Ακόμη μία ελληνική υπερτροφή απασχόλησε σήμερα τον μαθητικό Όμιλο της Β΄ Τάξης, στην πρώτη βόλτα του εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Σιδερίτης ή σιδηρίτης (κατά τον Διοσκουρίδη), διάσημο φυτό της ελληνικής χλωρίδας, γνωστό ως «τσάι του βουνού», το οποίο σημειώνει αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό (εκεί άλλωστε διοχετεύονται οι μεγάλες ποσότητες των καλλιεργούμενων ειδών της χώρας), αλλά όχι τόσο διαδεδομένο στις προτιμήσεις εντός χώρας όσο αυτές για το απωανατολικό κοινό τσάι, ίσως λόγω άγνοιας για τις ιδιότητές του. Αποφασίσαμε λοιπόν να το γνωρίσουμε και να το γευτούμε με αφορμή ένα διαφωτιστικότατο σεμινάριο από τη γεωπόνο & οικοδέσποινα Κα Κουνέλη Βαρβάρα στο Open Farm μέσα στην ιστορική λαχαναγορά του Ρέντη.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή σχετική με τα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας, τη βιοποικιλότητά τους, και τη θέση τους στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, περάσαμε σε ποικίλες εντυπωσιακές λεπτομέρειες για το γένος Sideritis: αυτοφυές με ~17 είδη και υποείδη στη χώρα μας, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ως πρώτης λογής «γιατροσόφι» τόσο σε ευεργετικότητα όσο και σε αντιοξειδωτική αξία από το κλασικό κινεζικό τσάι (Camelia sinensis). Σημαντικό: Δεν περιέχει καφεΐνη, οπότε είναι δυνατόν να καταναλώνεται άφοβα σε αρκετή ποσότητα· ακόμη και τα παιδιά μπορούν να το πίνουν σε λογική ποσότητα, αφού δεν εμφανίζει διεγερτική δράση. Επιπλέον δεν εμφανίζει γνωστές παρενέργειες!

Στο βιωματικό μέρος αυτού του σεμιναρίου, εξοικειωθήκαμε ειδικά με 3 είδη καλλιεργούμενου σιδερίτη που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων: αυτόν του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina, γνωστό και ως τσάι του Μαλεβού), το τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica), και το τσάι της Κρήτης (Sideritis syriaca, γνωστό και ως μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά). Εντοπίσαμε και εστιάσαμε στις μορφολογικές διαφορές τους, ώστε να είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίζουμε, εάν ποτέ βρεθούμε σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ τέλος προσπαθήσαμε να τα διαφοροποιήσουμε οργανοληπτικά- όσο αυτό ήταν εφικτό από κάθε μέλος του Ομίλου.

Την επίσκεψη αυτή επιμελήθηκαν και υλοποίησαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του Ομίλου, Παπακυρίλλου Αλεξάνδρα (ΠΕ03) και Τσολάκης Γιώργος (ΠΕ04,04).

Περισσότερα σχετικά με τις δράσεις του φετινού Ομίλου μας μπορείτε να δείτε εδώ.