Υπεύθυνα παιδιά-Υπερασπιστές των ζώων

Στο τρίτο εργαστήριο μιλήσαμε για όλα τα ζώα. Ξεκινήσαμε με τα ζώα συντροφιάς και επεκταθήκαμε γενικότερα στα ζώα και τι προσφέρουν στον άνθρωπο. Διαβάσαμε το παραμύθι του Χορχε Μπουκάι: Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας και αναφερθήκαμε στην αιχμαλωσία αλλά και εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους.

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο.

Στην συνέχεια αναφερθήκαμε στην διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων και καταλήξαμε πως όπως τα παιδιά και οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα έτσι και τα ζώα έχουν τα δικά τους και πρέπει να τα προασπιζόμαστε. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των παιδιών να ασχοληθούμε ως προέκταση του συγκεκριμένου εργαστηρίου με τα ζώα των πάγων.

Αρχικά, δημιουργήσαμε το βιβλιαράκι της πολικής αρκούδας, πως ζει, πως μεγαλώνει και τι κινδύνους αντιμετωπίζει.

Το βιβλίο της πολικής αρκούδας

Έπειτα, φτιάξαμε από χάρτινα πιατάκια τον θαλάσσιο ελέφαντα καθώς πολλά παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον να ασχοληθούμε και να μάθουμε και για εκείνον.

Ο θαλάσσιος ελέφαντας

Φυσικά αναφερθήκαμε και στον πιγκουΐνο και στα διάφορα είδη του και κάναμε διαγωνισμό ποιος είναι ο πιο γρήγορος πιγκουίνος. Επίσης, κάναμε και διάφορα φύλλα αξιολόγησης σχετικά με τα ζώα των πάγων όπως αυτό που απεικονίζεται παρακάτω:

IMG 8778

Κάναμε πείραμα με το λιώσιμο των πάγων καταψύχοντας διάφορα πλαστικά ζωάκια του πάγου και τα εμφανίσαμε στα παιδιά ζητώντας να μας πουν ιδέες για το πως θα λιώσουν οι πάγοι. Προβληματιστήκαμε επίσης και για το λιώσιμο των πάγων καθώς πολλά ζώα που μένουν εκεί θα χάσουν το σπίτι τους.

Τέλος, φτιάξαμε ένα κολλάζ με όλα τα ζώα των πάγων όπου εκεί βρήκε το κάθε ζωάκι το σπίτι του και την οικογένεια του ξανά.

IMG 8664

Κλείνοντας το εργαστήριο αυτό ασχοληθήκαμε με την αναπαράσταση των ζώων μέσα από την τέχνη. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά είδαν έργα τέχνης που αναπαριστούν αγαπημένα τους ζώα, όξυναν την φαντασία τους να δημιουργήσουν δικά τους έργα τέχνης με ζωγραφική αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους που θα μπορούσαν να σκεφτούν. Παρακάτω ένας μαθητής έφτιαξε ένα αγαπημένο του έντομο από τουβλάκια:

IMG 9044