Άνοιξη!

Ας καλωσορίσουμε την άνοιξη μ’ ένα τραγούδι που αγαπούν πολύ τα παιδάκια μας!

Οι στίχοι του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη αγγίζουν πάντα την ευαίσθητη ψυχή τους!

Ας ακούσουμε όμως και την “Άνοιξη” του Βιβάλντι, ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά έργα παγκοσμίως!

https://www.youtube.com/watch?v=mFWQgxXM_b8

 

Να δούμε και μερικούς πίνακες ζωγραφικής;

CLAUDE MONET

ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

ΜΠΟΝΤΙΤΣΕΛΙ

ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΑΡΤΣΙΜΠΟΛΝΤΟ

Μπορείτε να δείτε ακόμα μερικούς πίνακες εδώ:

https://www.elniplex.com/%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5/

 

Μην ξεχάσετε να βγείτε στην αυλή σας, για να δείτε τα χρώματα και να μυρίσετε τις μυρωδιές της άνοιξης!

Ζωγραφίστε την άνοιξη! Περιμένουμε να μας στείλετε τις δικές σας υπέροχες δημιουργίες!

 

Να φτιάξουμε κι ένα παζλ; (Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο)

 

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=103c75a173a9

 

Το παραμύθι της Άνοιξης του Arcimboldo

Άνοιξη χωρίς τον  πίνακα του Arcimboldo δεν γίνεται!

κατsdάλογος
Βλέπουμε τον πίνακα και μιλάμε γι’αυτόν. Παρατηρούμε  όλοι ότι είναι ένας άνθρωπος φτιαγμένος από λουλούδια! Είναι άντρας ή γυναίκα? Λέμε τις ιδέες μας σχετικά  με το όνομα του ανθρώπου που φαίνεται στον πίνακα.Αναγνωρίζουμε  όσα λουλούδια ξέρουμε… παρατηρούμε τα χρώματα που υπάρχουν ,πιο έντονα και πιο απαλά …σκεφτόμαστε πως αυτός ο πίνακας θα μπορούσε να …μυρίζει υπέροχα!
Βλέπουμε ένα βίντεο στο  οποίο φαίνεται πως ο ζωγράφος φτιάχνει τους πίνακες τους μετασχηματίζοντας τα αντικείμενα και δίνοντάς τους άλλη χρήση!

Famous Giuseppe Arcimboldo Paintings

 

Μπορούμε επίσης και ένα πολύ διασκεδαστικό σχετικό βιντεάκι!

Ο μπαμπάς ή η μαμά μπορούν να μας διαβάσουν το παραμύθι της Άνοιξης.
Tο παραμύθι της Sarah Stanghetti είναι στα Ιταλικά και σε ελεύθερη απόδοση είναι το εξής

«Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε ένα κοριτσάκι με ένα γλυκό χαμόγελο και χίλιες φακιδούλες στο προσωπάκι της. Το έλεγαν Τζινέβρα κι έμενε σε ένα σπίτι στην εξοχή που την άνοιξη γέμιζε πουλιά, και λουλούδια όλων των χρωμάτων και μεγεθών. Το κοριτσάκι περνούσε πολλές ώρες παρατηρώντας τα μπουμπούκια να ανθίζουν.
Φέτος όμως, ενώ ο χειμώνας έδειχνε ότι τελείωσε, το κοριτσάκι δεν έβλεπε να αλλάζει τίποτα στη φύση. Ανήσυχη αποφάσισε, παίρνοντας μαζί και το μεγενθητικό φακό της να ψάξει στοιχεία για τον ερχομό της Άνοιξης! Άρχισε να παρατηρεί κάθε μικρό χορταράκι κάθε φυλλαράκι ώσπου ξαφνικά είδε κάτι περίεργο. Λίγο πιο μακριά φαινόταν ένα ρούχο λουλουδάτο, ή μήπως ένας άνθρωπος;
Η Τζινέβρα, πλησιάζοντας περισσότερο, δεν περίμενε ποτέ ότι θα βρισκόταν μπροστά σε μια ανθισμένη γυναίκα! Ολα, από το πρόσωπο της ως και τα ρούχα της ήταν από λουλούδια! Απίστευτο!
Το κοριτσάκι προσπάθησε να ξυπνήσει την παράξενη γυναίκα με κάθε τρόπο, πετώντας της νερό (καταφέρνοντας μόνο να ανθίσουν δυο μαργαρίτες στην πλάτη της), φωνάζοντας μέσα στο αυτί της, κουνώντας την. Μόνο όταν άρχισε να μαδάει τα πέταλα από τα λουλούδια που είχε αντί για μάγουλα, αυτή ανασηκώθηκε, την κοίταξε στα μάτια και είπε:» Πω, πω τι κούραση! Γιατί με ξύπνησες; Ξεκουραζόμουν τόσο ωραία!»
«Συγγνώμη», είπε η Τζινέβρα, «πως σας λένε; Γιατί γίνατε έτσι;»
«Με λένε Φιορίντα, και ειλικρινά δεν ξέρω πως έγινα έτσι. Γεννήθηκα έτσι», είπε η γυναίκα.
Το κοριτσάκι την παρατήρησε ώρα πολλή και φώναξε :»Μα ναι! Σε ξέρω! Εσύ είσαι πίνακας ενός διάσημου ζωγράφου! Δε θυμάμαι το όνομά του! Τον έχω δει τον πίνακα στο μουσείο του Λούβρου!»
«Ο καλλιτέχνης που λες είναι φίλος μου και τον λένε Αρτσιμπόλντο. Μου έκανε το πορτρέτο γιατί είναι ο μόνος που γνωρίζει πως εγώ ξεκινώ την άνοιξη, την αγαπημένη του εποχή. Αλλά… φέτος νομίζω ότι δε θα τα καταφέρω να το κάνω….», εξήγησε η γυναίκα.
«Όχι; Γιατί; Η άνοιξη είναι και η δική μου αγαπημένη εποχή. Σε παρακαλώ …κάνε κάτι!» παρακάλεσε το κοριτσάκι.
«Δεν μπορώ! Έχω χάσει ένα λουλούδι…είμαι όπως ένα παζλ. Αν μου λείπει ένα κομμάτι αποδυναμώνομαι και δεν μπορώ να φέρω την άνοιξη» δήλωσε λυπημένη η Φιορίντα!
«Θα σε βοηθήσω εγώ» προσφέρθηκε η Τζινέβρα. «Κοίτα έχω μαζί μου το μεγενθητικό φακό μου. Με αυτόν βρίσκω τα πάντα».
Έτσι η γυναίκα και το κοριτσάκι άρχισαν την εξερεύνηση. Έψαξαν κοντά στα κλαδιά των δέντρων, στις φωλιές των μυρμηγκιών, των σκίουρων και των πουλιών, στις όχθες του ποταμού, ανάμεσα σε πέτρες μεγάλες και μικρές, αλλά δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν κάτι. Είχαν αρχίσει να απελπίζονται, όταν είδαν έναν άντρα καθισμένο σε ένα καρεκλάκι.
«Κοίτα! Ζωγραφίζει ένα ηλιοτρόπιο! Μα πως τα καταφέρνει, αφού ακόμα δεν έχει φυτρώσει ούτε ένα!» είπε η μικρή!
«Ορίστε ποιος μου έκλεψε το λουλούδι μου», φώναξε θυμωμένη η ανθισμένη γυναίκα. » Έπρεπε να το είχα φανταστεί ότι ο Βαν Γκογκ θα ήταν ανακατεμένος!»
«Ε, εσύ! Δεν μπορούσες να περιμένεις να έρθει πρώτα η άνοιξη όπως κάθε χρόνο; Εσύ και η μανία σου με τα ηλιοτρόπια!» του είπε εκνευρισμένη.
Ο ζωγράφος, με κατσουφιασμένο πρόσωπο το’σκασε χωρίς να πει λέξη και η γλυκιά Φιορίντα κατάφερε να πάρει πίσω το λουλούδι που της έλειπε! Για να ευχαριστήσει τη Τζινέβρα που τη βοήθησε, άρχισε να στρώνει χαλιά από τριαντάφυλλα, να της χαρίζει χαρταετούς από κρίνους και να τη ντύνει με μαργαρίτες.Άρχισε να απλώνει λιβάδια πράσινα, να γεμίζει τον ουρανό με πουλιά που κελαηδούσαν και φύσηξε παντού ένα γλυκό ανοιξιάτικη αεράκι.
Είχε πια ανακτήσει όλες της τις δυνάμεις κι επιπλέον, είχε κερδίσει μια φίλη έτοιμη να τη βοηθήσει χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα….»

 

 

Να διαβάσουμε και μερικά ποιήματα;

          

 

      

 

Κι ακόμα ένα για να θυμηθούμε και τα φωνήεντα:

    

  

Μπορούμε και να το ζωγραφίσουμε!

Ξέρετε τα κάλαντα της άνοιξης;

Τα κάλαντα της Άνοιξης

«Χελιδόνα έρχεται απ’ τη Μαύρη Θάλασσα θάλασσαν επέρασε, έκατσε και λάλησε. Μωρ’ καλή νοικοκυρά, έμπα έβγα στο κελάρι, φέρε αυγά σαρακοστιά και σχοινιά πεντηκοστά για να δέσουμε τον Μάρτη και τον Τσιλιμπουρδάκη κι αν δεν έχετε αυγά, παίρνουμε την κλωσσαριά να γεννάει, να κλωσάει και να σέρνει τα πουλιά».

Ας τα ακούσουμε!

https://www.youtube.com/watch?v=gEKvMRBiAfE

 

    

(Τα εικονόλεξα τα έχουμε δανειστεί από το ιστολόγιο της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση)

 

 

Τα χελιδόνια με τον ερχομό τους σηματοδοτούν την άνοιξη, αυτή την υπέροχη εποχή του χρόνου. Και τα περιμένουμε πώς και πώς να φτάσουν στα μέρη μας. Τα χελιδόνια κάνουν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι κάθε χρόνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα.  Το ταξίδι τους είναι μεγάλο και διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού χρειάζεται να κάνουν αρκετές στάσεις για ξεκούραση, νερό και φαγητό. Εκτός από τη χώρα μας, τα χελιδόνια επισκέπτονται και άλλες Μεσογειακές χώρες προκειμένου να γεννήσουν τα αβγά τους.

Με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες από το internet και να δείτε όμορφες εικόνες!

Να θυμηθούμε μια όμορφη στιγμή από την περσινή σχολική χρονιά;

Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου πραγματοποιήσαμε μια όμορφη δράση. Υπεύθυνοι του Φορέα επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας και φτιάξαμε πήλινες χελιδονοφωλιές.

Μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς τις δικές σας στο σπίτι. Ας δώσουμε μια ιδέα!

 

                                                                   Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ

 

Η  Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας και του Δία, συνήθιζε να παίζει με τις φίλες της, τις Νύμφες, στην Έννα, περιοχή στο κέντρο της Σικελίας.

 Μια μέρα, ενώ έτρεχε στο δάσος και έπαιζε, την είδε ο Πλούτωνας και την ερωτεύτηκε παράφορα για την ομορφιά της. Σε συνεννόηση με το Δια άρπαξε την Περσεφόνη, την πήγε στον Κάτω Κόσμο και την έκανε γυναίκα του.

Η Δήμητρα που είχε μεγάλη αδυναμία στη Περσεφόνη, γύρισε όλη τη γη και προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει την πολυαγαπημένη της κόρη. Μεταμορφωμένη σε γριά για να μην την αναγνωρίσουν πήγαινε σε πόλεις και χωριά και ρώταγε όποιον έβρισκε στο δρόμο της μήπως ήξερε που ήταν η μονάκριβή της Περσεφόνη. Λέγεται ότι όσο πέρναγε ο καιρός υπέφερε τόσο πολύ από την απώλεια της Κόρης, που δεν επέτρεπε τη γη να ανθίσει, να βγάλει λουλούδια και καρπούς για να τραφούν οι άνθρωποι. Η Δήμητρα ήταν αμετανόητη και αποφασισμένη για τα πάντα.

Ο Δίας, που έβλεπε ότι η Δήμητρα ήταν οργισμένη, έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να παρακαλέσει και να πείσει τον Πλούτωνα να στείλει τη Περσεφόνη πάλι πίσω στη μητέρα της.

Ο θεός του Κάτω Κόσμου, που ήταν πονηρός και ερωτευμένος με τη Περσεφόνη, δέχθηκε να την αφήσει αλλά πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μερικούς σπόρους από ρόδι.

Οι σπόροι αυτοί ήταν μαγικοί με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να δεθεί άρρητα με το βασίλειο του.

Τη λύση την έδωσε ο Δίας, που τελικά μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τον Πλούτωνα και τη Δήμητρα.

Τους έξι μήνες του έτους η Περσεφόνη ζούσε με τη μητέρα της. Η γη τότε ήταν ανθισμένη και δεχόταν με ευχαρίστηση τους καρπούς των ανθρώπων, ενώ τον υπόλοιπο μισό χρόνο, η Κόρη κατέβαινε στα έγκατα της γης και περνούσε το καιρό της με τον άντρα της. Η Δήμητρα τότε δεν επέτρεπε σε κανέναν ανθό να ξεπροβάλει, δείχνοντας έτσι το καημό της για την απώλεια της κόρης της.

 

1.Δείτε τις παρακάτω εικόνες…και προσπαθήστε να διηγηθείτε την ιστορία…

 

 

2.Δείτε τον μύθο…

3.Όμως  αυτά πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την αλλαγή των εποχών. Προσπαθώντας να εξηγήσουμε στα παιδιά ποια είναι η πραγματική αιτία της αλλαγής των εποχών και ότι αυτή η εναλλαγή οφείλεται στη θέση του ήλιου και στη κίνηση της γης  ας δούμε ένα μικρό βιντεάκι με την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο και παίζοντας με την υδρόγειο σφαίρα (αν έχουμε στο σπίτι) να πάρουμε μια μικρή ιδέα για το πως εναλλάσονται οι εποχές και  το πως  συμβαίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα στη φύση γύρω μας!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=d7zzn1QjzwY&feature=emb_logo

4.Ακούστε τον μύθο από τον Διονύση Σαββόπουλο

 

5.Και αν θέλετε να το προχωρήσετε λίγο περισσότερο, μπορείτε να ακούσετε τον μοναδικό “Εφιάλτη της Περσεφόνης” των Χατζιδάκι – Γκάτσου, με τη φωνή της Φαραντούρη

 

 

6.Πίνακες ζωγραφικής για τον μύθο της Περσεφόνης

The Rape of Proserpine-Museo Nacional del Prado-Peter Paul Rubens-1636-37

The Return of Persephone, Frederic Leighton, 1891
Joseph Marie Vien, L’enlèvement de Proserpine (1762)
Simone Pignoni, The Rape of Proserpine (L’enlèvement_de_Proserpine), 1650
The Rape of Proserpina, Jan Brueghel the Elder, 1610
A Pre-Raphaelite Proserpine, Dante Gabriel Rossetti, 1873–77 (Tate Gallery, London)
Orpheus Sings For Pluto And Proserpina, Jan Brueghel the Elder
The Rape of Proserpina, Joseph Heintz the Elder

 

7.Μια εξαιρετική δραστηριότητα μεταγνωστικής αξιολόγησης για τον μύθο, από την Ελένη Σιδηροπούλου.

ΜΥΘΟΣ-ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (1)

 

8.Ζωγραφίστε τον μύθο…

 

9.Τσακίστε ένα φύλλο χαρτί κάθετα στην μέση και ζωγραφίστε αριστερά πως θα ήταν η φύση όταν η θεά Δήμητρα έχασε την κόρη της Περσεφόνη και δεξιά πως νομίζετε πως θα ήταν η φύση όταν η Περσεφόνη ήταν με την μητέρα της.

 

10.Όσα παιδάκια έχετε εκτυπωτή μπορείτε να ασχοληθείτε με τα παρακάτω φύλλα εργασίας

Ευχαριστούμε το Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο

 

 

Και μερικά ακόμα ανοιξιάτικα φύλλα εργασίας:

           

      

        

 

(Πάνω στα φύλλα εργασίας αναγράφονται οι ιστοσελίδες από τις οποίες τα δανειστήκαμε).

Συνεχίζεται……..

Και μην ξεχνάτε ότι οι δασκάλες σας σας σκέφτονται συνέχεια και σας στέλνουν μια μεγάλη αγκαλιά!