Το ημερολόγιο του Απρίλη
Έφτασε ο Απρίλης και μαζί του φέρνει το Πάσχα!Ένα Πάσχα…αλλιώτικο!Δεν ξέρουμε πως θα είναι! Όλοι αισθανόμαστε περίεργα και όλα γύρω μας μοιάζουν διαφορετικά εξαιτίας της δύσκολης δοκιμασίας που περνάμε! Ελπίζουμε να βγούμε όλοι νικητές από αυτή τη δοκιμασία, να είμαστε υγιείς, να αγκαλιαστούμε και να μπορούμε να ζούμε κάθε μέρα μόνο όμορφες στιγμές!
Δυστυχώς δε μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί στο σχολειό μας και να βιώσουμε τα έθιμα του Πάσχα με τον δικό μας τρόπο!Προσπαθούμε όμως να είμαστε κοντά σας μέσα από τούτο το διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας!
Γλυκά μας παιδάκια, να θυμάστε ότι σας σκεφτόμαστε συνέχεια και σας στέλνουμε την αγάπη μας και τις πιο όμορφες σκέψεις μας!
Μιλάμε για το Πάσχα……
https://www.youtube.com/watch?v=MnCL4BeZKUQ
Φτάνουμε λοιπόν στην ανάσταση του Λαζάρου..
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα παιδιά στολίζουν ένα καλάθι με λουλούδια και γυρνούν στα σπίτια λέγοντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Πάτησε στον παρακάτω σύνδεσμο αν θέλεις να ακούσεις τα κάλαντα.
Μπορείτε να μάθετε και να τραγουδήσετε εύκολα μια παραλλαγή τους…
Η κουζίνα μας περιμένει, στη συνέχεια, για να ζυμώσουμε το αλεύρι με όλα τα μυρωδικά για να πλάσουμε τα λαζαράκια με χέρια σταυρωμένα. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας τα λαζαράκια ζυμώνονται ξανά το Μεγάλο Σάββατο, αλλά αυτή τη φορά τα χέρια είναι ανοιχτά και συμβολίζουν το γεγονός της Ανάστασης.
Φτιάξτε και εσείς πεντανόστιμα λαζαράκια ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή…
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- Μισό ποτήρι ζάχαρη
- Λίγο αλάτι
- 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
- 3 κουταλάκια κανέλα
- Γαρύφαλλα για ματάκια
Εκτέλεση
Ρίξτε αλεύρι σε μια λεκάνη. Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίξτε την στη λεκάνη με το αλεύρι. Ζυμώστε και έπειτα ρίξτε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ζυμώνετε μέχρι που το μίγμα δε θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια ζυμώνεται λίγο ακόμη και ήρθε η ώρα να σχηματίσετε τα μικρά Λαζαράκια. Κάνετε δύο λωρίδες που θα τις πλέξετε μεταξύ τους σαν πλεξούδα αφήνοντας το κάτω μέρος και το πάνω μέρος ξέπλεκο σχηματίζοντας τα πόδια και το κεφάλι. Βάζουμε για μάτια δύο γαρύφαλλα για μάτια και ψήνουμε στους 180ο ώσπου να ροδίσουν.
Η Κυριακή των Βαϊων- Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα
ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια:
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματιού
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 25 γρ. μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
- ½ κούπα χλιαρό γάλα
- 4 μεσαία αυγά
- 2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγού και 1 κ.σ. νερό για το άλλειμα
Οδηγίες:
- Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, ξεκινήστε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέστε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπήστε τα καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσέξτε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Εν τω μεταξύ ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ώστε να είναι χλιαρό και αφαιρέστε απ’τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Κρατήστε το μίγμα στην άκρη.
- Αφού έχει αφρατέψει το βούτυρο, αρχίστε να προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ. Αφήστε κάθε αυγό να απορροφηθεί από το μίγμα πριν προθέσετε το επόμενο. Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μίγμα του γάλακτος-αμμωνίας (από το βήμα 2). Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλέυρι λίγο λίγο, ενώ χτυπάτε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει πολύ.
- Τυλίξτε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Τοποθετήστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε μια καθαρή επιφάνεια. Τσιμπήστε λίγη από τη ζύμη και σχηματίστε μια λωρίδα με τα χέρια σας. Φτιάξτε το κάθε κουλουράκι στο σχήμα που θέλετε και κόψτε με ένα μαχαίρι στο τελείωμα για να δώσετε το μέγεθος που θέλετε. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε πάνω τα κουλουράκια, αφήνωντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται. Θα χρειαστείτε περίπου 4-5 ταψιά, ανάλογα το μέγεθος που πλάθετε τα κουλουράκια.
- Σε ένα μικρό μπολάκι βάλτε τους κρόκους και μια κουταλιά νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Με ένα πινελάκι περάστε ελαφριά πάνω από τα κουλουράκια για να γλασαριστούν και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
ΙΗΣΟΥΣ
Φτιάχνουμε παζλ?
ΣΥΝΘΕΤΩ ΤΟ ΠΑΖΛ ΣΕΡΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.
Πατάω το φαντασματάκι για να υπάρχει από κάτω αχνά το προσχέδιο -πατάω τη ρόδα και restart για επανεκκίνηση του παζλ…Πατάω το βελάκι δεξιά για μεγέθυνση…Maximize.
ΠΑΣΧΑ ΠΑΖΛ 2-Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ
ΠΑΣΧΑ ΠΑΖΛ 3-ΤΑ ΠΑΘΗ
ΠΑΖΛ 4- Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ
Ας δούμε και την ιστορία του Πάσχα από την Κάτια και τον Πέρη, τους αγαπημένους μας ήρωες από το kidepedia!
Και λίγες δικές σας υπέροχες δημιουργίες…
Την αρχή έκανε ο Γεράσιμος Μινέτος!