Οι τροφές είναι η δομική ύλη του σώματος, συμβάλλουν καθοριστικά στην σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και στην διαφύλαξη της συνολικής υγείας του.
Η κάθε ομάδα τροφίμων, λοιπόν, έχει τη δική της αποστολή, γιαυτό έχει και διαφορετική θέση μέσα στην πυραμίδα της διατροφής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής κι δεν είναι όπως την ξέραμε..
Βάση της νέας πυραμίδας είναι το νερό, η παρουσία του οποίου διευκολύνει τη διεξαγωγή πληθώρας λειτουργιών του σώματος, αποτελεί το 90% του αίματος, αυξάνει το μεταβολισμό, απαιτείται για την κίνηση των μυών, και πολλά ακόμα.
Ακριβώς πάνω από αυτό, μεγάλο μέρος της πυραμίδας κατέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, συστατικά των οποίων είναι απαραίτητα για την υγεία του σώματος, συμβάλλουν τόσο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στην ανάπτυξη των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού.
Ακολουθούν τα δημητριακά, το ψωμί, η πατάτα, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα οποία εκτός από την παροχή ενέργειας, ειδικά στην ανεπεξέργαστη τους, προσφέρουν πληθώρα στοιχείων, όπως μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητα για τη διαμόρφωση και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Μικρότερο χώρο καταλαμβάνουν οι πηγές πρωτεΐνης που διαδραματίζουν δομικό και λειτουργικό ρόλο στο μυοσκελετικό αλλά και στο ορμονικό σύστημα. Γιαυτό είναι σημαντικό να είναι ποιοτικές και να επαρκούν σε ημερήσια βάση, ώστε να διευκολυνθεί κι η ανάπτυξη αλλά και η λειτουργία του νέου οργανισμού.
Την πυραμίδα ολοκληρώνουν οι πηγές λίπους, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη δόμηση των νέων κυττάρων, ειδικά όταν προέρχεται από φυσικές πηγές, ζωικές ή φυτικές, όπως το βούτυρο, οι ελιές και οι ξηροί καρποί. Παράλληλα, διευκολύνει την απορρόφηση πολύτιμων βιταμινών, γιαυτό δεν πρέπει να απουσιάζει από τα πιάτα μας. Σίγουρα πρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε, καθώς η περίσσεια τους αποθηκεύεται, όπως και των δημητριακών.
Πως καταπολεμάται η διαρκής πείνα?
Κύριες αιτίες πείνας, εκτός από το άδειο στομάχι, είναι η αφυδάτωση, η ελλιπής πρόσληψη πρωτεΐνης, η φτωχή θρεπτικά διατροφή, δηλαδή η απουσία βιταμίνων και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό και η υπογλυκαιμία.
Γιαυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το παιδί:
-
ακόμα κι χωρίς προπόνηση, σε ημερήσια βάση καταναλώνει περίπου 1 λίτρο νερό,
-
σε κάθε γεύμα ή σνακ υπάρχει τουλάχιστον μια πηγή πρωτεΐνης, όπως αβγό, ξηροί καρποί, άπαχο τυρί,
-
καταναλώνει καθημερινά τουλάχιστον 1 μερίδα λαχανικών και 2 μερίδες φρούτων,
-
αποφεύγει να μένει χωρίς φαγητό πάνω από 3-4 ώρες,
-
δεν καταναλώνει γλυκό ή αναψυκτικά ή χυμούς ή έτοιμο σνακ, πχ bake rolls, με άδειο στομάχι, καθώς θα πεινάσει σύντομα από την κατανάλωση τους,
-
δεν απομακρύνουμε θρεπτικές τροφές από τη διατροφή του, αν καταναλώσει κάτι από τα παραπάνω.
Πώς θα πείσουμε το παιδί να δοκιμάσει νέες γεύσεις?
Αρχικά, καλό θα ήταν να διαβάσετε μαζί τα παραπάνω, όπου αναλύεται η χρησιμότητα της κάθε ομάδας τροφίμων. Έπειτα, μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι το φαγητό είναι μέρος της καθημερινότητας μας, άρα όπως μπορεί να βαρεθεί την κάθε επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, έτσι μπορεί να γίνει και με τις γεύσεις, οι οποίες απλώνονται μπροστά του, αλλά εκείνο δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον εαυτό του να του αρέσει κι κάτι άλλο.
Σημαντικό είναι ακόμα, να βλέπει κι εμάς να καταναλώνουμε πιάτα που εκείνο δεν τρώει έως σήμερα, έτσι θα του δείξουμε το δρόμο της δοκιμής, χωρίς πίεση.
Χρειάζεται υπομονή κι επιχειρήματα, ώστε να κατανοήσει την αξία της ποιοτικής διατροφής στην υγεία και την ενέργεια μας.
Κοντορουχά Ευστρατία
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Ευριπίδου 4 – Ερμούπολη, Σύρος
τηλ 22810 76605 & 6979868795
email: ekontordiatrofi@gmail.com
instagram: nutritionist_kontoroucha