Η Δανειστική μας βιβλιοθήκη

παι-ιά-που-ιαβάζουν-τα-βιβ-ία-στη-βιβ-ιοθήκη-36282021
 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Στην δανειστική μας βιβλιοθήκη το κάθε παιδάκι επιλέγει μόνο του το βιβλίο που θέλει να δανειστεί μέσα από ποικίλα επιλεγμένα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά βιβλία. Η δανειστική μας βιβλιοθήκη ανανεώνεται συχνά με καινούργια βιβλία.

Σκοπός της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο και το διάβασμα. Για να πετύχουμε αυτό τον σκοπό, απαιτείται η στενή συνεργασία σχολείου-οικογένειας. Είναι δηλαδή απαραίτητο κάποιο πρόσωπο της οικογένειας ν’ ασχοληθεί έστω και για λίγο χρόνο με την ανάγνωση και το σχολιασμό του βιβλίου που θα πάρει το παιδί στο σπίτι. Με τη διαδικασία του δανεισμού τα παιδιά έχουν την δυνατότητα ν’ ασχοληθούν με το βιβλίο, όσο χρόνο θέλουν, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να μυρίσουν τη μυρωδιά του χαρτιού και να το αγαπήσουν.

Μέσα από τη διαδικασία του δανεισμού τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειστές και θεωρεί το καθένα δική του υπόθεση το πώς θα κρατήσει σε καλή κατάσταση τα βιβλία του νηπιαγωγείου. Η επαφή των νηπίων με τα βιβλία συντελεί ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις από το περιεχόμενο, να μάθουν πώς κρατάμε το βιβλίο, την πορεία ανάγνωσης(από την αρχή προς το τέλος, από πάνω προς τα κάτω και από την αριστερή σελίδα πρός την δεξιά), την λειτουργία του τίτλου, την σχέση κειμένου και εικονογράφησης, το ρόλο του συγγραφέα στη δημιουργία του βιβλίου καθώς και την αξία της λογοτεχνίας. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το βιβλίο. Μάθετε τα να το προσέχουν, να το διατηρούν καθαρό και να μην το σκίζουν. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν στην ανάγνωση από το απλό γύρισμα της σελίδας μέχρι την συν-ανάγνωση ενηλίκου-παιδιού και την πρόβλεψη για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Όταν λοιπόν βρείτε το χρόνο που θα αφιερώσετε στο παιδί σας για το διάβασμα του παραμυθιού, ξεκινήστε από το εξώφυλλο. Δείτε τις εικόνες, τον τίτλο, τον συγγραφέα και τον εικονογράφο του βιβλίου. Μετά την πρώτη ανάγνωση μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας κάποιες ερωτήσεις κατανόησης του περιεχομένου του βιβλίου όπως:

  1. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ?
  2. ΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ?
  3. ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ?
  4. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ?

Στην συνέχεια μπορείτε να προβείτε σε σχολιασμό των εικόνων του βιβλίου μαζί με το παιδί σας και μέσα από την συζήτηση θα προκύψουν νέες γνώσεις για το παιδί σας. Καλό είναι, πριν πέσει για ύπνο να διαβάζετε στο παιδί σας ένα όμορφο και ευχάριστο παραμύθι γιατί το βοηθάει στην ψυχική και συναισθηματική του χαλάρωση.

vivlioprotaseis