Η Κυρά-Σαρακοστή

IMG_9800

Μιλήσαμε για την Σαρακοστή, το σαρακοστιανό τραπέζι, την μεγάλη νηστεία.

Η κυρά-Σαρακοστή, ένα έθιμο παλιό, χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα. Ήταν συνήθως μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νήστευε. Στο τέλος κάθε βδομάδας έκοβαν ένα πόδι, το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το έβαζαν μέσα στο ψωμί της Αναστάσεως και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι!

Στους Έλληνες του Πόντου επικρατούσε ένα παρεμφερές έθιμο. Εκεί οι άνθρωποι αντί για γυναικεία μορφή, έφτιαχναν ένα πουλάκι και έβαζαν στην ουρίτσα του 7 πολύχρωμα φτερά. Μετά το κρεμούσαν από το ταβάνι και κάθε που τελείωνε η εβδομάδα, έβγαζαν κι από ένα φτερό.

IMG_9808
Σίγουρα η έννοια του χρόνου για τα μικρά παιδιά, είναι έννοια αφηρημένη. Ωστόσο με τις δραστηριότητές μας, εμείς επιδιώκουμε την όσο το δυνατόν ευκολότερη κατανόηση του χρόνου.

Κάθε παιδί έφτιαξε την δική του Κυρά-Σαρακοστή για να την πάρει στο σπίτι του.

IMG_9805

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα έπρεπε να υπάρχει και μια κυρά-Σαρακοστή μέσα στην τάξη μας που θα θυμίζει στα παιδιά κάθε Παρασκευή φεύγοντας από το σχολείο και γυρίζοντας στο σπίτι τους να κόβουν κι εκεί ένα ποδαράκι. Φτιάξαμε την κυρά-Σαρακοστή για την τάξη μας και ένα πουλάκι και βάλαμε στην ουρίτσα του 7 πολύχρωμα φτερά. Όταν η εβδομάδα μας θα τελειώνει, μαζί με το ποδαράκι που θα κόβουμε, θα βγάζουμε κι ένα φτερό από το πουλάκι.

P3150007
Μάθαμε το παρακάτω ποίημα:

Την κυρά-Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι ένα σταυρό και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα εφτά κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Συμπληρώσαμε και εικονογραφήσαμε την ακροστοιχίδα της Σαρακοστής.

P3150002

Είδαμε φωτογραφίες με τα φαγητά και ξεχωρίσαμε τα αρτύσιμα με τα νηστίσιμα. Χαρήκαμε γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε και εμείς την νηστεία γιατί είμαστε μικροί!!!!

P3090195

P3110204 Ένας ήταν ο στόχος μας μιλώντας για την κυρά-Σαρακοστή. Αφενός να γνωρίσουν τα παιδάκια τα έθιμα του τόπου μας και αφετέρου να αντιληφθούν την χρονική διάρκεια που μεσολαβεί από την Καθαρά Δευτέρα ως το Πάσχα.