5η συνάντηση ομάδας Erasmus plus

Το Σάββατο 16/01/2016 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση της ομάδας Erasmus plus του σχολείου μας. Συνεχίζοντας την ευαισθητοποίηση των παιδιών μας για τα θέματα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της άρσης στερεοτύπων , σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διαβάσαμε την ιστορία της Ελένης Σβορώνου  «Σκληρό Καρύδι».

Στη συνέχεια, χωρίσαμε τα παιδιά σε ομάδες  και τους ζητήσαμε να συνεχίσουν την ιστορία της μικρής Αϊσέ, της πρωταγωνίστριας  της ιστορίας. Αυτή η άσκηση δημιουργικής γραφής είχε στόχο να καλλιεργηθούν κλίμα εμπιστοσύνης και συνοχής της ομάδας, στάσης ανοχής στη διαφορετικότητα και φυσικά δεξιότητα αφήγησης μιας ιστορίας με λογική αλληλουχία γεγονότων.

Ακολουθεί περίληψη της ιστορίας «Σκληρό Καρύδι» από τον μαθητή της Β΄ τάξης, Αριστοτέλη Αλέξη.

Είμαι σκληρό καρύδι

Στο διήγημα πρωταγωνιστεί η Αϊσέ, ένα μικρό κορίτσι από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Η Αϊσέ μοιράζεται ποικίλα κοινά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της, αλλά χαίρει μιας ιδιαιτερότητας. Είναι πρόσφυγας και με την οικογένειά της αναζητούν τη σωτηρία σε ξένη χώρα. Μόνο ο πατέρας της έμεινε πίσω, με τον οποίο βαθύτατα επιθυμεί να ξαναϊδωθεί. Η καθημερινότητά της απαρτίζεται από στοιχειώδη αισθήματα και στιγμές, όπως το γέλιο,  αγάπη, ο θυμός, τα όνειρα. Όμως στο παρασκήνιο επιβιώνει ο στιγματισμός της ως πρόσφυγας και “ξένη”, με συνέπεια την ψυχολογική της αστάθεια. Πώς μπορεί ένα κοριτσάκι να υποστεί τόση πίεση, ενώ παράλληλα την απειλεί ξανά ο διωγμός της από τη χώρα; Θα καταφέρει άραγε να τον αποτρέψει;