Τα Δικαιώματα στο Παρίσι

Η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά πολύ διευρυμένη σε αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή, επισκέφτηκε το όμορφο και πολιτικό Παρίσι, από τις 9 μέχρι τις 14 Οκτώβρη.  Η αποστολή μας υπήρξε πολλαπλή. Αφενός περιηγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία της «πόλης του φωτός», όπως την Αψίδα του Θριάμβου, τον Πύργο του Άιφελ, το μουσείο του Λούβρου, τις Βερσαλλίες, την Παναγία των Παρισίων, την Όπερα, το μνημείο της Απέλασης κ.α.

versalies versalies 2 versalies 3 versalies 4

apsida apsida 3 apsida 2 apelasi 2 apelasi 1 eifell 1

Αφετέρου δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά της ομάδας μας να αναλάβουν τον ρόλο του ευρωβουλευτή και να συμμετάσχουν σε όλη τη διαδικασία  ψήφισης ενός νομοσχεδίου στο ευρωκοινοβούλιο, σε ένα παιχνίδι προσομοίωσης, το Europa Experience, στο Parlamentarium που στεγάζεται στο Παρίσι.

europa 9 europa 8 europa 10 europa 11 europa 12 europa 13 europa 7 europa 6 europa 5 europa 4 europa 3 europa 1

Καθώς η μύηση στον ρόλο του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη είναι μια συνεχής διαδικασία που επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, γαλουχούμε και εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας όχι μόνο για το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι. Γιατί η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεπερνά τη θεωρητική θωράκιση με γνώσεις και καλλιεργεί τη συνείδηση για ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου μας. Θεμελιώδης, εξάλλου, στόχος της ομάδας μας – όπως συμβαίνει σε κάθε μας επίσκεψη – ήταν να αφήσουμε το αποτύπωμα του σχολείου μας στο Παρίσι.

Φρονώντας πως ο κόσμος μας έχει ανάγκη από την καλλιέργεια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως αυτό είναι συλλογική ευθύνη όλων μας, ατόμων και φορέων, καταθέσαμε μια   επιστολή -πρόταση στο Μουσείο του Λούβρου Συγκεκριμένα, προτείναμε στη Διοίκηση του Μουσείου να συμπεριλάβει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και στην εικονική του περιήγηση μια διαδρομή μέσα στο μουσείο που να είναι εμπνευσμένη και βασισμένη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, αναφέραμε ενδεικτικά και κάποια έργα  που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενδυναμώσουν τους αποδέκτες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

EPIDOSI 4 epidosi 3 epidosi 2

Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού ή στη βεβήλωση των έργων τέχνης ως μέσο στράτευσης στην υπεράσπιση του κόσμου, εμείς προτείναμε μια άλλη στάση. Εισηγηθήκαμε την αξιοποίηση της τέχνης και των μνημείων προς όφελος της διαρκούς εκπαίδευσης των ανθρώπων στα δικαιώματα. Δε μείναμε απλοί θεατές, αλλά κάναμε τη δική μας παρέμβαση ακόμη και σε έναν θεσμό σαν το μουσείο του Λούβρου, που φαντάζει απρόσιτος και μακρινός. Γιατί σαν ομάδα πιστεύουμε πως η βία δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η αδιαφορία και η παθητικότητα είναι εξίσου επιβλαβείς.

Η εκδρομή μας στο Παρίσι τελείωσε γρήγορα σαν όνειρο αν και με τον καλύτερο τρόπο. Όμως, οι εμπειρίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώσαμε και κατά την προετοιμασία του ταξιδιού και κατά τη διάρκειά του θα είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό και την ψυχή μας.

liberte egalite 1

Η Διευθύντρια      10 10 2023 21 48 26

Ιφιγένεια Ρακοπούλου

Οι εκπαιδευτικοί

Μαρία Ανυφαντή, Ευτυχία Κούστα, Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Έλενα Μπράτου