Ελιά – Νοέμβριος 2015

Τον Νοέμβριο, κατά τον οποίο γίνεται παραδοσιακά το λιομάζωμα, ασχολούμαστε κάθε χρόνο με το θέμα, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία αναφέρουν δικές τους ανάλογες εμπειρίες, είτε ότι πήγανε να μαζέψουν ελιές, είτε ότι λείπει συνήθως ο μπαμπάς τους για να μαζέψει ελιές. Έτσι, λοιπόν, παρατηρήσαμε κλαδιά ελιάς που βρήκαμε κοντά στο σχολείο, πίνακες αναφοράς και ανέφερε ο κάθένας τις “γνώσεις” του. Φτιάξαμε σύνθετες λέξεις με την λέξη ελιά, όπως ελιά + ψωμί = ελαιόψωμο κ.ά. Φτιάξαμε ελαιόψωμο και κεράσαμε τους γονείς, παρατηρήσαμε και καταγράψαμε την συνταγή…ΕλιάΕλιάΕλιά

Κάναμε δύο κατασκευές : Μία ελιά με ρολό χαρτιού, κανσόν και γκοφρέ μπαλάκια για ελιές και ένα κλαδάκι ελιάς με τύπωμα και λωρίδες απο ρολό χαρτιού βαμμένες μαύρες.

ΕλιάΕλιά

Κάναμε παιχνίδια αντιστοίχισης και σειροθέτησης με διάφορα φύλλα ελιάς που είχαμε συγκεντρώσει, κινητικά παιχνίδια και δραματοποιήσεις, διαβάσαμε παραμύθια και ιστορίες απο την Αρχαία Ελλάδα, παρατηρήσαμε τα προϊόντα που παίρνουμε απο την ελιά και διαπιστώσαμε αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, ότι η ελιά είναι δέντρο ιερό!!!!!