Είμαστε όλοι φίλοι στο σχολείο


Η παιδική ηλικία είναι η πρώτη ηλικία που τα παιδιά αναζητούν παρέα και φίλους.

Στο νηπιαγωγείο από τις πρώτες μέρες  προσπαθούμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο , να δημιουργήσουμε φίλους και να δεθούμε σαν ομάδα.

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, αφού είχαμε όλοι γνωριστεί καλά μεταξύ μας κι είχαμε φτιάξει και τα βραχιόλια της φιλίας… αρχίσαμε να μιλάμε για το τί είναι φιλία!

Ασχοληθήκαμε με τους τρόπους που προσεγγίζουμε κάποιον για να γίνουμε φίλοι..με το ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να παραμείνουμε φίλοι με κάποιον..αλλά και με το ποιός είναι ο τρόπος για να λύνουμε προβλήματα που έχουμε με έναν φίλο!

Διαβάσαμε  το παραμύθι : «Ποτέ πια δε θα μαλώσουμε» της Στέφανι Ρόε και το σχολιάσαμε.

Κάναμε το δέντρο της φιλίας και σχολιάσαμε τις έννοιες : αγάπη, αλήθεια, υπομονή, εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία, επικοινωνία, ελευθερία κ.ά.

PA290176

Σχηματίσαμε με τα σώματά μας  τον ήλιο της φιλίας κρατώντας μία έννοια.

PA190146

Χωριστήκαμε σε ζευγαράκια, διαλέγοντας ένα φίλο. Κάναμε διάφορα παιχνίδια και γνωριστήκαμε καλύτερα με το φίλο μας.

Όλη τη μέρα ήμασταν μαζί. Στην τάξη, στο διάλλειμα, στο φαγητό, στο παιχνίδι, παντού.

Παίξαμε τις αγκαλιτσοφωλίτσες: σκορπίσαμε στο χώρο στεφάνια, τα μισά από όσα είναι τα παιδιά. Βάλαμε  μουσική και τα παιδιά χόρεψαν στο χώρο έξω από τις φωλίτσες. Μόλις σταμάτησε η μουσική μπήκαν σε ένα στεφάνι και αγκάλιασαν όποιον βρήκαν εκεί. Άρχισε η μουσική και  όταν σταμάτησε πήγαν σε άλλο στεφάνι και βρήκαν ένα καινούριο φίλο!!!

PA190145

Ζωγραφίσαμε τους φίλους μας και κάναμε κολλάζ «Το λουλούδι της φιλίας».

PA200148

Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία η αυτοπεποίθηση των παιδιών έδειχνε να τονώνεται..οι γκρίνιες και τα μικροπροβλήματα μεταξύ τους να λύνονται από τα ίδια τα παιδιά!!

Προσπαθούσαν καθημερινά να ακολουθούν σωστές συμπεριφορές προς τους φίλους τους κι έδειχναν να διασκεδάζουν ουσιαστικά την κάθε τους μέρα μέσα στην ομάδα της τάξης!

PA190143

Φιλιά και…..φιλία σε όλους λοιπόν!!!