“Ζωγράφισε σαν παιδί” Ψηφιακή Πινακοθήκη – Ολοήμερο Τμήμα 2022-23

«Ζωγράφισε σαν παιδί…» (Σχολικό έτος 2022-2023)

Τη φετινή σχολική χρονιά με τους μαθητές/τριες του Προαιρετικού Ολοήμερου Τμήματος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία ,ένα μαγικό ταξίδι στις Τέχνες. Ετοιμάσαμε όλοι μαζί τις βαλίτσες μας και ταξιδέψαμε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με σκοπό να γνωρίσουμε έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων/καλλιτεχνών , οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις δημιουργίες τους και μας άφησαν μια πορτούλα ανοιχτή για να μπούμε για λίγο στον δικό τους μοναδικό κόσμο και να γνωρίσουμε τα έργα, τις σκέψεις αλλά και τα όνειρά τους.

Με μέσο την τέχνη της ζωγραφικής λοιπόν, γνωρίσαμε διάσημους ζωγράφους των τελευταίων αιώνων από διάφορες χώρες του κόσμου. Η επιλογή των ζωγράφων και των έργων τους έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα ερμηνείας και απόδοσής τους από τους/τις μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου, σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, συνεπώς τα έργα θα έπρεπε να είναι λιτά και με εύκολες παραστάσεις.

Μέσα στην τάξη παρατηρήσαμε τα έργα τέχνης, τον τρόπο που ζωγράφισαν οι διάσημοι ζωγράφοι, τα έτη που ζωγράφισαν (κάποια πολύ παλιότερα), τα χρώματα που επικρατούσαν στους πίνακες και τις τεχνικές τους. Έπειτα οι μαθητές/τριες προσπάθησαν και οι ίδιοι/ες να ζωγραφίσουν με πινέλα όπως οι ζωγράφοι.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος τέθηκαν έχοντας υπόψη πως η τέχνη της ζωγραφικής προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών. Η επαφή τους με έργα τέχνης προσφέρει πλούσια ερεθίσματα για την καλλιέργεια της αισθητικής τους και δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία του πολιτισμού.

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε δημιουργικές – καλλιτεχνικές δραστηριότητες συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, στην υποστήριξη της μαθησιακής τους προσπάθειας και της συνολικής τους ανάπτυξης.

Στόχοι των δραστηριοτήτων ήταν:

Να διεγείρουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών

Να παρατηρήσουν και να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν ένα έργο τέχνης

Να προωθήσουν τη δημιουργικότητά τους και να ερεθίσουν τη φαντασία τους

Να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας

Να εμπλουτίσουν τις δυνατότητές τους ώστε να εκφράσουν με διαφορετικούς τρόπους και μέσα τη σκέψη και τα συναισθήματά τους

Να καλλιεργήσουν την αισθητική τους αντίληψη

Να εξωτερικεύσουν με ποικίλους τρόπους βιώματα και συναισθήματα

Να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και χρώματα για να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν

Να γνωρίσουν έργα μεγάλων ζωγράφων

Να αναπτύξουν την επικοινωνία

Να αξιοποιήσουν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

Το πρόγραμμα διήρκησε οκτώ μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και τον Μάιο όπου και πραγματοποιήθηκε η διάχυση των αποτελεσμάτων.

Επιλέξαμε κάποια από τα έργα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές/τριες ως ζωγράφοι οι ίδιοι/ες και δημιουργήθηκε μία ψηφιακή πινακοθήκη με τίτλο: «Ζωγράφισε σαν παιδί…».

«… Χρειάστηκε να γεράσω για να μάθω να ζωγραφίζω… σαν παιδί!» (Joan Miro)

Η υπεύθυνη Εκπαιδευτικός του Τμήματος

Μαρία Πεβεράτου