Αρχείο για "Ιούνιος, 2016"

Δραστηριότητες της ομάδας MUN.

Στο σχολείο μας δημιουργήθηκε φέτος επταμελής ομάδα Model United Nations (MUN) η οποία έλαβε μέρος στο αγγλόφωνο συνέδριο του Athens Model United Nations που διεξήχθη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα από 8-10 Απριλίου 2016. Οι επτά μαθητές μας αντιπροσώπευσαν δύο χώρες, το Περού και την Ολλανδία στα δύο κύρια όργανα του ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση (General Assembly) και το Οικονομικό & Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC).

Omada MUN

Κατά την προετοιμασία της ομάδας, οι μαθητές ασχολήθηκαν κατ’ αρχάς με τα όργανα του ΟΗΕ, τη δομή τους, και τους κανόνες εργασίας που διέπουν μια διάσκεψη του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, αναζήτησαν πληροφορίες για τη χώρα που είχαν αναλάβει να αντιπροσωπεύσουν και την πολιτική της πάνω στα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν στη διάσκεψη. Τέλος, μελέτησαν τα θέματα της διάσκεψης και διαμόρφωσαν την πολιτική της αντιπροσωπευόμενης χώρας. Μεγάλη βοήθεια στους μαθητές που αντιπροσώπευαν την Ολλανδία ως πρεσβευτές, προσέφερε η Ολλανδική Πρεσβεία, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν με διπλωματικούς υπαλλήλους, και να ενημερωθούν για τις πολιτικές επιλογές της Ολλανδίας στα θέματα που τους ενδιέφεραν.

LianopVikatos

Τέλος στο τριήμερο συνέδριο, το οποίο ήταν μια πιστή εξομοίωση των εργασιών του ΟΗΕ, οι μαθητές μας υποστήριξαν με πάθος τις απόψεις και τα συμφέροντα των χωρών που αντιπροσώπευαν, και με την ενεργή παρουσία τους συνέβαλαν στο να εγκριθούν από τις ολομέλειες των οργάνων ψηφίσματα που οι ίδιοι είχαν επεξεργαστεί και καταθέσει.

SimouStamatop

Κλείνουμε αυτή την πετυχημένη φετινή παρουσία με την υπόσχεση ότι η ομάδα MUN του σχολείου μας θα συνεχίσει την πορεία της στο επόμενο σχολικό έτος, ευελπιστώντας να διευρυνθεί με νέους μαθητές – πρεσβευτές εκτός από τους ήδη υπάρχοντες.

Μαθητές-αντιπρόσωποι της Ολλανδίας: Βικάτος Άγγελος, Εμμανουηλίδου Μαρίνα.

Μαθητές-αντιπρόσωποι του Περού: Λιανοπούλου Στυλιανή, Μπουρλή Καλλιόπη-Χρυσούλα, Μπρίκα Ελένη, Σίμου Τερέζα, Σταματόπουλος Άγγελος.

Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η κα Δρόσου, καθηγήτρια αγγλικών του 3ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.

Olomeleia

“Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου”: Έπαινος στο σχολείο μας.

Omilia

EpainosDiktyou

Επισκόπηση & Υλικό από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Β΄Τάξης.

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ για το Σχολικό Έτος 2015-2016 (Αρ. Πρωτ. 178852/ΓΔ4/06-11-2015) υλοποιήθηκε στο 3ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, μετά από την έγκριση του Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας (Αρ.Πρωτ. Φ.22.7/23204/18-12-2015) καινοτόμο Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα: Μαθαίνω για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το Δ.Ν.Τ. και το Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Στο πρόγραμμα, διάρκειας πέντε μηνών, συμμετείχαν σαράντα πέντε μαθητές της Β΄ τάξης και τέσσερις εποπτεύοντες καθηγητές.

OI  ΣΚΟΠΟΙ

  1. Η ανάδειξη της πολυλειτουργικότητας των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ως εκπαιδευτικού θεσμού και ως παράγοντα μέσω του οποίου προωθείται και διευρύνεται η διαδικασία της πολιτικής κοινωνικοποίησης των μαθητών.
  2. Η εκμάθηση αξιών, ιδεών και προτύπων συμπεριφοράς, όπως η ατομική και η συλλογική ευθύνη, η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η κριτική και ο διάλογος, η συνεργασία και η αμοιβαιότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή.
  3. Η διαμόρφωση “πολιτικής συνείδησης”, δηλαδή να αποκτήσουν οι μαθητές επίγνωση ότι για να αλλάξει ο ατομικός βίος πρέπει πρώτα να αλλάξει ο δημόσιος βίος.
  4. Η ενίσχυση της ιδέας περί της “κοινωνίας των πολιτών”.
  5. Η περαιτέρω ανάπτυξη των νοητικών, κοινωνικών και τεχνικών δεξιοτήτων τους.

OI  ΣΤΟΧΟΙ

  1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες των θεσμικών οργάνων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  2. Να καταστούν κοινωνοί του Μνημονίου Συνεννόησης για το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που έχει ως σκοπό τη στήριξη και σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
  3. Να κατανοήσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη σχέση της χώρας μας με τους ευρωπαίους εταίρους της.
  4. Να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Σημείωση: Συμπεριλαμβανόταν επίσης ο στόχος της γνωριμίας με την κουλτούρα των Βέλγων και της πόλης των Βρυξελλών, ο οποίος δεν επετεύχθη κατόπιν ματαίωσης του εκπαιδευτικού ταξιδιού στις Βρυξέλλες για λόγους ασφαλείας.

H  ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

  • Ομαδοσυνεργατική μέθοδος.
  • Έρευνα τεκμηρίων.
  • Ανάλυση περιεχομένου.

Σημείωση: Δεν αξιοποιήθηκε η συμμετοχική παρατήρηση λόγω της ματαίωσης του εκπαιδευτικού ταξιδιού στις Βρυξέλλες.

OI  ΔΡΑΣΕΙΣ

  1. Έρευνα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για το χρονικό της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών από την επομένη του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 έως 19ης Αυγούστου 2015, ημέρα υπογραφής του μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  2. Έρευνα, συλλογή και επεξεργασία δημοσιοποιημένων άρθρων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τις εναλλακτικές προτάσεις-λύσεις εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.
  3. Συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct του ΕΛΙΑΜΕΠ σχετικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  4. Ανάλυση του περιεχομένου του Τρίτου Μνημονίου.
  5. Συνεντεύξεις από διάφορους επιχειρηματίες στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στις επιχειρήσεις τους και γενικότερα στην αγορά δραστηριοποίησής τους. Οι συνεντεύξεις παραχωρήθηκαν σε μαθητές που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής τους στη Θεσσαλονίκη από 19/4/2016 έως 22/4/2016.

Σημείωση: Δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις-ξεναγήσεις-ομιλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ως παιχνίδι ρόλων ειδικά για εφήβους) στο Parlamentarium, από 18 έως 22/4/2016, λόγω της ματαίωσης του εκπαιδευτικού ταξιδιού στις Βρυξέλλες.

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 Οι μαθητές παρέδωσαν πολυσέλιδη εργασία, αποτελούμενη από τέσσερα κεφάλαια και τρία παραρτήματα: 

Κεφάλαιο 1οΚεφάλαιο 2οΚεφάλαιο 3ο, και Κεφάλαιο 4ο,

Παράρτημα_AΠαράρτημα_B, και Παράρτημα_Γ .

 

H  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  1. Ομιλία-παρουσίαση από ομάδα μαθητών για:
  • το χρονικό της διαπραγμάτευσης,
  • τις αρμοδιότητες, τις λειτουργίες και την οργανωτική δομή των θεσμικών οργάνων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. {το συνοδευτικό powerpoint της παρουσίασης: εδώ}
  1. Προβολή βιντεοσκοπημένου δρώμενου στο οποίο μαθητές αναδεικνύουν τις σημαντικότερες κατά τη γνώμη τους διατάξεις του Μνημονίου και τις πιο γνωστές διατυπωμένες προτάσεις-λύσεις εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

  2. Προβολή επιλεγμένων συνεντεύξεων από επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης.

 

Η ομάδα μας:

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΑΝΘΗ ΕΥΓΕΝΙΑΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΓΑΒΑΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΓΙΑΓΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΩΤΗΔΑΚΤΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΗΡΩ-ΒΑΡΒΑΡΑ, ΘΕΟΛΟΓΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΙΜΠΑΜΠΙ ΧΑΣΙΜ, ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΑΛΕΜΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, ΚΑΜΙΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΜΠΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΜΠΕΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΚΑΠΠΟΣ-ΤΣΑΛΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΚΑΡΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΕΜΑΒΟΡ ΑΛΕΞΙΟΣ, ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΟΥΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΚΡΙΣΤΙ ΣΑΜΠΡΙΝΑ, ΛΑΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΛΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣΜΑΡΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, METΣΕ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΟΤΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ ΘΕΟΦΑΝΙΑ, ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΥΛΩΝΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΝΟΡΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΝΤΑΚΗ ΑΝΝΑ, ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΡΟΚΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΡΟΥΣΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ, ΣΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΣΠΕΤΣΙΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΖΟΥΡΟΣ ΙΑΣΩΝ, ΦΕΙΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, ΧΑΝΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΧΡΥΣΙΚΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ.

[Από τα τμήματα: Β1, Β2, Β3 και Β4]

Omada Politistikou

Επιβλέποντες καθηγητές: Δεβετζίδης Γεώργιος, Τσολάκης Γεώργιος, Δρόσου Κλειώ, Τσιρώνης Αριστογείτων.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση