18 Μαϊου – Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Τί είναι Μουσείο;
Μουσείο είναι ο χώρος όπου φυλάσσονται αντικείμενα του παρελθόντος (αγάλματα, αγγεία, νομίσματα, οστα ζώων κ.α.) αλλά και διάφορες συλλογές παλιές ή σύχρονες (πίνακες, παραδοσιακές φορεσιές, παιδικά παιχνιδια κ.α). Είναι ένας χώρος που επισκέπτονται άνθρωποι κάθε ηλικίας , από όλα τα μέρη του κόσμου , όλες τις εποχές του χρόνου για να δούν τα εκθέματα. Η ιστορία καταδεικνύει ότι τα αρχαία αντικείμενα δεν είναι απολιθώματα του παρελθόντος που στέκονται βουβά στα μουσεία. Αντιθέτως, εξακολουθούν να ζουν στο δικό μας παρόν και θα συνεχίσουν να ζουν και στο μέλλον μας.
Τα Μουσεία μιας χώρας , ενός τόπου, αναδεικνύουν τον Πολιτισμό, την Τέχνη, την Ιστορία της.
Πόσα είδη Μουσείων υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλά είδη Μουσείων και τα ξεχωρίζουμε ανάλογα με τα εκθέματα που περιέχουν.
Και φυσικά υπάρχει και το μουσείο Παιδικής Τέχνης που περιέχει εκθέματα (ζωγραφιές, κατασκευές) παιδιών
Όλα τα αντικείμενα μέσα στα μουσεία είναι τοποθετημένα σε<< προθήκες>> . Οι προθήκες είναι γυάλινα κουτιά που έχουν μέσα εκθέματα τα οποία είναι ευαίσθητα και πρέπει να τα προστατευουμε από τη φθορά, οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν αλλά όχι να τα αγγίζουν με αυτό το τρόπο προσπαθούμε να τα κρατήσουμε ανέπαφα στο χρόνο. Στο Μουσείο υπάρχουν οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι επισκέπτες . Υπάρχουν πινακίδες που τους βοηθούν.
Οδηγίες
<<Κάνω ησυχία>>
<<Δεν τρέχω>>
<<Δεν αγγίζω>>
Πινακίδες
Εμπλουτισμός Λεξιλογίου
Συζητήστε με τα παιδιά για το πως βρέθηκαν όλα αυτά τα εκθέματα μέσα στο Μουσείο κάνοντας ερωτήσεις για να τα βοηθήσετε .
Πως λέγεται αυτός που ανακαλύπτει τα αντικείμενα; ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Πως λέγεται αυτός που προσπαθει να τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή; ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ
Πως λέγεται αυτός που τα προσέχει; ΦΥΛΑΚΑΣ
Πως λέγονται τα γυάλινα κουτιά που βρίσκονται μέσα τα αντικείμενα; ΠΡΟΘΗΚΕΣ
Πως λέγονται τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στις προθήκες; ΕΚΘΕΜΑΤΑ
Πως λέγεται η βάση που μοιάζει με τραπεζάκι και πάνω σε αυτή βάζουμε τα αγάλματα; ΒΑΘΡΟ
Πως λέγεται αυτός που μας δείχνει τα εκθέματα και μας εξηγεί που και πότε βρέθηκαν; ΞΕΝΑΓΟΣ
Τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να φτιάξουν σε μια γωνιά το δικό τους Μουσείο Παιχνιδιών ή να επιλέξουν διάφορες ζωγραφιές και να φτιάξουν το δικό τους Μουσείο Παιδικής Τέχνης.Υστερα να γίνουν ξεναγοί και να σας τα παρουσίασουν (π.χ. Πότε ήρθε στην κατοχή τους τα παιχνίδι, τι παιχνίδι είναι, ποιός τους το έκανε δώρο, πότε ζωγράφισαν την συγκεκριμένη ζωγραφιά, για ποιό λόγο κ.τ.λ.)
Η ιστορία ενός αγάλματος
”Είμαι ο Λέων των Κυθήρων” αφηγείται τα γεγονότα , από την μέρα της ανακάλυψης του στα Κύθηρα στις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το μαρμάρινο λιοντάρι αποκτά πνοή και μας αφηγείται τις περιπέτειες του”
Και τώρα παιχνίδι!!!
Αγαλματάκια ακούνητα , αμίλητα αγέλαστα!!!
Ομαδικό παιχνίδι.
Ένας παίκτης είναι γυρισμένος με τη πλάτη στο τοίχο και λέει <<αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα>> .Οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να παραστήσουν τα αγάλματα. Μόλις τελειώσει τη λέξη αγέλαστα ο παίκτης που τα <<φυλάει>> γυρίζει το κεφάλι προς τους άλλους παίκτες, τα αγάλματα δηλαδή .Αυτοί οι παίκτες προσπαθούν να μείνουν ακούνητοι, αμίλητοι, αγέλαστοι. Αν κάποιος δεν τα καταφέρει και γελάσει ,κουνηθεί ή μιλήσει, χάνει και τα <<φυλάει>> ο χαμένος.
Σκοπός κάθε παιχνιδιού είναι πρώτα η διασκέδαση των παιδιών αλλά ας μη ξεχνάμε ότι το παιχνίδι εξάπτει τη φαντασία τους προσπαθώντας π.χ να σκεφτούν τι πόζα να πάρουν την κάθε φορά. Επίσης μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες .Τα ομαδικά παιχνίδια ενισχύουν τη κοινωνικότητα των παιδιών και ενισχύουν την καλή ψυχική διάθεση.
Καλή διασκέδαση!!!
Αφού παίξετε το παιχνίδι μπορείτε να μεταφερθείτε στις ψηφιακές εφαρμογές του Μουσείου Ακρόπολης και να ζωγραφίσετε την Πεπλοφόρο
Και τέλος δώστε ζυμάρι στα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους αγάλματα, όση ώρα τα παιδιά δημιουργούν τα έργα τέχνης τους μπορούν να ακουν το τραγούδι Μες στο Μουσείο, απο το cd Λιλιπούπουλη