28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πλησιάζουμε στην εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και φυσικά όλες οι δραστηριότητές μας αυτή την εβδομάδα έχουν σχέση με αυτή.

Ξεκινήσαμε μιλώντας για τη σημαία μας μια και γιορτάζει στις 27 Οκτωβρίου. Είδαμε σημαίες άλλων χωρών, παίξαμε παιχνίδια αντιστοίχισης ,κάναμε ομαδοποιήσεις με βάση το χρώμα κλπ. Μάθαμε τα χρώματα της δικιάς μας σημαίας μετρήσαμε τις γραμμές της και φυσικά τη ζωγραφίσαμε.

Έπειτα μιλήσαμε για τον πόλεμο του 1940 ,  είδαμε βίντεο και φωτογραφίες και τις σχολιάσαμε, μιλήσαμε για τα συναισθήματα των παιδιών εκείνη την εποχή και τα ζωγραφίσαμε.

Παίξαμε παιχνίδια με λέξεις σχετικές με το θέμα πχ, ΑΕΡΑ, ΟΧΙ, ΕΛΛΑΔΑ κλπ.

Μιλήσαμε για την ειρήνη και τον πόλεμο. Ομαδοποιήσαμε εικόνες , κάναμε ομαδικές εργασίες για την ειρήνη και τον πόλεμο , μετατρέψαμε εικόνες πολέμου σε εικόνες ειρήνης!

 

Τραγουδήσαμε το τραγούδι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ και μιλήσαμε για πράγματα και καταστάσεις στα οποία λέμε ναι και άλλα στα οποία λέμε όχι. Τα καταγράψαμε και τα ζωγραφίσαμε!

Φτιάξαμε κατασκευές για την επέτειο του ΟΧΙ.

Την ημέρα της γιορτής μας παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο με τίτλο “Το κανόνι της Ειρήνης” και κάναμε τη δική μας παρέλαση!

 

ΓΛΥΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΑΚΙ!

Την τιμητική του αυτή την εβδομάδα είχε το αγαπημένο μας φθινόπωρο!

Συνεχίζοντας τις φθινοπωρινές δραστηριότητες της προηγούμενης εβδομάδας, ασχοληθήκαμε με τον κύκλο ζωής των φυτών και των δέντρων. Πως δημιουργούνται , τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν, γιατί ξεραίνουν τα φύλλα τους κλπ.Διαβάσαμε βιβλία μάθαμε τι είναι η χλωροφύλλη ,δραματοποιήσαμε την ιστορία του μικρού Χλωροφυλλούλη και για να γίνουν κατανοητά όλα αυτά είπαμε να φυτέψουμε φακές για να παρατηρήσουμε την ανάπτυξή τους.Επίσης τοποθετήσαμε ένα κεσεδάκι φακές σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για να δούμε αν θα φυτρώσουν χωρίς φως!

Ακολούθησαν δραστηριότητες με τα ξερά φύλλα που έφεραν τα παιδιά στο σχολείο. Κάναμε ομαδοποιήσεις με βάση το χρώμα , το μέγεθος , το σχήμα,τα παρατηρήσαμε, τα σκουπίσαμε!! Τρίψαμε φύλλα, παίξαμε παιχνίδια με αριθμούς, γράψαμε τη λέξη φθινόπωρο αλλά και άλλες λέξεις σχετικές με την εποχή και φυσικά φτιάξαμε τα δικά μας φθινοπωρινά καδράκια!

Με αφορμή τα φύλλα ασχοληθήκαμε με τις έννοιες βαρύ-ελαφρύ .Πειραματιστήκαμε με διαφορετικά υλικά τα οποία κατατάξαμε σε σειρά ξεκινώντας από το πιο ελαφρύ ή και αντίστροφα!

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις δουλίτσες βρήκαμε και ευκαιρία να εξασκήσουμε τη λεπτή μας κινητικότητα κι όχι μόνο!

 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ …ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!

Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με τον σεισμό !Συζητήσαμε για να δούμε τι ξέρουμε για τον σεισμό, διαβάσαμε βιβλία , είδαμε εκπαιδευτικά βιντεάκια !

Μάθαμε γιατί γίνονται οι σεισμοί , πως είναι η μορφολογία της γης, τι είναι ο πυρήνας, οι τεκτονικές πλάκες κλπ. Πειραματιστήκαμε για να τα καταλάβουμε καλύτερα.

Μάθαμε τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την αιτία των σεισμών διαβάζοντας και ζωγραφίζοντας τον μύθο του Εγκέλαδου!

Ενημερωθήκαμε και ζωγραφίσαμε  τα αντικείμενα πρέπει να έχουμε μαζί μας σε περίπτωση σεισμού. Είδαμε τι περιέχει ο σάκος άμεσης ανάγκης που έχουμε στο σχολείο μας.Μάθαμε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης , 100, 199, 166, 112!

Καταλάβαμε ότι πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι ώστε σε περίπτωση σεισμού να μην πανικοβληθούμε, γι΄αυτό και κάναμε άσκηση σεισμού!

Διαπιστώσαμε πως λειτουργεί ο σεισμογράφος και τι είναι τα ρίχτερ!

Γράψαμε το Σ του σεισμού και βρήκαμε λέξεις από Σ.

Φτιάξαμε το δικό μας αντισεισμικό σπιτάκι και φυσικά πήραμε και βραβείο συμμετοχής στην άσκηση αντισεισμικής προστασίας του σχολείου μας!

Λίγο πριν κλείσει η εβδομάδα βρήκαμε χρόνο να εξασκηθούμε λίγο στο ψαλίδι και να κάνουμε μια εισαγωγή στο φθινόπωρο και στο γράμμα Φ!

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με άλλη μια παγκόσμια ημέρα , αυτή της προστασίας των ζώων.

Διαβάσαμε το τρυφερό παραμύθι “Το Σοφάκι και ο Ντο” και αφού συζητήσαμε για τις ανάγκες που έχουν τα ζώα και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτά,

παίξαμε με καρτέλες όπου αντιστοιχίζαμε την εικόνα με το όνομα του ζώου,

ψάξαμε τα ζωάκια με τον μεγεθυντικό φακό,

χρωματίσαμε σε φύλλο εργασίας τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση,

και φτιάξαμε μάσκες με γατάκια και σκυλάκια.

Έπειτα ασχοληθήκαμε με το όνομά μας  αφού προηγήθηκε άλλη μια δραστηριότητα με το αρχικό μας από το ολοήμερο.

Κάναμε διαγωνισμό ποιος θα βρει πιο γρήγορα το όνομά του , το ψαρέψαμε , φτιάξαμε γραμματόσουπα, μετρήσαμε τις συλλαβές και πηδήξαμε ανάλογα με τον αριθμό των συλλαβών σε στεφάνια, φτιάξαμε την γραμματοπόλη μας!

Συνεχίσαμε με την έναρξη των εργαστηρίων δεξιοτήτων και το πρώτο εργαστήρι από τον θεματικό κύκλο  Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος του προγράμματος «Από το Εγώ στο Εμείς, Δημιουργία Ομάδας».

Μιλήσαμε και καταγράψαμε πράγματα   που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας καιάλλα για τα οποία χρειαζόμαστε βοήθεια για να τα καταφέρουμε. Προσπαθήσαμε να μετακινήσουμε ένα τραπέζι μόνοι μας κι έπειτα με βοήθεια. Ακόμα και την κυρία προσπαθήσαμε να μετακινήσουμε!!

Μιλήσαμε για παιχνίδια που παίζουμε μόνοι μας και παιχνίδια ομαδικά και διαπιστώσαμε ότι μας αρέσουν καλύτερα τα παιχνίδια με τους φίλους μας.

Διαβάσαμε το βιβλίο “Του σχοινιού τα μανταλάκια ” και συζητήσαμε για τις συγκρούσεις που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας κι ας αγαπιόμαστε!! Παίξαμε πολλά πολλά παιχνίδια με μανταλάκια και διασκεδάσαμε αφάνταστα.

Συμπληρώσαμε φύλλο αξιολόγησης και παίξαμε παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης για να αρχίσουμε να δενόμαστε μεταξύ μας!

Συνεχίζουμε δυναμικά από βδομάδα!!

 

 

 

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η εβδομάδα μας  ξεκίνησε με την εκμάθηση του αρχικού γράμματος του ονόματός μας , απαραίτητη προϋπόθεση για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το όνομά μας. Φυσικά όλες οι δραστηριότητες έγιναν με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο.

Βρήκαμε το αρχικό μας και ακουμπήσαμε επάνω το όνομά μας.

Μετρήσαμε από ποιο γράμμα ξεκινάνε τα περισσότερα ονόματα.

Το ζωγραφίσαμε, το φτιάξαμε με πλαστελίνη, με τουβλάκια, με ευθείες και καμπύλες γραμμές και με το σώμα μας.

Σχηματίσαμε το αρχικό μας σε αφρό ξυρίσματος και το “ψαρέψαμε”!

 

Τα κάναμε κολιέ και τα κρεμάσαμε στο λαιμό μας.

Τα μεταμορφώσαμε σε σούπερ ήρωες.

Τις δύο τελευταίες μέρες τις εβδομάδας μιλήσαμε για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, μιας και την Παρασκευή είναι η Παγκόσμια ημέρα Τρίτης Ηλικίας! Διαβάσαμε ένα βιβλίο για τον παππού και τη γιαγιά , είδαμε στον υπολογιστή ένα τρυφερό παραμυθάκι με τίτλο “Η καρδιά του παππού”. Συζητήσαμε για όσα μας προσφέρει η γιαγιά και ο παππούς μας και για όσα κάνουμε εμείς για αυτούς, είδαμε φωτογραφίες από παππούδες και γιαγιάδες τα παλιά χρόνια καθώς κι από άλλες χώρες. Επίσης παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής σχετικούς με το θέμα και τους “ζωντανέψαμε”!

Τέλος ετοιμάσαμε κι ένα τέλειο δωράκι για να τους ευχαριστήσουμε για όσα κάνουν για μας!

 

Να και το δωράκι από το ολοήμερο!