Εθνική Λυρική Σκηνή

Το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την περασμένη Τετάρτη 5/4/2017· ομάδα μαθητών ξεναγηθήκαμε στο κτηριακό συγκρότημα όπου θα στεγάζονται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ενεργά στο πρόγραμμα Ηχητικά Τοπία καθώς περιηγούμασταν στους εσωτερικούς χώρους και το πάρκο του Ιδρύματος.

Εθνική Βιβλιοθήκη

Μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα Ηχητικά Τοπία, διότι η αισθητική εμπειρία ήταν άμεση: εστιάσαμε την προσοχή μας σε ήχους που ακούμε στην καθημερινότητά μας και γνωρίσαμε πώς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες· συγχρόνως προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε τη «μουσική» που έφτανε στα αυτιά μας ωθούμενοι σε συλλογισμούς και συμπεράσματα. Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης “συλλέγαμε” ήχους από το περιβάλλον του ΚΠΙΣΝ, ώστε στο τέλος να δημιουργήσουμε τη δική μας «μουσική»!

Φάρος

Επίσης, αξέχαστο θα μας μείνει το πάρκο του ΚΠΙΣΝ, ένα καταπράσινο, ευωδιαστό στη μεγαλύτερη έκτασή του, σύνολο εξωτερικών κήπων με μεγάλη ποικιλία από δέντρα, θάμνους και κυρίως αντιπροσωπευτικά αρωματικά είδη της μεσογειακής χλωρίδας, με σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, και εμβόλιμους ανοιχτούς χώρους. Ειδικά όσοι φτάσετε στο πάρκο από τη βόρεια πλευρά, θα συναντήσετε στον χώρο τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών, οπότε σας προτείνω να αφεθείτε στην όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Το συγκεκριμένο πάρκο, ως έργο σύγχρονης αρχιτεκτονικής τοπίου, σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Πρόκειται για φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με χαρακτήρα αντιπροσωπευτικό του μεσογειακού τοπίου, και σας προτείνω θερμά να τον ζήσετε με όλες τις αισθήσεις σας!

[Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Λουκίδης, μαθητής του Γ3]

_DSC7660