Ημέρα Αποταμίευσης

Ημέρα της αποταμίευσης  λοιπόν  και ξεκινήσαμε με το μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και το μυρμήγκι». Είπαμε  την ιστορία δείχνοντας τις εικόνες.

Στη συνέχεια παίξαμε λίγο με τις εικόνες και προσπαθήσαμε να τις ξαναβάλουμε με τη σωστή σειρά λέγοντας την ιστορία. Τα παιδιά εύκολα κατάλαβαν το μήνυμα που ήθελε να μας περάσει ο μύθος.

PA300227

Τον ζωγραφίσαμε και τον δραματοποιήσαμε. Τα παιδιά χαρακτήρισαν τον τζίτζικα τεμπέλη και αχόρταγο.   Αλλάξαμε το τέλος του μύθου με αποτέλεσμα να μην τον διώξουν τα μυρμηγκάκια αλλά τον κάλεσαν στο σπίτι τους και του έδωσαν φαγητό και στέγη και τον έπεισαν ότι το καλοκαίρι δεν θα τραγουδάει μόνο αλλά θα μαζεύει τροφή για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι μπορούμε να κάνουμε οικονομία σε πολλά πράγματα και να ξοδεύουμε μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Μιλήσαμε στη συνέχεια για τα λεφτά,  τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα αποταμιεύουμε, πού τα χρειαζόμαστε και πού δεν τα χρειαζόμαστε και τα αναγνωρίσαμε.

PA290189                   PA290190         PA300210

PA300229Πως όμως ονομάζονται τα λεφτά μας: Ευρώ.  Και από που πήραν το όνομα : Μα από την Ευρώπη.  Την είδαμε στο χάρτη. Και τότε ένα νήπιο λέει «κυρία εγώ έχω ένα βιβλίο που λέγεται Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» και άρχισε να μας λέει ότι θυμόταν από τον μύθο. Παίρνοντας αφορμή μιλήσαμε για το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης  από το Δία.  Είδαμε τον σχετικό πινάκα στο διαδίκτυο σε διάφορα είδη τέχνης, τον παρατηρήσαμε, τον ζωγραφίσαμε.

PA290195

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας χρήματα. Ξεκινήσαμε με τα κέρματα. Δόθηκαν στα παιδιά κομμάτια χαρτιού σε σχήμα κύκλου και έγραψαν ή αντέγραψαν πάνω τους αριθμούς. Στη συνέχεια τα διακόσμησαν όπως ήθελε το καθένα.

PA290198

Κάναμε ταξινομήσεις,ομαδοποιήσεις και σειροθετήσεις με χρήματα.

PA300203PA300230PB020232

 

Τέλος μάθαμε την παροιμία «ευρούλι το ευρούλι γεμίζει το σακούλι»και έφτιαξε το κάθε παιδί την δική του κάρτα.

PA300219                                                             PA300218