Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο μας

Η γέννηση:

Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου. Η γέννηση του Ιησού ως ανθρώπου παρουσιάζεται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία όλης την ανθρωπότητας.  Η ιστορία της γέννησης του Χριστού είναι η πιο όμορφη ιστορία.

Διαβάσαμε την ιστορία της γέννησης. IMG 7027

Παρακολουθήσαμε την ιστορία γέννησης και στη συνέχεια τα παιδιά αφηγήθηκαν τα γεγονότα. Για να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε δημιουργήσαμε ένα μικρό βιβλίο με την ιστορία της γέννησης το οποίο χρωμάτισαν τα παιδιά.

IMG 7609

Κάναμε αρκετές κατασκευές χριστουγεννιάτικες με γλυκίσματα και δημιουργήσαμε την πρόσκληση για την γιορτή του νηπιαγωγείου μας.

IMG 7705         IMG 7707

Η κατασκευή κάρτας:

Οι Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες, αγγελιοφόροι ευχών και μηνυμάτων, αποτελούν αναπόσπαστο συμπλήρωμα των εορτών.

Το έθιμο της αποστολή δώρων και άλλων γουριών τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων συνηθιζόταν στην καλή κοινωνία από την εποχή του Μεσαίωνα.

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα εμφανίστηκε στην Αγγλία, την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας. Σύμφωνα με ιστορικούς μελετητές, η κάρτα αυτή σχεδιάστηκε το 1843 από τον ζωγράφο John Calcott Horsley, κατόπιν παραγγελίας του φίλου του Sir Henry Cole, βρετανού αριστοκράτη, η οποία κυκλοφόρησε το 1846 από το Summerly Home Treasury Office και πούλησε περίπου χίλια αντίτυπα.

Πατέρας όμως της χριστουγεννιάτικης κάρτας θεωρείται ο William Egley, ο οποίος είναι και ο σχεδιαστής της πρώτης χριστουγεννιάτικης κάρτας το 1842 η οποία βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Στις κάρτες απεικονίζονται κατά κύριο λόγο η γέννηση του Χριστού με τη φάτνη, οι τρεις μάγοι με τα δώρα, άγγελοι και αστέρια. Το στερεότυπο κείμενο ευχών στις κάρτες είναι το “Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος”.

Στην Ελλάδα η διακίνηση των χριστουγεννιάτικων καρτών ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, από Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και την Αυστραλία.

Η Δανία θεωρείται ότι είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις καρτών. Διακινεί κάθε χρόνο 50.000.000 κάρτες.

Στις μέρες μας, οι ηλεκτρονικές διαδικτυακές κάρτες έχουν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές χάρτινες κάρτες, ενώ επιτρέπουν την άμεση και χωρίς τη γνωστή καθυστέρηση του συμβατικού ταχυδρομείου αποστολή των γιορτινών ευχών σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Τηρήσαμε το έθιμο κάνοντας  φέτος χειροποίητες χάρτινες κάρτες.

IMG 7704

«Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι»

 

19091 600x800

Μία ακόμα δραστηριότητα που υλοποιήσαμε στο νηπιαγωγείο μας ήταν η αφήγηση ενός από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία των παιδιών, το γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Θέλει τόλμη να μπορείς να ακολουθείς τα όνειρα σου…

049 To Pontikaki pou Ithele na Angixei ena Asteraki Τhe Little Mouse who Wanted to Touch a Star Still Rappas Rouvas 2007 Time Lapse Picture

Είναι μια υπέροχη ιστορία όπου ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης, κάθε φορά που βλέπει τ’ αστέρια στον ουρανό λαχταράει να τ’ αγγίξει. Όσο ο παππούς του προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, τόσο η επιθυμία του μεγαλώνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, ενώ βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή ένα ασημένιο αστεράκι. Ο δρόμος όμως μέχρι την κορυφή του δέντρου αποδεικνύεται δύσκολος και γεμάτος δελεαστικές παγίδες. Είναι μια θαυμάσια αλληγορία για το μακρύ ταξίδι της ζωής, τους στόχους, τις προσπάθειες, τα παράλογα, τρελά όνειρα που κυνηγάμε ξύπνιοι ή κοιμισμένοι.  Αλλά ο Τρωκτικούλης, αψηφώντας τους πειρασμούς, είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του…

Είναι το πρώτο ελληνικό παραμύθι που έγινε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (ΕΡΤ-Time Lapse Pictures).

Δείτε την ταινία