Μάιος, ο πιο όμορφος μήνας του χρόνου!

Ο 5ος μήνας του χρόνου, που είναι ο Μάιος ή Μάης, είναι ένας μήνας γεμάτος  χαρά και ομορφιά λόγω των λουλουδιών.Επιπλέον έχει πολλές σημαντικές  γιορτές Αγίων της χριστιανοσύνης όπως η  Αγία Πελαγία, η Αγία Ειρήνη, οι Άγιοι Κων/νος και Ελένη, ο Άγιος Χριστόφορος, η Αγία Γλυκερία, ο Άγιος Αχίλλειος η Ανάληψη του Χριστού.

Πήρε το όνομά του από την Μαία που ήταν η πιο όμορφη  Πλειάδα.

 

 

 

 

Η Μαία, κατά την ελληνική μυθολογία, είναι μία από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης. Οι Πλειάδες γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας και πολλές φορές τις ονομάζουν και θεές του βουνού. Η Μαία ήταν η μεγαλύτερη, ομορφότερη και περισσότερο συνεσταλμένη από τις αδερφές. Λένε ότι είχε υπέροχα μαύρα μάτια.

Τον Μάιο επίσης τιμούμε την Πρωτομαγιά τον αγώνα των εργατών(1η  Μαΐου), γιορτάζουμε τη γιορτή της μητέρας (κάθε  δεύτερη Κυριακή του Μάη), τιμούμε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου(19 Μαΐου), θυμόμαστε με θλίψη την Άλωση της Πόλης(29 Μαΐου)

Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για αυτόν τον όμορφο μήνα αλλά και για  τα λουλούδια που ανθίζουν και μοσχοβολούν.

Παραδοσιακό: Μενεξέδες και ζουμπούλια (Πολίτικο)-Κατερίνα Παπαδοπούλου

https://www.youtube.com/watch?v=O7oP8tYKXKk

«Μανουσάκια» από τη Γλυκερία

https://www.youtube.com/watch?v=b0PaZS4DNXc

Όπως και πολλά ποιήματα

«Γεια σου κύριε Μενεξέ» Ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή «Ο ήλιος ο Ηλιάτορας» με τη φωνή της  Έλενης Βιτάλη

https://www.youtube.com/watch?v=UjnH2A4SF8M

 

 

 

 

Σας ευχαριστούμε    πολύ για την ανταπόκρισή σας,  τα πολύ όμορφα μαγιάτικα στεφάνια, τη φωτογραφία του πανέμορφου τριαντάφυλλου και τις υπέροχες ζωγραφιές  που μας στείλατε! Περιμένουμε και άλλα έργα σας!