δεξιοτήτων

Το σχολείο μας υλοποιεί τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του
Γυμνασίου, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μάθησης. Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Σκοπός των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων» είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές. Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.

 

Θεματικές Ενότητες των Εργαστηρίων

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες. Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στη θεματολογία που ακολουθεί, η οποία διαμορφώθηκε στην τελική της μορφή από την πιλοτική εφαρμογή των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021:

.jpg

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων υλοποιούνται και στα τρία τμήματα του νηπιαγωγείου (πρωινά τμήματα και προαιρετικό ολοήμερο).

δεξιοτήτων 1

Η έναρξη των εργαστηρίων γίνεται με τη Θεματική Ενότητα “Ζω καλύτερα – Ευ ζειν”

καλύτερα 1

ο δικός μας τίτλος είναι “Τρέφομαι σωστά, ζω καλά!”

καλύτερα2

Κύριος στόχος μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και να τα εντάξουν με τρόπο φυσικό στην καθημερινότητα τους. Ταυτόχρονα, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, εξοικειώνονται με τη συνεργατική μάθηση και την ομαδική εργασία κάτι που θα συναντήσουν, χωρίς αμφιβολία, και στην ενήλικη ζωή τους. Ευνοείται η αποκαλυπτική μάθηση και αναδεικνύονται ταλέντα και ικανότητες όλων των μαθητών.

Στη Θεματική Ενότητα “Φροντίζω το Περιβάλλον”

2.περιβάλλον

το εργαστήριό μας έχει τίτλο: Το κρατώ δεν το πετώ!!!!

2.περιβάλλον.τίτλος

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν ότι τα απορρίματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι η διαχείρισή τους αποτελεί ευθύνη όλων. Επιπλέον στόχος είναι να αναδειχθούν η αξία και τα οφέλη της ανακύκλωσης καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που λύνει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της ατομικής ευθύνης.

Στη Θεματική Ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ  –  Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”

3.ενεργώ

το εργαστήριό μας έχει τίτλο: Όλοι ίσοι – Όλοι διαφορετικοί

3.ενεργώ.τίτλος

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την έννοια της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας ως κάτι ξεχωριστό και πολύτιμο στο σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον μέσα από ποικίλες βιωματικές δράσεις κατανοούν τις αξίες της ισότητας και του αλληλοσεβασμού αξιοποιώντας τεχνικές θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού, ανάγνωση παραμυθιών, παρατήρηση και επεξεργασία έργων τέχνης, φύλλα εργασίας και κατασκευές.

Στη Θεματική Ενότητα “Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία”

4.stem

το εργαστήριό μας έχει τίτλο: Ο καιρός σήμερα

4.stem .τίτλος

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να γνωρίσουν έννοιες όπως ο καιρός, τα καιρικά φαινόμενα, το κλίμα, τη θερμοκρασία και να μάθουν να ξεχωρίζουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι μαθητές συλλέγουν δεδομένα και καταγράφουν τις καιρικές συνθήκες με υπολογιστικά συστήματα που περιέχουν αισθητήρες θερμοκρασίας και ψηφιακά γυροσκόπια για τη δημιουργία ενός εβδομαδιαίου δελτίου καιρού. Γίνονται οι ίδιοι μετεωρολόγοι και παρουσιάζουν το δελτίο καιρού στην ολομέλεια της τάξης. Παρακινούνται και υποστηρίζονται να δημιουργήσουν τα δικά τους απλά μετεωρολογικά όργανα (π.χ. ανεμοδούρι).

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα παραπάνω εργαστήρια με ομαδικές εργασίες των μαθητών επιλέγοντας την παρακάτω εικόνα:

 

.φωτογραφίες