28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Φυσικά αυτή την εβδομάδα είχε την τιμητική της η Ελλάδα μας και η επέτειος του ΟΧΙ! Κάποιες από τις δραστηριότητες που κάναμε στις τάξεις μας ήταν οι παρακάτω:

Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία και γνωρίσαμε σημαίες άλλων κρατών κάνοντας ταύτιση ,διακρίνοντας τα χρώματά τους και παίζοντας παιχνίδι μνήμης!

Μιλήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη και κάναμε μια ομαδική εργασία:

Μετατρέψαμε εικόνες πολέμου σε εικόνες ειρήνης:

 

Μιλήσαμε για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ,και παίξαμε παιχνίδια με τις λέξεις:

Φτιάξαμε εικονόλεξο κάνοντας ταυτόχρονα ανατροφοδότηση για να καταλάβουμε καλύτερα τα γεγονότα της 28η Οκτωβρίου:

Επίσης κάναμε και τις κατασκευούλες μας!

Άντε και του χρόνου να ΄μαστε καλά!

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΙ ΟΝΟΜΑΤΑ!

Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων της προηγούμενης εβδομάδας φτιάξαμε το αρχικό του ονόματός μας με την τεχνική zentangle art:

Έπειτα ασχοληθήκαμε με τη σύνθεση ολόκληρου του ονόματός μας .Έτσι το κάναμε ακτίνα ενός λουλουδάτου ήλιου:

Το γράψαμε σε μήλα που μπήκαν στο καλάθι.

Και τέλος είδαμε ποιος σηκώνει περισσότερα μήλα στο κεφάλι του!!!

Παίρνοντας αφορμή από την πολύχρωμη τελεία μας ,αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη θεματολογία μας με κάτι που ενθουσιάζει πάντα τα παιδιά κι αυτό είναι ,τα χρώματα !Ήρθε στην παρέα μας ένα βιβλίο παιχνίδι με πολύχρωμες τελείες που ειλικρινά μας ξετρέλανε.

Ένα βιβλίο παιχνίδι – Tullet Hervé

Το βιβλίο μας έδωσε αφορμή να ασχοληθούμε με τα 3 βασικά χρώματα, κόκκινο , κίτρινο, μπλε.Τα ψάξαμε στην τάξη ,τα αναζητήσαμε στο εξωτερικό περιβάλλον, παίξαμε μαζί τους και κάναμε και εργασίες με αυτά.

Φυσικά δεν ξεχάσαμε και το άσπρο – μαύρο και αφού κάναμε τις αντίστοιχες δραστηριότητες για τα 2 χρώματα ,κάναμε μια εργασία καθρεφτισμού όπου την ίδια ζωγραφιά την κάναμε στο μαύρο χαρτόνι με άσπρη μπογιά και στο άσπρο χαρτόνι με μαύρη μπογιά.

Η εβδομάδα μας τελείωσε με έναν πίνακα του Καντίνσκι που ονομάζεται  ” Κίτρινο Κόκκινο Μπλε”, τον οποίο αναλύσαμε , ψάξαμε να βρούμε την ονομασία του, παρατηρήσαμε τα χρώματά του και τα σχήματα που έχει μέσα βάζοντας τη φαντασία μας να δουλέψει και φυσικά τον ζωγραφίσαμε.

 

 

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με ένα καταπληκτικό βοβλίο, την Τελεία του Peter Reynolds. Αφού διαβάσαμε και αναλύσαμε το βιβλίο αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς τη δική μας τελεία.Στην αρχή σαν ομαδική εργασία :

Και μετά σαν ατομική εργασία:

Αφού πειραματιστήκαμε με διάφορες τελείες, φτιάξαμε 2 απλές τελείες και προσπαθήσαμε να τις ενώσουμε.Έτσι δημιουργήσαμε γραμμές καμπύλες και ευθείες.Ψάξαμε και ανακαλύψαμε ευθείες και καμπύλες μέσα στην τάξη μας αλλά και έξω από αυτήν.

Φτιάχνοντας πολλές καμπύλες και ευθείες μάθαμε και για την τεθλασμένη γραμμή και την κυμματοειδή γραμμή.

Με καμπύλες και ευθείες φτιάξαμε το αρχικό του ονόματός μας:

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε  με το αρχικό μας γράμμα .Το σχηματίσαμε σε αφρό ξυρίσματος με το δάχτυλό μας, το ψαρέψαμε:

Το κάναμε γατούλα:

και έπεται συνέχεια από βδομάδα!Πριν όμως τελειώσει η εβδομάδα σαν μικροί καλλιτέχνες που είμαστε ανακαλύψαμε μια τεχνική ζωγραφικής που θα χρησιμοποιήσουμε από βδομάδα για να ζωγραφίσουμε το αρχικό μας γράμμα, την zentangle art!

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ!

Φτάσαμε στα τέλη του Σεπτέμβρη και την τάξη μας επισκέφτηκε η Νεράιδα Ευγενία και μας έμαθε ευγενικές λεξούλες όπως ευχαριστώ , παρακαλώ ,συγνώμη ,μπράβο κλπ.

Επίσης μάθαμε ότι η φωνή μας δεν έχει πάντα την ίδια ένταση !Ανάλογα με το που βρισκόμαστε και τι κάνουμε αλλάζει και η έντασή της.Ήρθε λοιπόν στην τάξη μας το φωνόμετρο για να μας βοηθήσει να ρυθμίζουμε την ένταση της φωνής μας!

Ο Οκτώβρης με τον ερχομό του μας έφερε και 2 γιορτές!Η πρώτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας στην οποία γιορτάζει η γιαγιά και ο παππούς μας και γιορτάζεται την πρώτη μέρα του Οκτώβρη.Διαβάσαμε την ιστορία “Ο παππούς και η γιαγιά μου” και μιλήσαμε για όσα κάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες για μας αλλά και τι κάνουμε εμείς για αυτούς! Είδαμε φωτογραφίες από παππούδες και γιαγιάδες άλλων εποχών αλλά και άλλων χωρών.Κάναμε συγκρίσεις και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές!Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής σχετικούς με το θέμα, τους αναλύσαμε και τους  “ζωντανέψαμε”!

Τέλος ετοιμάσαμε και ένα μικρό δωράκι γι΄αυτούς που μας αγαπάνε και μας φροντίζουν τόσο πολύ!

Nα και το δωράκι από τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος!

Η εβδομάδα μας τελείωσε με άλλη μια γιορτή , την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων!

Μιλήσαμε για τα ζώα που χρειάζονται προστασία (πχ αδέσποτα σκυλιά) αλλά και για αυτά που τείνουν να εξαφανιστούν εξαιτίας των ανθρώπων (πχ χελώνα Καρέτα καρέτα , αρκούδες κλπ).Παίξαμε παιχνίδια ψάχνοντας μικροσκοπικά ζωάκια:

Γνωρίσαμε ζώα της ζούγκλας ,της ερήμου , της θάλασσας κλπ, διαβάσαμε ιστορίες με ζώα , παίξαμε παιχνίδια με κάρτες και παιχνίδια μνήμης και φτιάξαμε το δικό μας  σκυλάκι για να στολίσουμε το δωμάτιό μας και να μην ξεχνάμε ποτέ να φροντίζουμε τα ζώα και ειδικά αυτά που έχουν την ανάγκη μας!