Αρχική » Ο(μάδα) ΦΙΛΟΣοφίας

Ο(μάδα) ΦΙΛΟΣοφίας

Ο(μάδα) ΦΙΛΟ(σοφικού) Σ(τοχασμού)

Σκοπός μας είναι, με αφορμή το μάθημα της Φιλοσοφίας, να αναπτυχθεί ο δημιουργικός, συζητητικός στοχασμός των συμμετεχόντων μαθητών/τριών μας πάνω σε σημαντικά ζητήματα, αλλά και σε θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους νέους και στα οποία η φιλοσοφία ως «τέχνη του βίου» μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Η ομάδα που συγκροτούμε κάθε χρόνο, με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών/τριών από όλες τις τάξεις του σχολείου, αποβλέπει τόσο στη διεύρυνση της επικοινωνίας και της συζήτησης μεταξύ των μελών, όσο και στην ενθάρρυνση, την εμπέδωση και την ανατροφοδότηση της φιλοσοφικής σκέψης τους με τις εβδομαδιαίες, διά ζώσης συναντήσεις, αλλά και με τη διαδικτυακή επικοινωνία. Μαθαίνοντας και χρησιμοποιώντας τον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης, οι μαθητές ενθαρρύνονται να καλλιεργούν τη λογική, κριτική προσέγγιση του εαυτού τους και της ζωής αναπτύσσοντας τις γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Υπεύθυνοι καθηγητές για τον Όμιλο είναι οι φιλόλογοι του σχολείου μας Απόστολος Κωνσταντίνου και Γεωργία Ζάχου.

Δηλώστε συμμετοχή στον Όμιλο συμπληρώνοντας τη φόρμα ΕΔΩ.

Παράλληλα, επιδιώκουμε να προετοιμαστούν όσοι μαθητές/τριες επιθυμούν να συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διεξάγεται, από το Υπουργείο Παιδείας, το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Ένωση Ελλήνων Φιλολόγων και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard σε δύο φάσεις: Α΄: προκριματική φάση (Δεκέμβριος) και Β΄: τελική φάση ( Ιανουάριος – Φεβρουάριος) με σκοπό την επιλογή των μαθητών/τριων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, το Μάιο κάθε χρόνου.

Οι Εξαιρετικές Επιτυχίες μας :

  • 2023 | Τελικός 6η θέση, Αθηνά Βαλάκα, συμμετοχή στη Δ.Ο.Φ., Αφροδίτη Παπανδραφύλλη, 14η θέση και Λυδία Μαργέτη, 18η θέση.
  • 2022 |Αθηνά Βαλάκα, 13η θέση και επιλαχούσα στον Τελικό (συμμετείχαν τελικά 15). Μιχελή Αλεξία 22η θέση και Νικόλας Μαργέτης 27η θέση στους καλύτερους 137 του προκριματικού, των οποίων τα γραπτά προκρίθηκαν στη 2η φάση ως υποψήφια συμμετοχής στον τελικό.
  • 2020 |Τελικός 6η θέση.

Η μαθήτριά μας Φαία Καλδερίμη κέρδισε την 6η θέση στον τελικό του διαγωνισμού, ενώ οι : Βασιλική Ιωαννίδου, Μιχάλης Θεοδοσίου και Αλεξία Μιχελή ευφημες μνείες.

  • 2017 |Τελικός 2η θέση | Εκπροσώπηση Ελλάδας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ομίλου (2017), 8 μέλη του κατάφεραν να προκριθούν με πολύ καλές επιδόσεις στη 2η φάση του διαγωνισμού, εκ των οποίων η μαθήτρια Νικολέτα Παπαθανασίου κέρδισε τη 2η θέση στα προκριματικά (μεταξύ 700 μαθητών) και τη 2η θέση στον τελικό (μεταξύ των 16 καλύτερων). Έτσι, διαγωνίστηκε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στη ΔΟΦ του 2017 (25-28 Μαϊου, στο Ρότερνταμ) επιτυγχάνοντας πολύ καλή επίδοση (το δοκίμιό της βαθμολογήθηκε με 6.25/10 και για λίγο – για 0.75 -δεν προκρίθηκε στη φάση διεκδίκησης των μεταλλίων).

  • 2018 |Τελικός 4η και 7η θέση | 1η Θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΕΦΕ.

Η δεύτερη συμμετοχή μας (2018) σε 2 διαγωνισμούς έφερε πάλι σημαντικές διακρίσεις για τα μέλη του Ομίλου μας, Στον μεν διαγωνισμό της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, η Μικέλα Αλμάδι κατέκτησε την 2η θέση (για το ελληνικό δοκίμιο) και την 1η θέση (για το δοκίμιο στην ξένη γλώσσα), ενώ η Πηγή Μαυρογεώργη έλαβε τιμητική διάκριση και στα δύο μέρη του διαγωνισμού, αλλά, ως μαθήτρια Γ λυκείου, αποκλείστηκε – αδίκως – από την τελική κατάταξη των νικητών. Στον 2ο διαγωνισμό, του Πανεπιστημίου Πατρών, στην τελική φάση, προκρίθηκαν 2 μαθήτριές μας, ανάμεσα στους 15 καλύτερους, από όλη την Ελλάδα. Η Μαρίλια Μπάλλη, κατέκτησε, τελικά, την θέση και η Πηγή Μαυρογεώργη την 7η.

  • 2019 | Εύφημες Μνείες.

3 Εύφημες Μνείες στον προκριματικό του διαγωνισμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Διακρίθηκαν τα μέλη μας: Μπαλτανίδης Ηλίας, Μαργέτης Γιάννης και Στεφάνου Αλέξανδρος.

Προσφορά Ζωής και φέτος!

Προσφορά Ζωής και φέτος!

Συνεχίζουμε την παράδοση της προσφοράς στην κοινωνία. Σας περιμένουμε όλους!

Εν περιλήψει

2022 covid-19 judo Mηχανογραφικό 2022 Αίτηση Πανελλαδικών 2021 Αγιασμός Αποτελέσματα SMS Βιβλιοθηκη σχολείου Β λυκείου 2022 Βουλή των Εφήβων Δελτίο Απογραφής Στρατευσίμων Διακρίσεις μαθητών/τριών Εγγραφές 2022-23 Εγγραφές στο 3ο ΓΕΛ Ειδικά μαθήματα Ειδικά μαθήματα 2021 Εκδρομές Εξ Αποστάσεως Εξεταστικά Κέντρα Αγγλικών 2021 Ευχές Πάσχα 2022 Ηράκλειος δρόμος Λύκειο Παλαμά Μηχανογραφικό 2021 Μηχανογραφικό 2023 Ο.ΦΙΛΟ.Σ Πανελλαδικές 2021 Πανελλαδικές 2022 Πανελλαδικές 2023 Πανελλαδικές 2024 Προθεσμίες Στρατιωτικές 2022 Πρόγραμμα Πανελλαδικών 2021 Πρόγραμμα Πανελλαδικών 2022 Στρατιωτικές Σχολές 2022 Σχολές Λ.Σ Ωρολόγιο Πρόγραμμα έναρξη σχολικού έτους αθλητικές επιτυχίες διαγωνισμός φιλοσοφικού δοκιμίου δικαιολόγηση απουσιών covid19 ενημέρωση γονέων θερινή λειτουργία κοινωνικές δράσεις σχολικής κοινότητας οδηγίες προστασίας προσφορές λεωφορείων συνδρομή Philosophy now

Θέματα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση