Δράση κατά του ρατσισμού – 21 Μαρτίου 2013

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το σχολείο μας οργάνωσε μιαν εκπαιδευτική δράση, ώστε οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στο συγκεκριμένο θέμα, ακολουθώντας την αντίστοιχη οδηγία του υπουργείου.
Στην αίθουσα προβολών του σχολείου συγκεντρώθηκαν οι μαθητές ανά δύο  τμήματα και τους μοιράστηκαν βραχολάκια-διακριτικά κόκκινου, κίτρινου και μπλε χρώματος. Στη συνέχεια χωρισμένοι τυχαία σε τριάδες, αποτελούμενες από διαφορετικά χρώματα, “υποχρεώθηκαν” οι “κόκκινοι”, να επιτεθούν φραστικά στους “κίτρινους”, ενώ οι “μπλε”, παρακολουθούσαν απαθείς. Η δράση, συνεχίστηκε για πέντε περίπου λεπτά. Στο τέλος, οι μαθητές συζήτησαν  τα συναισθήματά τους σχετικά με αυτήν την αναίτια επίθεση, επειδή φορούσαν απλώς βραχολάκια διαφορετικού χρώματος.
Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική, καθώς όλες σχεδόν οι ομάδες άφησαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους να ξετυλιχθούν ελεύθερα καταλήγοντες στο συμπέρασμα πως ο ρατσισμός  είναι μια συμπεριφορά που στηρίζεται στο μίσος απέναντι στους συνανθρώπους μας, αφού έχει ως αφετηρία στερεοτυπικές αντιορθολογικές αντιλήψεις. Εμείς, οι καθηγητές τους, κατανοήσαμε πως η βιωματική μάθηση είναι πιο αποτελεσματική, αφού πολλά παιδιά που ήταν κλειστά και απομωνομένα στην τάξη, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ικανά στην συζήτηση στην αίθουσα. Η δράση ολοκληρώθηκε με την προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων βίντεο με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Τη δράση προετοίμασαν οι καθηγήτριες του σχολείου Ευτυχία Κούστα, Χαλβατζή Μαρία – Ελένη και Κούδα Λίνα και υλοποίησηαν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους καθηγητές του σχολείου.