Erasmus+ “Building bridges: Integration through Education”

2021 11 30 erasmus082021 11 30 erasmus092021 11 30 erasmus102021 11 30 erasmus11
2021 11 30 erasmus032021 11 30 erasmus042021 11 30 erasmus07
 2021 11 30 erasmus052021 11 30 erasmus062021 11 30 erasmus022021 11 30 erasmus01

Στην πόλη Geel του Βελγίου βρέθηκε από τις 20 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021 αντιπροσωπεία του σχολείου μας στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: Building bridges, Integration through Education. Εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τους εταίρους μας με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο θέμα της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση, αλλά και την καταπολέμηση του ρατσισμού και του φανατισμού, που ενδημούν στις σύγχρονες κοινωνίες και καθιστούν αρχικά την αποδοχή και στη συνέχεια τη συμπερίληψη μέσω της εκπαίδευσης μια δύσκολη υπόθεση.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Τερζάκη Μαριάννα, φιλόλογος και υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος, Χριστοφοράτου Τάνια, βιολόγος, και Κονδυλάκη Ροζάνα, φιλόλογος. Ρόλο συντονιστή έχει το σχολείο Sint Maria στην πόλη Geel του Βελγίου, ενώ συμμετείχαν και οι συντονιστές-εκπρόσωποι σχολείων από τη Ρώμη (Ιταλία), το Αμβούργο (Γερμανία), το Αλικάντε (Ισπανία) και τη Στοκχόλμη (Σουηδία).
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας η διευθύντρια του σχολείου καλωσόρισε όλους τους εταίρους και ακολούθησε σύντομη παρουσίαση και συζήτηση γνωριμίας. Δυστυχώς, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19 δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούμε σε αίθουσα διδασκαλίας και να παρακολουθήσουμε τη διεξαγωγή κάποιου μαθήματος. Επισκεφθήκαμε ωστόσο το δημαρχείο του Geel, όπου η δήμαρχος κα Vera Celis μας απηύθυνε χαιρετισμό και μας μίλησε για την παράδοση της περιοχής από τα μεσαιωνικά κιόλας χρόνια να παρέχει βοήθεια σε ψυχικά νοσούντες συνανθρώπους μας, ενσωματώνοντάς τους πλήρως στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή της πόλης. Επιστρέφοντας στο σχολείο, αφού γευματίσαμε, ακολούθησε εργαστηριακό σεμινάριο eTwinning με την πρέσβειρα της πλατφόρμας Ilse Dero. Οι εργασίες της ημέρας έκλεισαν με την οργάνωση και τον προγραμματισμό των επερχόμενων δράσεων, την ψήφιση του logo του προγράμματος και τη συμφωνία των εταίρων για τις ημερομηνίες των μετακινήσεων. Η πρώτη μετακίνηση στο Βέλγιο αφορά δύο εκπαιδευτικούς και πέντε μαθητές/τριες του σχολείου μας και ορίστηκε για τον Μάιο του 2022.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ξεναγηθήκαμε στην Αμβέρσα, την ιστορική αυτή πόλη του Βελγίου και μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον ήταν ότι η ξενάγηση είχε διοργανωθεί και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή τεσσάρων μαθητών του σχολείου υποδοχής, που με την αμέριστη καθοδήγηση και υποστήριξη του καθηγητή τους Hans Geerts μας οδήγησαν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης παρέχοντάς μας κατατοπιστικές πληροφορίες για το καθένα.
Την επόμενη και τελευταία ημέρα των εργασιών συζητήσαμε και καθορίσαμε το πλάνο των σχετικών με το θέμα μας δραστηριοτήτων και τα επόμενα βήματα για τη διάχυση και τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Επισκεφτήκαμε την ιστορική πόλη Μπρυζ και δειπνήσαμε πίσω στο Geel. Τέλος, αποχαιρετιστήκαμε με συγκίνηση και με μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη μοναδική αυτή ευκαιρία που μας δόθηκε.
Για την άψογη οργάνωση της πρώτης αυτής μετακίνησης και την όλη βοήθεια σε ό,τι κι αν της ζητήθηκε θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη συντονίστρια του προγράμματος Yoo Ree Elsemans, καθηγήτρια θρησκευτικών στο Sint Maria. Ευχαριστίες οφείλουμε και στη συνάδελφο Χριστίνα Αποστολάκη, καθηγήτρια Αγγλικών στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου, που μας πρότεινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μας έφερε σε επαφή με το βελγικό σχολείο.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις Σχολείου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *