Μάρτιος..Ο 1ος μήνας της Άνοιξης και τα παράθυρά μας διακοσμήθηκαν με μεγάλα λουλούδια, για να υποδεχτούμε την ωραία αυτή εποχή όπως της αξίζει.
Μάρτης χωρίς Σαρακοστή υπάρχει; Δεν υπάρχει. Ξεκινήσαμε με κατασκευή ενός διαφορετικού χαρταετού, με χάρτινο πιάτο, μάθαμε το σχήμα του ρόμβου (ή διαμάντι, όπως το λένε τα παιδιά) και φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή, που θα μας βοηθήσει να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Με αφορμή την 6η Μαρτίου, που είναι η παγκόσμια μέρα κατά της σχολικής βίας, και με πρωτοβουλία του δημοτικού σχολείου, τα 2 νηπιαγωγεία και οι τάξεις του δημοτικού φτιάξαμε από ένα γράμμα του συνθήματος “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ” . Αυτά συντέθηκαν σε ένα βιντεάκι που και έγιναν αφορμή να μιλήσουμε όχι για τη βία αλλά για την αγάπη και για όλα τα όμορφα που τα χεράκια μας μπορούν να κάνουν.
Για μία εβδομάδα στο νηπιαγωγείο υποδεχτήκαμε μια νέα νηπιαγωγό, τη Νικολέτα Κριθινάκη, που πραγματικά άφησε πίσω της τις καλύτερες εντυπώσεις! Η Νικολέτα έδωσε ερέθισμα στα παιδιά να ασχοληθούν με ένα πολύ αγαπημένο τους θέμα, τους δεινόσαυρους! Έφτιαξαν μια μακέτα με ηφαίστειο και έκαναν φυσικές επιστήμες, κάνοντας πείραμα με μαγειρική σόδα και ξίδι και το ηφαίστειο έγινε ενεργό! Έκαναν δεινόσαυρους με χάρτινα πιάτα και έπαιξαν το γνωστό bingo!
Το θέμα ήταν εξαιρετικά αγαπητό στα παιδιά, οπότε συνεχίσαμε τα παιχνίδια με τους δεινόσαυρους. Μάθαμε το Δ,δ και φτιάξαμε μεγάλους δεινόσαυρους από χαρτόνι. Αγαπημένος μας, ποιος άλλος, ο Τυρρανόσαυρος Ρεξ!
Ο Μάρτιος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου. Τα παιδιά διατύπωσαν τις απορίες τους, οι οποίες απαντήθηκαν με σαφήνεια, είδαν τα μέρη της στολής ενός πυροσβέστη καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό τους.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στις μέρες πριν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Είδαμε τους ήρωες του 1821, τους ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές και φυσικά παρελάσαμε στην αυλή του σχολείου μας.
Λίγο πριν το τέλος του μήνα πραγματοποιήσαμε άλλη μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μ.Φ.Ι. Κρήτης, σε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα με τίτλο “Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης”. Τα παιδιά, εκεί, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πραγματικό λύκο της φύσης και να αλλάξουν την πεποίθηση της αρνητικής εικόνας για το λύκο των παραμυθιών. Τα παιδιά, βιωματικά, είδαν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και όλες τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν. Τελικά οι λύκοι δεν είναι τόσο κακοί…