Το σχολείο μας με το Erasmus+ στην Ισπανία

Το ταξίδι της ομάδας ERASMUS+ του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας στη Σεβίλλη της Ισπανίας αποτέλεσε την τρίτη επιτυχή κινητικότητα της σχολικής χρονιάς 2021-2022 στο πλαίσιο του προγράμματος “ Ζούμε και μαθαίνουμε μαζί σε ένα βιώσιμο πολυπολιτισμικό περιβάλλον”.

spain foto 6  Τέσσερις μαθητές της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας, ο Αλέξανδρος  Μαρκάτης , η Αμαλία Μαρκάτη , η  Αμέλια Κέντρο και ο Αλέξανδρος  Σγούρος και δύο καθηγητές, ο Σπύρος Κοντοστάνος (συντονιστής) και η Σταματέλλα Κούδα  ταξίδεψαν στη μυθική Al- Andalus των Αράβων, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας προσκεκλημένοι του Λυκείου της πόλης La Puebla de Kazalla μαζί με  εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

spain foto2Στην αίθουσα συσκέψεων και στο εργαστήριο τεχνολογίας του Λυκείου με την επωνυμία  «Κάστρο του Φεγγαριού» είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε δημιουργικά με τα μέλη των άλλων ομάδων συμμετέχοντας σε δραστηριότητες,  όπως η σύνθεση διαδικτυακού ημερολογίου, έκθεση φωτογραφίας, βιωματικές δράσεις σχετικές με την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στη σύγχρονη εποχή.

spain foto4Το άψογα οργανωμένο πρόγραμμα των φιλόξενων Ισπανών μας έδωσε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της Σεβίλλης , πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας  στις όχθες του ποταμού Γουαλδακιβίρ, μείναμε εκστατικοί στον καθεδρικό ναό της, τον μεγαλύτερο  της Ευρώπης, με το αραβικό κωδωνοστάσιο και τον τάφο του Κολόμβου καθώς και στα Ρεάλ  Αλκάθαρ, τα βασιλικά ανάκτορα, εκεί που η Ισαβέλλα  Η Α΄ αποχαιρέτησε τους θαλασσοπόρους που έφευγαν για το Νέο Κόσμο.

Επισκεφτήκαμε τη Γρανάδα, στη σκιά της Σιέρα Νεβάδα, πατρίδα του κιθαρίστα Αντρές Σεγκόβια και του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και μαγευτήκαμε περιδιαβαίνοντας την Αλάμπρα, αυτό το εξαίσιο δείγμα  ισπανικής – ισλαμικής αρχιτεκτονικής , η oποία χαρακτηρίζεται από τη σοφή χρήση του νερού και των διακοσμητικών στοιχείων. 

spain foto 1

Γνωρίσαμε την Κόρδοβα, την Κωνσταντινούπολη της Δύσης στα χρόνια της αραβικής ισχύος και εξερευνήσαμε τη Μεθκίτα, το μεγάλο τέμενος με τους πάνω από 850 κίονες και συζητήσαμε για τη συνύπαρξη  του  ισλαμικού με το χριστιανικό πολιτισμό έτσι όπως εξελίχθηκε με την προσθήκη του μεγαλεπήβολου καθεδρικού με τα εντυπωσιακά εκκλησιαστικά όργανα και τα περίτεχνα παρεκκλήσια.

spain foto7Το σχολείο υποδοχής στη συγκινητική τελετή  αποχαιρετισμού μας επεφύλαξε ένα αυθεντικό, παραδοσιακό θέαμα Φλαμένκο με κιθάρα, τραγούδι και χορό, αισθαντικό απόσταγμα της ανδαλουσιανής ψυχής, που συνοδεύτηκε από ένα δείπνο γευσιγνωσίας της ισπανικής κουζίνας.

 Αυτή η μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στη νότια Ισπανία και στο παρελθόν της με τις τρεις κουλτούρες, τη χριστιανική, την ιουδαϊκή  και την ισλαμική, αποτέλεσε   τόσο  για  μας  τους καθηγητές των έξι ευρωπαϊκών  χωρών  όσο και για τους μαθητές μας ένα ισχυρό μάθημα Ιστορίας, διδάσκοντάς μας πόσο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε βαθιά την αναγκαιότητα του αγώνα για μια ζωή ειρηνική σε μια πολυπολιτισμική αρμονία, τραγικά επίκαιρη στους σύγχρονους δύσκολους καιρούς μας.

Η Διευθύντρια

Ρακοπούλου  Ιφιγένεια

Η παιδαγωγική ομάδα

Κοντοστάνος Σπύρος, Κούδα  Σταματέλλα,   Φορτώσης Ιωάννης, Κογεβίνα Ελισάβετ, Εσκιτζιόγλου  Άγγελος, Αγάθος  Σταμάτης, Διαμαντίδου  Ελπίδα