Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή ένα γραμματόσημο που κυκλοφόρησε το 1979 με τη θεά Αφροδίτη που αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας στην Κύπρο. Αφού παρατηρήσαμε το γραμματόσημο και κάναμε τις υποθέσεις μας καταγράψαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά για την Κύπρο και στη συνέχεια έγινε ο εννοιολογικός χάρτης. Δείξαμε μια εικόνα με τη σημαία της και προσπαθήσαμε να τη βρούμε στο χάρτη της Ευρώπης. Στο google earth είδαμε την απόσταση από το νηπιαγωγείο μας ως την Κύπρο. Η Κύπρος είναι μια χώρα αλλά και ένα νησί. Αντλώντας πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια ανακαλύψαμε στοιχεία που αφορούν τη σημαία (χρώμα, χάρτης, κλαδί ελιάς ), τον κοινό εθνικό μας ύμνο και την κοινή μας καταγωγή.
Από φωτογραφίες στο διαδίκτυο ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα και στις πόλεις του νησιού. Μάθαμε για τα ιστορικά γεγονότα όπως τη Βρετανική κατοχή, την επιθυμία των Ελληνοκυπρίων για ένωση με την Ελλάδα και τον ένοπλο αντιαποικιακό αγώνα έως την Ανεξαρτησία . Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιοχή με συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έως την εισβολή των Τούρκων στο βόρειο τμήμα του νησιού το καλοκαίρι του 1974. Τα γεγονότα αυτά σημάδεψαν με πολύ άσχημο τρόπο τη ζωή των κατοίκων του νησιού με αποτέλεσμα να χωριστεί στα δυο με μια γραμμή που ονομάζεται πράσινη γραμμή ή νεκρή ζώνη. Περίπου 150.000 Ελληνοκύπριοι και 60.000 περίπου Τουρκοκύπριοι προσφυγοποιήθηκαν. Λόγω των διακοινοτικών διαταραχών (1963-1974) πολλοί άνθρωποι εξαφανίστηκαν και είναι αγνοούμενοι.
Παρακολουθήσαμε στο youtube κυπριακά παραμύθια και τραγούδια με την κυπριακή διάλεκτο. Παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια (παζλ, μέμορυ). Λύσαμε σταυρόλεξα και κάναμε ανασύνθεση των λέξεων ΚΥΠΡΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ. Γνωρίσαμε τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, και τα Λευκαρίτικα κεντήματα. Φτιάξαμε τι θα περιείχε το πιάτο μας με τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που θα παραγγέλναμε να φάμε αν επισκεφτούμε την Κύπρο. Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις και φτιάξαμε μια γιρλάντα με τίτλο “Η αλυσίδα που μας ενώνει” διπλής όψεως από τη μια πλευρά γράφει: “ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ -ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ” και από την άλλη σημαίες από τις δυο χώρες σε σχήμα καρδιάς εναλλάξ. Ένα κορίτσι ζωγράφισε τη σημαία της Κύπρου και μας την έφερε στο νηπιαγωγείο. Αυτό ήταν η αφορμή για να φτιάξουμε σημαίες της Κύπρου. Όπως μπορούσε ο καθένας. Αφού ακούσαμε το παιδικό τραγούδι σκουλουκούιν, είδαμε το εικονόλεξο, το φτιάξαμε παραμύθι, το τραγουδήσαμε και ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση. Ζωγραφίσαμε τις αδερφές Ελλάδα και Κύπρο πιασμένες χέρι-χέρι. Στο τέλος φτιάξαμε και μια αφίσα με τίτλο: “ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ -ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ”
Κύπρος-Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες 2021-2022
Συμμετοχή στο διαγωνισμό πρότζεκτ με θέμα: “ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ -ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ”
Στόχοι του πρότζεκτ είναι:
- Να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν οι μαθητές τον Κυπριακό Ελληνισμό και τη σκλαβωμένη κυπριακή γη.
- Να κατανοήσουν το εθνικό μας πρόβλημα (το Κυπριακό), να προβληματίζονται και να νοιάζονται για αυτό και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτό
- Να διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου
- Να κατανοούν και διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής, ομόνοιας
- Να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες Ελληνόπουλα ζουν σε χώρες του εξωτερικού προσπαθώντας να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα
- Να εκφραστούν δημιουργικά οι μαθητές ως προς τον Κυπριακό Ελληνισμό με όποιον τρόπο επιθυμούν
Ως αφόρμηση για την υλοποίηση του πρότζεκτ χρησιμοποιήθηκε ένα γραμματόσημο με το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης.
Εξηγήσαμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τα γραμματόσημα και τι μπορεί αυτά να μας δείχνουν.
Περιγράψαμε τι βλέπουμε πάνω στο γραμματόσημο.
Κυκλοφόρησε το 1979.
Διαβάσαμε όπως μπορούσαμε τι χώρα από την οποία προέρχεται το γραμματόσημα και είδαμε ότι είναι γραμμένα με το ελληνικό αλφάβητο και στη συνέχεια με αγγλικά και στα τούρκικα.
Σε ποια ανήκει αυτό το άγαλμα;
Είναι κάποιο κορίτσι, κάποια βασίλισσα ή κάποια θεά;
Μα γιατί έχει και θάλασσα και βράχους;
Ξέρει κανείς;
Εννοιολογικός χάρτης
Στη συνέχεια δείξαμε μια εικόνα με τη σημαία της
και προσπαθήσαμε να τη βρούμε στο χάρτη
Μετρήσαμε την απόσταση από την Ελλάδα στο google earth
Μπήκαμε στη wikipedia και βρήκαμε πληροφορίες που αφορούν την Κύπρο.
Διαπιστώσαμε ότι έχουμε τον ίδιο Εθνικό Ύμνο.
Η παρουσίαση
ΜΕΜΟΡΥ
Τα υπόλοιπα διαδραστικά παιχνίδια βρίσκονται στην παρουσίαση.
Λύσαμε σταυρόλεξο
Κάναμε ανασύνθεση της λέξης ΚΥΠΡΟΣ και ΕΛΛΑΔΑ
Παραδοσιακά φαγητά και γλυκά Κύπρου
Αν ήμουν τουρίστας στην Κύπρο τι φαγητά και τι γλυκά θα ήθελα να φάω;
Γιρλάντα με τίτλο: “Η αλυσίδα φιλίας που μας ενώνει”
Από τη μια πλευρά “ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ -ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ” και από την άλλη σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας σε σχήμα καρδιάς εναλλάξ.
Κυπριακές σημαίες
Ένα κορίτσι ζωγράφισε τη σημαία της Κύπρου και μας την έφερε στο νηπιαγωγείο. Αυτό ήταν η αφορμή για να φτιάξουμε σημαίες της Κύπρου. Όπως μπορούσε ο καθένας.
Φτιάξαμε ζωγραφιές με την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ πιασμένες χέρι-χέρι.
Ζωγραφίζω το τραγούδι Σκουλουκούιν
Παραδοσιακό Κυπριακό παιδικό τραγούδιΣκουλουκούινΈβρεξεν μες την αυλή μου τζιαι έπαιζα με τα πηλά, τζι είδα μέσα που το χώμα δκυο ματούθκια γελαστά. Ήταν ένα σκουλουκούι τζι ήταν όπως την κλωστήν, ήβρεν μιαν μιτσιάν τρυπούαν τζιαι επροσπάθαν να χωστεί
Σκουλουκούιν, σκουλουκούιν πού πάεις χωρίς βρακούιν Έμπα μέσα στη φουλιά σου μεν πονήσεις τα λαιμά σου.
Έπιασα το που το νούρο το φιλούι το μιτσί έπαιξα λλίο μιτά του τζι έκλεισα το στο ποτσί. Τζι ήρτεν έσσω η αρφή μου τζι έμπηξεν τες παουρκές. Είπεν το τζιαι του τζιρού μου τζι έδωκεν μου πατσαρκές.
Σκουλουκούιν, σκουλουκούιν εν να σγάψω ένα λουκκούιν μες τη λάντα να σε χώσω τον πελάν για να γλυτώσω!
Ελληνικά μετάφραση Σκουληκάκι Έβρεξε μέσα στην αυλή μου κι έπαιζα με τις λάσπες και είδα μέσα στο χώμα, δυο ματάκια γελαστά. Ήταν ένα σκουληκάκι, κι ήτανε όπως μια κλωστή βρήκε μια μικρή τρυπούλα και προσπαθούσε να κρυφτεί.
Σκουληκάκι, σκουληκάκι, που πας χωρίς βρακάκι Μπες μέσα στη φωλιά σου μήπως σε πονέσει ο λαιμός σου.
Το άρπαξα από την ουρά, το μικρό το φιλαράκι έπαιξα λιγάκι μαζί του και το έκλεισα στο μπουκαλάκι. Και ήρθε στο σπίτι η αδελφή μου και έμπηξε τις φωνές. Το είπε και στον μπαμπά μου και μου έδωσε φάπες πολλές.
Σκουληκάκι, σκουληκάκι θα σκάψω ένα λακκάκι να σε κρύψω στη λακκούβα, από τον μπελά για να γλυτώσω! Ζωγράφισε ότι σου έκανε εντύπωση από το Κυπριακό τραγούδι
|
Εικονόλεξο από την Τάνια Μάνεση
Μαθαίνουμε το τραγούδι
ΑΦΙΣΑ: “ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ -ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ”
Φτιάξαμε την αφίσα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Αρχικά βάψαμε ένα κανσόν με μπλε χρώμα για τη θάλασσα και για το φόντο.
Γύρω-γύρω κολλήσαμε καρδιές με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Κόψαμε το περίγραμμα του νησιού που σχεδιάσαμε το νησί της Κύπρου σε άσπρο χαρτόνι και το κολλήσαμε στη μέση. Γύρω από το περίγραμμα κολλήσαμε σύρμα πίπας σε πορτοκαλί χρώμα.
Με πράσινη πλαστελίνη φτιάξαμε την πράσινη γραμμή που είναι διχοτομημένο το νησί. Στην πλευρά που κατοικούν οι Τουρκοκύπριοι κολλήσαμε οντουλέ μπεζ. Σε χαρτόνι γράψαμε τη λέξη ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και την κολλήσαμε στο οντουλέ . Στην πλευρά που κατοικούν οι Ελληνοκύπριοι φτιάξαμε σπίτια ,φοίνικες, λουλούδια,ουράνιο τόξο, ήλιο και κολλήσαμε πουλιά από έργο του Αλέκου Φασιανού. Κόψαμε βελουτέ πράσινο για τα κλαδιά ελιάς που έχει η σημαία της Κύπρου και τα κολλήσαμε στο κάτω μέρος. Πάνω στα κλαδιά κολλήσαμε 3 χαρτονάκια που γράφουν 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ. Δεξιά και αριστερά κόψαμε και κολλήσαμε πουλιά του Αλέκου Φασιανού. Σε διάφορα σημεία της θάλασσας κολλήσαμε δελφινάκια και το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης. Στη θάλασσσα στο επάνω μέρος του νησιού κολλήσαμε ένα καραβάκι. Είναι φτιαγμένο από γαλάζιο χαρτόνι και πάνω του κολλήσαμε ένα πουλί του Φασιανού με ένα κλαδί ελιάς. Βάλαμε 4 playmobil που κρατούν στα χέρια τους τις λέξεις ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ που αυτός είναι και ο τίτλος της αφίσας μας.