Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η ιστορική μνήμη ενάντια στη λήθη.
Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, το σχολείο μας διοργάνωσε μια διαφορετική Σχολική Εορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

 

Θέλοντας να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιστορική εμπειρία, ώστε να προσεγγίσουν βιωματικά μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας, ήρθαμε σε επαφή με το Μουσείο Διστόμου, το οποίο μας παραχώρησε ευγενικά και αποκλειστικά, ένα ντοκυμαντέρ με πολύτιμο αρχειακό υλικό αλλά και συνεντεύξεις επιζώντων και συγγενών τους από την σφαγή 228 κατοίκων του χωριού από τους Γερμανούς, τον Ιούνιο του 1944.

 

Αρχικά, σε απευθείας σύνδεση, η κ. Παπαϊωάννου, διευθύντρια του μουσείου, έκανε μια εικονονική περιήγηση των χώρων του στους μαθητές, ενώ ο δήμαρχος του χωριού αναφέρθηκε στην διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί.

 

Στη συνέχεια, το ντοκυμαντέρ καθήλωσε τους μαθητές, καθώς οι αφηγήσεις αλλά και οι εικόνες των γεγονότων συντάραξαν τους νεαρούς εφήβους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία του σχολείου σε επετειακά τραγούδια και με την απονομή Αριστείων και Βραβείων.
1
Συγχαρητήρια στους καθηγητές του 3ου Λυκείου Παύλο Κουσουνή, Μαρία Ανυφαντή και Ευτυχία Κούστα που διοργάνωσαν την εξαιρετική αυτή γιορτή ιστορικής μνήμης!