Σχολείο γονέων

Εικόνα1

Στην τέταρτη συνάντηση του «Σχολείου για γονείς» που έγινε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συζητήθηκε το θέμα της προσαρμοστικότητας.

Προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα του νηπίου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αλλαγές στο περιβάλλον του. Οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές ή μεγαλύτερες, να είναι αναμενόμενες ή ξαφνικές. Η ανάπτυξη της προσαρμοστικότητας διευκολύνει το παιδί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές αλλά αναπόφευκτες μεταβάσεις της ζωής (π.χ. μετακόμιση, αλλαγή τάξης ή σχολείου, αλλαγή δουλειάς, χωρισμός, πένθος κ.α.).

Προτού γίνει λόγος, όμως, για αλλαγές χρειάζεται να συζητηθεί η σταθερότητα: η αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης μίας καθημερινής ρουτίνας, όπου η μία δραστηριότητα διαδέχεται την άλλη κάθε μέρα, την ίδια περίπου ώρα. Είναι σημαντικό το παιδί να βιώνει μία αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας στην καθημερινότητά του, που θα αποτελέσει την αφετηρία για τις προσπάθειες διαχείρισης των αλλαγών που θα έρθουν.

Στην ομάδα συζητήθηκαν τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να αναπτύξουν την προσαρμοστικότητά τους ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν αναμενόμενες και μη αναμενόμενες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η στάση του ίδιου του γονέα ως προς την αλλαγή (πόσο ανοιχτά και θετικά υποδέχονται οι ενήλικες που αποτελούν πρότυπο τις αλλαγές στη ζωή τους) καθώς και στην προετοιμασία των παιδιών για αναμενόμενες και μη αλλαγές με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα.

[Οι συναντήσεις σχεδιάζονται και συντονίζονται pro bono από τον Θεοχάρη Γεώργιο, Συμβουλευτικό Ψυχολόγο, εκπαιδευμένο στον συντονισμό Ομάδων Γονέων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων. Επόμενη συνάντηση: Τετάρτη 3 Απριλίου 2024]