Οι Τέχνες στην Προσχολική ηλικία και η παιδαγωγική τους αξία

Οι τέχνες όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η δραματική τέχνη, η κίνηση και η μουσική μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών από την πολύ μικρή τους ηλικία. Η επαφή των παιδιών με έργα Τέχνης προσφέρει πλούσια ερεθίσματα για την καλλιέργεια της αισθητικής τους και τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν μια  προσωπική σχέση με τον πολιτισμό. (περισσότερα…)

Η Βιβλιοθήκη της τάξης

Στη γωνιά της βιβλιοθήκης υπάρχουν προθήκες με βιβλία στις οποίες τα παιδιά μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση καιθέσεις για ανάγνωση, όπου μπορούν να καθίσουν και να “διαβάσουν” το βιβλίο που επέλεξαν, το κάθε παιδί μόνο του ή μαζί με τους φίλους του, σιωπηλά ή φωναχτά. (περισσότερα…)

Ο «σχηματοφάγος»

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια όμορφη τάξη με όμορφα και χαμογελαστά παιδάκια. Ξάφνου ένα πρωινό, δέχτηκαν μια επίσκεψη από μερικά άγνωστα, μέχρι τότε,  πλασματάκια.  Πρώτα ήρθαν στην τάξη τους τα σχηματάκια, τα γνωρίσανε, τα συγκρίνανε και τους είπαν την ιστορία τους…Είχαν φύγει από τη σχηματοχώρα γιατί εμφανίστηκε ο σχηματοφάγος που τα κυνηγούσε να τα φάει». (περισσότερα…)

Τα μαθηματικά στον κόσμο των παιδιών – Γεωμετρικά Σχήματα

Τα μαθηματικά συνδέονται με ένα πλήθος από ικανότητες και δεξιότητες που είναι σημαντικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ατόμου. Χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, καθώς μας βοηθούν στην κατηγοριοποίηση, στη συσχέτιση, στην ταξινόμηση και στην οργάνωση, στην ερμηνεία τελικά, του κόσμου που μας περιβάλλει.  Για να αρχίσουν να σκέφτονται με μαθηματικό τρόπο τα μικρά παιδιά, είναι αναγκαίο να τους δίνονται ευκαιρίες να εξερευνούν, να χειρίζονται και να οργανώνουν συγκεκριμένα υλικά προτού τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν αφηρημένα σύμβολα. (περισσότερα…)

Δραστηριότητες καθημερινής ρουτίνας

Για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας αυτής αξιοποιούνται συνδυαστικά οι καρτέλες αναφοράς με θέμα τον καιρό καθώς και τα ονόματα των ημερών της εβδομάδας, των μηνών και των εποχών. Η συστηματική χρήση των καρτέλων αναφοράς βοηθάει τα παιδιά να θυμούνται τη σειρά διαδοχής των ημερών, των μηνών και των εποχών και να τα αναζητούν. Επιπλέον προσεγγίζουν, όσο είναι δυνατό για το καθένα, την έννοια του χρόνου, χρησιμοποιώντας χρονικούς προσδιορισμούς, όπως χθες, σήμερα, αύριο και των καιρικών φαινομένων σε μια πρώιμη μορφή, όπως « έχει ήλιο/συννεφιά/ χιόνι» κ.α. Παράλληλα οι σταθεροί αυτοί πίνακες αναφοράς, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος γραπτού λόγου της τάξης, χρησιμεύουν ως τράπεζα γραμμάτων στην οποία τα παιδιά ανατρέχουν καθώς κατακτούν προοδευτικά των κώδικα γραφής.

IMG20211123155429 IMG20211125171059 IMG20211123155436

Λειτουργική ανάγνωση και γραφή στο πλαίσιο της σχολικής τάξης – Ονόματα των παιδιών

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι στα μικρά παιδιά αρέσει να ασχολούνται με το όνομά τους, τη λέξη αυτή που αποτελεί την ταυτότητά τους από την ώρα που γεννιούνται. Η συναισθηματική σχέση που έχει το παιδί με το όνομά του αποτελεί σημαντικό κίνητρο και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση της κατάκτησης του κώδικα γραφής. Από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά καθώς έρχονται το πρωί στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να αναζητήσουν και να τοποθετήσουν σε έναν πίνακα παρουσίας την πλαστικοποιημένη καρτέλα με το όνομά τους. Επιπλέον, αναπαράγουν το όνομά τους που είναι γραμμένο σε ξύλινα sticks για να υπογράψουν τις εργασίες τους, με κεφαλαία γράμματα τα μικρότερης ηλικίας  και με πεζά τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.

IMG20211123155442.jpgIMG20211125170157