ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Στο πλαίσιο της θεματικής του φθινοπώρου συζητήσαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου και εξηγήσαμε ότι κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα. Οι μαθητές έφεραν δύο φθινοπωρινά φρούτα από το σπίτι τους και τα παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης. Παρατηρήσαμε το χρώμα, το μέγεθος και την υφή τους. Τα κόψαμε στη μέση, ώστε να παρατηρήσουμε το εσωτερικό τους (κουκούτσια, χρώμα κλπ), να τα μυρίσουμε και να τα γευτούμε. Επειδή αρκετοί μαθητές έφεραν από το σπίτι τους μπανάνες, διευκρινίσαμε ότι οι μπανάνες δεν έχουν συγκεκριμένη εποχικότητα, καθώς είναι τροπικά φρούτα.

Μιλήσαμε για τη σημασία της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων για την υγεία μας και αποφασίσαμε να παρασκευάσουμε φρέσκιες φρουτοσαλάτες. Έτσι η γωνιά του μπακάλικου μετατράπηκε σε κατάστημα πώλησης φρέσκιας φρουτοσαλάτας. Κόψαμε τα φρούτα σε μικρά κομματάκια, τα ομαδοποιήσαμε σε μπολάκια και γράψαμε ταμπέλες. Κάθε μαθητής επέλεγε ποια φρούτα ήθελε να περιέχει η φρουτοσαλάτα του και έτσι φτιάξαμε πολλές, πεντανόστιμες, υγιεινές και διαφορετικές φρουτοσαλάτες, τις οποίες καταναλώσαμε με ενθουσιασμό!

Παίξαμε το παιχνίδι “Μάντεψε ποιο φρούτο έχω στο κουτί”, στο οποίο οι μαθητές έπρεπε να κλείσουν τα μάτια τους και να μαντέψουν μέσω της αφής ποιο φρούτο ήταν μέσα στο κουτί. Παρατηρήσαμε ακόμη πίνακες ζωγραφικής του Pierre-Auguste Renoir, που απεικόνιζαν φθινοπωρινά φρούτα, και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα τέχνης με την τεχνική του τυπώματος. Τέλος, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα έργα μας οργανώνοντας μια μικρή έκθεση ζωγραφικής.