Οι κανόνες της τάξης μας

IMG_7499

IMG_7016Με τα παιδιά φτιάχνοντας τις γωνιές επισημαίναμε τι χρειάζεται να προσέχουμε καθώς παίζουμε.

Ζητήσαμε από τα παιδιά να πούμε μερικούς κανόνες ρωτώντας αν έχουν ακούσει πάλι τη λέξη κανόνας.
Καταλήξαμε ότι οι κανόνες μας λένε πώς να συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε στο σχολείο.
Συμφωνήσαμε ότι ένας – ένας θα σηκώνει το χέρι του να λέει την ιδέα του και ότι η κυρία θα τους γράψει σε ένα χαρτί ώστε να τους βάλουμε σε ένα σημείο της τάξης  για να τους βλέπουμε και να μην τους ξεχνάμε.
Οι κανόνες που φτιάξαμε αφορούσαν τις γωνιές με τα διάφορα υλικά και παιχνίδια αλλά αφορούσαν και το πως θα συμπεριφερόμαστε την ώρα που όλοι θα είμαστε μαζεμένοι στην παρεούλα.
Μείναμε στον τρόπο με τον οποίο δείχνουμε ότι προσέχουμε τον άλλον όταν μιλάει , τι κάνουν τα μάτια μας, τα αυτιά μας, το σώμα μας:
1. Δίνουμε προσοχή σ’αυτόν που μιλάει.
2. Τα μάτια μας τον παρακολουθούν .
3. Τα αυτιά μας τον ακούν.
4. Περιμένουμε ήσυχα την σειρά μας να μιλήσουμε.
5. Σηκώνουμε το χέρι να ζητήσουμε κάτι.

6. Η φωνή μας είναι ήρεμη όταν μιλάμε.
Τονίσαμε το γεγονός ότι η ηρεμία θα μας βοηθήσει να δουλέψουμε καλύτερα, η ευχάριστη ατμόσφαιρα να είμαστε όλοι χαρούμενοι.
Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιούμε μαγικές ευγενικές λέξεις όπως:   Eυχαριστώ, Παρακαλώ, Συγνώμη…
Θέσαμε κανόνες και για την κυρία όπως το ότι πρέπει να ακούει προσεκτικά τα παιδιά, να τα προσέχει, να μιλάει με ήρεμη φωνή.
Στη συνέχεια κάθε παιδί διάλεξε έναν κανόνα και προσπάθησε να τον αναπαραστήσει με παντομίμα και οι άλλοι έπρεπε να μαντέψουν ποιον κανόνα δείχνει. Μετά ο καθένας ζωγράφισε όπως μπορούσε τον κανόνα.

Όλες τις ζωγραφιές τις κολλήσαμε γύρω από το χαρτόνι στο οποίο νωρίτερα είχαμε γράψει τους κανόνες και αφού είχαμε αντικαταστήσει μερικές λέξεις με εικόνες για να είναι πιο κατανοητοί στα παιδιά.

Στο τέλος αναφέραμε τη λέξη συμβόλαιο και τι σημαίνει. Υπογράψαμε όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας το σημαδάκι του, ότι δεσμευόμαστε να τηρούμε τους κανόνες της τάξης που όλοι μαζί αποφασίσαμε.

Και για όσους δεν τηρούν τους κανόνες;

Εδώ οι ποινές που προτάθηκαν από τα παιδιά ήταν πολύ αυστηρές. Να τον μαλώνουμε, να τον χτυπάμε…
Τελικά επειδή αυτό που είχαμε να τους προτείνουμε ήταν λιγότερο βίαιο και αυστηρό τους παρουσιάσαμε την καρέκλα της Σκέψης και της Ηρεμίας.

Αν λοιπόν κάποιος παραβαίνει έναν κανόνα τα παιδιά είπαν ότι θα κάθεται στο καρεκλάκι ώστε να ηρεμήσει και να επιστρέψει στην παρεούλα μας.