Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τα άτομα αυτά και τον τρόπο ζωής τους.

Μερικές δραστηριότητες που κάναμε και  εισάγαγαν τα παιδιά στον κόσμο της αναπηρίας:

  • Δέσαμε τα μάτια των παιδιών και τα προτρέψαμε να κινηθούν στο χώρο, χωρίς βοήθεια ή και με βοήθεια άλλου παιδιού και μετά να μας περιγράψουν το πως ένιωσαν. Αν ήταν εύκολο ή δύσκολο και τι συναισθήματα τους προκάλεσε η έλλειψη όρασης και οπτικής επαφής με το χώρο.
  • Τους ζητήσαμε να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν σε ζευγάρια χωρίς όμως να μιλάνε. Τους προτρέψαμε να σκεφτούν τρόπους άλλους εκτός από την ομιλία για να ζητήσουν συγκεκριμένα πράγματα.
  • Αφού συζητήσαμε με τα παιδιά μετά από αυτά τα παιχνίδια, αρχίσαμε να δείχνουμε εικόνεςμε άτομα που δεν βλέπουν, που δεν ακούν, με άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι. Συζητήσαμε με τα παιδιά για τις απόψεις τους όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα άτομα που απεικονίζουν.
  • Δείξαμε επίσης εικόνες από τοσύστημα Μπράιγ και εξηγήσαμε στα παιδιά πως χρησιμοποιείται και που χρησιμεύει.
  • Προσκαλέσαμε μία δασκάλα τηςνοηματικής γλώσσας για να μας εξηγήσει τον τρόπο επικοινωνίας των κωφάλαλων. Δοκιμάσαμε με την βοήθεια της να κάνουμε μερικά γράμματα, εκφράσεις  και το όνομα του κάθε παιδιού.

 Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από αυτές τις εμπειρίες. Κατάλαβαν πόσο πολύτιμα αγαθά είναι το να βλέπουν, να μιλάνε, να ακούν, να περπατάνε και να επικοινωνούν μεταξύ τους.IMG_9458IMG_9520IMG_9522IMG_9523IMG_9524IMG_9527_Ink_LIIMG_9534_Ink_LIIMG_9539_Ink_LIIMG_9550_Ink_LIIMG_9576_Ink_LIIMG_9614_Ink_LIIMG_9625_Ink_LIIMG_9630_Ink_LIIMG_9676_Ink_LI