Φθινόπωρο : σπορά, τρύγος, ελιά.

Το φθινόπωρο είναι μια υπέροχη εποχή, με πολλά θέματα που ενθουσιάζουν τα παιδιά. Αρχικά, ασχοληθήκαμε με την σπορά. Τι εργασίες κάνουν αυτή την εποχή οι αγρότες, πώς γινόταν το όργωμα και η σπορά στο παρελθόν και πώς στη σημερινή εποχή, παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια, μάθαμε τραγούδια, γνωρίσαμε διάφορους σπόρους, τους ξεχωρίσαμε και τους φυτέψαμε σε κεσεδάκια, παρατηρώντας την ανάπτυξή τους.

 

 

Κάναμε διάφορες κατασκευές, όπως το δικό μας σιτάρι με τέμπερα και χαρτί γκοφρέ.

 

Έπειτα, ασχοληθήκαμε με τον τρύγο. Μάθαμε τι σημαίνει, ασχοληθήκαμε με το σταφύλι και τα προϊόντα του, είδαμε απο κοντά σταφύλι,μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, κρασί, ξύδι, διαβάσαμε ιστορίες, παροιμίες, αινίγματα. Κάναμε κατασκευή με την παλάμη του κάθε παιδιού και ρολό χαρτιού. Επίσης, κάναμε ένα πείραμα: βάλαμε σε ένα γυάλινο δοχείο μούστο, το καλύψαμε με ένα τούλι και το αφήσαμε να δούμε τι θα γίνει. Τις επόμενες μέρες ακούγαμε και παρατηρούσαμε το βρασμό του και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν λέγοντας : “Η φύση είναι μαγική”

 

      

Τον Νοέμβριο ασχοληθήκαμε με την ελιά. Πώς μαζεύουμε τις ελιές, τι τις κάνουμε, ποια προϊόντα μας δίνει. Τα παιδιά είχαν εμπειρίες απο το λιομάζωμα, καθώς κάποια έχουν δει ή συμμετάσχει σε λιομάζωμα. Παίξαμε κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια προμαθηματικά αντιστοίχισης, παιχνίδια με λέξεις. Παρακολουθήσαμε στο χώρο του σχολείου ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα για την ελιά απο μια ομάδα, όπου εμπέδωσαν πολλά πο αυτά που είχαμε πει, έπειξαν και έφτιαξαν και ελαι’οψωμο. Κατασκευάσαμε στο σχολείο ελιά απο ρολό χαρτιού, τέμπερες , χαρτί κανσόν και αλουμινόχαρτο.