Πασχαλίτσες παντού!

Γεια σας παιδιά! Είμαι η κυρία Ελπίδα!

Εύχομαι να περνάτε όμορφα κι ας είμαστε μακριά. Να ξέρετε ότι σας σκεφτόμαστε πολύ και προσπαθούμε να βρίσκουμε ευχάριστες δραστηριότητες για να σας κρατάμε παρέα έστω και μέσα από τον υπολογιστή σας.

Εγώ λοιπόν σκέφτηκα να ασχοληθούμε με ένα αγαπημένο μας ζουζουνάκι της άνοιξης και αυτό δεν είναι άλλο από την πασχαλίτσα! Λοιπόν δεν φαντάζεστε την έκπληξη μου όταν διαπίστωσα πόσα είδη πασχαλίτσας υπάρχουν! Εγώ ήξερα μόνο αυτή την κόκκινη με τις επτά μαύρες βουλίτσες.

Για κοιτάξτε και εσείς όμως πόσες υπάρχουν!

(Φωτογραφίες από την περιήγηση στο internet)

Εντυπωσιακές,ε;

Ακούστε τώρα και κάτι πολύ παράξενο …. Τι κοινό έχει η πασχαλίτσα με την καφέ αρκούδα ; Δεν το βρίσκετε; Ε λοιπόν, πέφτουν και οι δύο σε χειμερία νάρκη! Ναι, καλά ακούσατε! Οι πασχαλίτσες τον χειμώνα μαζεύονται πολλές μαζί, κρύβονται κάτω από τα ξερά φύλλα ή μέσα στους κορμούς των δέντρων και μένουν εκεί ως την Άνοιξη που ξαναβγαίνουν για να ομορφύνουν τον κήπο μας.

Να λοιπόν που μαζεύτηκαν για να πάνε για ύπνο…!

Η ομορφιά μιας πασχαλίτσας μπορεί να συγκριθεί με τις πεταλούδες και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι γεννιούνται με το ίδιο τρόπο!

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑΣ

Και μία τελευταία πληροφορία… Αν σας χάριζαν για κατοικίδιο μία πασχαλίτσα, τι θα της φέρνατε να φάει; Εγώ πάντως θα της έφερνα τα πιο πράσινα και λαχταριστά φύλλα αλλά…. δεν θα τα έτρωγε με τίποτα και ξέρετε γιατί; Γιατί οι πασχαλίτσες τρώνε έντομα!!! Καλά ακούσατε! Και μάλιστα τρώνε κάτι μικρά βλαβερά έντομα που χαλάνε τα λουλούδια μας στον κήπο. Οπότε καταλαβαίνουμε πως εκτός από πολύ όμορφο ζωάκι είναι και πολύ ωφέλιμο και καλό θα ήταν να μην το ενοχλούμε και πολύ όταν το συναντάμε. Μόνο να το αγαπάμε και να το θαυμάζουμε όπως όλα τα ζωάκια του πλανήτη.

Και τώρα μερικές ιδέες για να απασχοληθούν τα μικρά αλλά θαυματουργά μας χεράκια.

  Εύκολα και απλά με 5 μόνο υλικά!

Ζητάμε από την μαμά ή τον μπαμπά να μας σπάσουν ένα καρύδι με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουμε το μισό καρυδότσουφλο. Τρώμε το καρύδι που είναι πολύ θρεπτικό και ζωγραφίζουμε το καρυδότσουφλο όπως στην εικόνα για να μοιάζει με πασχαλίτσα. Από κάτω με λίγη κόλλα, κολλάμε ένα μαύρο χαρτονάκι που θα περισσεύει λίγο από την μπροστινή πλευρά ώστε να κολλήσουμε τα ματάκια. Αν δεν έχουμε ματάκια μπορούμε απλά να τα ζωγραφίσουμε με λίγη άσπρη τέμπερα η λίγο μπλάνκο της μαμάς! Έτοιμο!!!

 

 

 Αυτό είναι ένα ωραίο παιχνίδι που έφτιαξαν σε ένα σχολείο σαν το δικό μας και μας βοηθάει να θυμηθούμε το μέτρημα που ίσως λίγο το έχουμε ξεχάσει…

Δεν χρειάζεται να το κάνουμε τόσο δύσκολο όσο το βλέπουμε στην εικόνα. Θα το κάνουμε πιο απλό. Παίρνουμε λοιπόν ένα άσπρο χαρτί ( αν έχουμε χαρτόνι ακόμα καλύτερα) και εκεί με την βοήθεια ενός μεγάλου ζωγραφίζουμε 5 ή ακόμα και 10 ίδιες πασχαλίτσες, αναλόγως πόσα ζευγαράκια θέλουμε να βγάλουμε η πρώτη πασχαλίτσα θα έχει 1 βούλα σε κάθε της φτερό, η δεύτερη θα έχει 2 βούλες σε κάθε της φτερό και ούτω καθεξής. Έπειτα θα κόψουμε γύρω γύρω τις πασχαλίτσες μας και τέλος θα κόψουμε την κάθε πασχαλίτσα στη μέση όπως μας δείχνει η εικόνα. Χαμός, ε!!!

Να που τώρα έχουμε πολλές μισές πασχαλίτσες. Τις ανακατεύουμε καλά καλά και για να σας δω…. μπορείτε να τις ταιριάξετε  ώστε όσες βούλες έχει το αριστερό φτερό να έχει και το δεξί;

Όσο πιο πολλές πασχαλίτσες φτιάξετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το παιχνίδι!!!

 

Και μια τελευταία κατασκευή που κάνω πάντα με τους μαθητές μου κάθε τέτοια εποχή. Βλέπετε ξεκινάμε να πηγαίνουμε βόλτα στη θάλασσα και πάντα μαζεύω όμορφα βότσαλα.

  

Θα χρειαστούμε 6 μικρά στρογγυλά βότσαλα που θα τα βάψουμε κόκκινα και κίτρινα με τέμπερες, νερομπογιές ή ότι άλλο έχουμε σπίτι μας και θα φτιάξουμε μία υπέροχη τρίλιζα!!! Τα βήματα της κατασκευής τα δείχνω ένα ένα στις φωτογραφίες και τις οδηγίες για την τρίλιζα θα σας τις πει η μαμά ή ο μπαμπάς για να μην σας κουράζω με πολλά λογάκια.

 

 

 

 

Και για το τέλος σας άφησα ένα όμορφο παραμύθι που μιλάει για την διαφορετικότητα και το έγραψε η φίλη μου και νηπιαγωγός κα Μίνα Παπαδάτου μαζί με τους δικούς της μαθητές (στο νηπιαγωγείο Σκάλας Κεφαλονιάς το σχολικό έτος 2008-2009). Η κυρία Ανθρακοπούλου το έφτιαξε σε βίντεο για να μπορούμε να το ακούσουμε όλοι εμείς. Το παραμύθι δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τον Απρίλιο του 2009.Τις ευχαριστούμε και τις δύο και πάμε να το απολαύσουμε.

Σας στέλνω την αγάπη μου και πολλά πολλά φιλιά. Και μην ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες με τις δικές σας ζωγραφιές και κατασκευές!!!

Διαδικτυακές πηγές:

my little world.gr

www.rodidees.gr