, μαθηματικών, αναφορά στο φυσικό περιβάλλον με εποπτικά μέσα, αναφορά στην τέχνη. Η ελιά σύμβολο ειρήνης. Επίσκεψη σε ελαιώνα και συμμετοχή στο λιομάζωμα ή σε ελαιοτριβείο.

2.«Τι έγινε στο Πολυτεχνείο»-Αναφορά στα ιστορικά γεγονότα- Ντενεκεδούπολη: Αντιπαραβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου με την ιστορία του Λαδένιου – Εξοικείωση με τα πολιτεύματα της Δημοκρατίας & της Δικτατορίας, η σημασία των εκλογών – Εκλογές στην τάξη

3.Κυκλοφοριακή Αγωγή – Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς -Εξοικείωση με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας -Υιοθέτηση κανόνων σωστής συμπεριφοράς ως πεζοί και ως συνεπιβάτες

4.Το Σώμα μου –Τα μέρη του σώματος – Οι 5 αισθήσεις -Εξοικείωση με βασικές βιολογικές λειτουργίες (αναπνευστικό-πεπτικό-κυκλοφορικό σύστημα ανθρώπου) -Βασικοί κανόνες σωματικής υγιεινής.

5.Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιών. 20 Νοεμβρίου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

  1. Έναρξη δεύτερου θεματικού κύκλου εργαστηρίου δεξιοτήτων: Ζω καλύτερα- Ευ ζην
  2. 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Α.Μ.Ε.Α Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (3 Δεκεμβρίου), αναφορά στα άτομα μα αναπηρία κι ευαισθητοποίηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
  3. Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 10 Δεκέμβρη

2ο τρίμηνο (11/12/21 έως 10/3/22)

  1. «Χριστούγεννα» – Χριστουγεννιάτικη Γιορτή – Η Γέννηση του Ιησού – Ήθη και Έθιμα των Χριστουγέννων (χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάλαντα, παραδοσιακά γλυκίσματα, Άγιος Βασίλης κ.ά.) – Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1.Χειμώνας – Τα χαρακτηριστικά του χειμώνα (καιρός, φρούτα, συνήθειες…)- Ζώα σε Χειμερία Νάρκη -Χιονάνθρωπος: εισαγωγή στις έννοιες “τήξη-πήξη”, Γνωριμία με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη: εικόνες, πληροφορίες, παιχνίδια.Αμυγδαλιά – Αλκυόνα: γνωριμία με το πουλί που γεννάει τα αυγά του τον χειμώνα (περιγραφή-εξωτερικά χαρακτηριστικά, πληροφορίες, εικαστική απόδοση με διάφορους τρόπους…),

2.Αλκυονίδες μέρες, ο μύθος της Αλκυόνης – “Η αλκυόνα ψαρεύει ψαράκια”: παιχνίδι με μαθηματικά προβλήματα, εξοικείωση με τη χρήση μαγνήτη και τις ιδιότητές του – Αμυγδαλιά: γνωριμία με το δέντρο που ανθίζει τον χειμώνα (περιγραφή ανθών, εικαστική απόδοση….), ο μύθος της Αμυγδαλιάς, ξηροί καρποί.

3.Η έννοια του χρόνου: οι 4 εποχές/ εποχές-μήνες-εβδομάδες-ημέρες / «Η γη γυρίζει» Γη: σχήμα, κίνηση και θέση στο ηλιακό σύστημα, στεριά και θάλασσα, το εσωτερικό της γης (ηφαίστεια και σεισμοί) –Μέρα – νύχτα –αναφορά στο ηλιακό σύστημα-Γνωριμία με τους πλανήτες: ονόματα, χαρακτηριστικά και θέση στο ηλιακό σύστημα.

4.  30 Ιανουαρίου εορτή 3 Ιεραρχών.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

      1.Γενικά για το μήνα – Κουτσοφλέβαρος – Παροιμίες

  1. Έναρξη τρίτου θεματικού κύκλου εργαστηρίου δεξιοτήτων : Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – «Εγώ κι εσύ μαζί και διαφορετικοί» – Οι φυλές της γης (χρώμα,συνήθειες, διατροφή, ενδυμασία, κατοικία).Τα Παιδιά του Κόσμου– Γνωριμία με τους Κινέζους και τους Ινδιάνους: εξωτερικά χαρακτηριστικά, ενδυμασία, κατοικίες, διατροφή, συνήθειες, γραφή – Ντυνόμαστε Κινέζοι και Ινδιάνοι – Σύγκριση των παραπάνω με τους Έλληνες, αποδοχή διαφορετικότητας- Αναφορά και σε άλλους λαούς, ομαδική εργασία “τα παιδιά του κόσμου”.
  2. Στη χώρα των συναισθημάτων – Αυτοεκτίμηση – Αναγνώριση κι έκφραση συναισθημάτων σε διάφορες καταστάσεις – Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων (θυμός, φόβος, λύπη) – Η “γωνιά” των συναισθημάτων.
  3. Εβδομάδα Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: Υγιεινή Διατροφή – Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής – Κατηγορίες τροφίμων –Βιταμίνες- Φρούτα και Λαχανικά
  4. Απόκριες / Καθαρά Δευτέρα – Σαρακοστή – Απόκριες: η σημασία της λέξης και της θρησκευτικής γιορτής, έθιμα – Αποκριάτικες κατασκευές, γλωσσικές ασκήσεις, μαθηματικά παιχνίδια – Αποκριάτικο πάρτι: αποκριάτικα παιχνίδια, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, χορός – Τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας (φαγητό, χαρταετός…)- Η κυρά-Σαρακοστή, νηστίσιμες κι αρτύσιμες τροφές.

ΜΑΡΤΙΟΣ

1.Άνοιξη & Χελιδόνια – Μάρτης ο Δίγαμος: λαϊκή ιστορία (δραματοποίηση, εικαστική απόδοση, αναφορά στα χαρακτηριστικά του καιρού τον Μάρτιο) – Η επιστροφή των χελιδονιών: αναφορά στα αποδημητικά πουλιά, κατασκευή φωλιάς, τα “χελιδονίσματα”.

2. 6 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

3.Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. 21 Μαρτίου. Γνωριμία με Έλληνες ποιητές.

 

3ο τρίμηνο ( έως11/3/22 έως 15/6/22)

5. 25η Μαρτίου 1821»– Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μέσα από έργα τέχνης, ο κρίνος της Παναγίας (κατασκευή) – Αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, η έννοια της “Επανάστασης” – Παραδοσιακή ενδυμασία (τσολιάς και Αμαλία) – Υφαντική τέχνη: γνωριμία με τον αργαλειό, δημιουργία απλών υφαντών – Σχολική Γιορτή.

6.Επαγγέλματα –Γνωριμία με διάφορα επαγγέλματα: εργαλεία, στολή, προσφορά – Προσωπικές εμπειρίες και προτιμήσεις (επάγγελμα γονιών, “τι θα γίνω όταν μεγαλώσω”). Πρόσκληση στο χώρο του σχολείου για συνέντευξη από τον αντίστοιχο επαγγελματία.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1.Έναρξη τέταρτου θεματικού κύκλου εργαστηρίου δεξιοτήτων: Δημιουργώ και Καινοτομώ.

2.Πρωταπριλιά– Ο Πινόκιο- η αλήθεια και το ψέμα – αναφορά σε λαϊκά παραμύθια.

3.Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου 2 Απρίλη

4.«To περιβάλλον μας» Το Δάσος – Τα ζώα του δάσους, τροφικές αλυσίδες – Η προσφορά του δάσους -Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας

5.Η ανακύκλωση. Γνωριμία με τους μπλε κάδους και τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δραστηριότητες εμπέδωσης.

6.Παγκόσμια Ημέρα αδέσποτων ζώων 4 Απριλίου

7. Η ιστορία του Πάσχα- και η Εβδομάδα των Παθών – η σημασία της Ανάστασης- Πασχαλινά ήθη κι έθιμα (επιτάφιος, αυγά, παραδοσιακά γλυκίσματα…)- Πασχαλινές κατασκευές (κάρτα, καλαθάκι, λαμπάδα…)

 

ΜΑΙΟΣ

1.Λουλούδια του Μάη– Γνωριμία με διάφορα είδη λουλουδιών, διαθεματικές δραστηριότητες – γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια-Τα λουλούδια στη μυθολογία

2. Η γιορτή της μητέρας. Δημιουργία κατασκευών προς τιμήν της μητέρας. 14 Μαΐου

3. Το μουσείο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 18/5, γνωριμία με μουσειακά εκθέματα μέσα από την τέχνη ( Πίνακες ζωγραφικής – διαδίκτυο)

4.Έντομα / Μέλισσα – Έρευνα πεδίου: παρατήρηση εντόμων στην αυλή του σχολείου (ή σε περίπατο σε κοντινό πάρκο ή χωράφι) και καταγραφή των ευρημάτων. Γνωριμία με τα έντομα: κατονομασία, ανατομία (θώρακας, κοιλιά, 6 πόδια…), κατηγοριοποίηση (ωφέλιμα – βλαβερά, τρόπος μετακίνησης) – Η κοινωνία των μελισσών.

ΙΟΥΝΙΟΣ

1.«Το καλοκαίρι» – Ήλιος και θάλασσα.

2.«Ζώα υπό εξαφάνιση» – Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου

3.Ζώα της Θάλασσας– Γνωριμία με τα ζώα της θάλασσας,- Ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας τους.

4.Γιορτή του πατέρα. 18 Ιουνίου

5.Καλοκαιρινή Γιορτή

 

ΕΚΠ/ΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ –ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1.Επισκέψεις ειδικών στο σχολείο μας, που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον σχολικό έτος. Ειδικότερα, στα πλαίσια σχετικών θεματικών προσεγγίσεων κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, θα επισκεφθούν την τάξη μας:

  • Οδοντίατρος
  • Πυροσβεστική υπηρεσία
  • Δασική υπηρεσία

 

2.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18/5, επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

3.Επίσκεψη σε κοντινή παραλία: καθαρισμός ακτής από σκουπίδια, συλλογή βότσαλων και άμμου για υλοποίηση κατασκευών, κατασκευές στην άμμο.

4.Προβλέπεται παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης στο χώρο του σχολείου μας τον Απρίλιο σε συνεργασία με θεατρική ομάδα.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος θα πραγματοποιηθούν με περιορισμό λόγω της πανδημίας COVID -19. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με την παρουσία γονέων καθώς και οι σχολικές γιορτές θα υλοποιηθούν στην τάξη με παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων αυτών.

 

Συνεργασία με φορείς

Όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο θα υπάρξει ανάλογη συνεργασία με φορείς που σχετίζονται με την λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται μαθήματα Αγγλικών 2 φορές της εβδομάδα για κάθε πρωϊνό τμήμα.

Ενδέχεται κάποια από τα παραπάνω θέματα, που έχουν προγραμματιστεί από το διδακτικό προσωπικό να μην πραγματοποιηθούν, επειδή  μπορεί να προκύψουν και αναδυόμενα θέματα από τα παιδιά σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους, οπότε το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Επίσης πιθανό να γίνει και κάποια επίσκεψη επιπλέον που δεν έχει προγραμματιστεί  ( π.χ. θεατρική παράσταση) ή και να ακυρωθεί παράσταση ή επίσκεψη για οικονομικούς λόγους.