«

»

Φεβ 03

Τρία 16-χρονα κορίτσια παίρνουν το πρώτο βραβείο στο Google Science Fair 2014

ΠΗΓΗ: http://www.dailydot.com/geek/16-year-old-irish-girls-win-google-science-fair/

Αυτό που ξεκίνησε με μπιζέλια σε έναν ιρλανδικό κήπο θα μπορούσε να είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο κήπος ανήκε στην τότε 15-χρονη Emer Hickey, μία από τα 3 κορίτσια που αποφάσισαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες αύξησης των αποδόσεων των καλλιεργειών χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων.

Πάνω από 10.000 σπόρους, 120.000 πειράματα, και ένα χρόνο αργότερα, οι μίνι-μικροβιολόγοι έλαβαν το πρώτο βραβείο Επιστήμης της Google για το 2014.

Η Hickey, η Ciara Judge, και η Sophie Healy-Thow πρωτάρχισαν να ενδιαφέρονται για την εξεύρεση μιας εφαρμόσιμης λύσης για την επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση το 2011, καθώς μελετούσαν τη πείνα στο Κέρας της Αφρικής. Εκείνη την εποχή τα κορίτσια ήταν μόλις στην έβδομη τάξη, αλλά ήδη συμπεριφέρονταν σαν επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης: στα βιογραφικά τους έχουν μια σειρά από εθνικά και διεθνή βραβεία σε διαγωνισμούς της επιστήμης σε όλη την Ευρώπη.

Όταν η Hickey ξερίζωσε τα μπιζέλια από τον κήπο της, παρατήρησε περίεργους σβώλους που αναπτύσσονταν στα μπιζέλια. Τα κορίτσια γρήγορα κατάλαβαν ότι αυτοί ήταν το σπίτι ενός φυσικά απαντώμενου βακτηρίου που βοηθά στην ενίσχυση της ανάπτυξης των μπιζελιών και άλλων μελών της οικογένειας των ψυχανθών.

Η ιδέα για το έργο που απέσπασε το μεγάλο βραβείο είναι απίστευτα απλή. Τα κορίτσια αποφάσισαν να δουν αν θα μπορούσαν να πάρουν τα τονωτικά για το μπιζέλι βακτήρια, γνωστά ως Rhizobium, και να τα εισάγουν σε άλλα είδη καλλιεργειών για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο έργο τους, «Καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης: Διαζωτροφικά Βακτήρια ως αυξητικός παράγοντας καλλιεργειών σιτηρών», ήταν εκπληκτικό. Τα βακτήρια προκάλεσαν την σημαντική χημική διεργασία παροχής αζώτου, ενεργώντας έτσι ως ένα είδος φυσικού λιπάσματος υψηλής έντασης για τα φυτά.

Όχι μόνο ο συνδυασμός των βακτηρίων με καλλιέργειες δημητριακών, όπως βρώμη και σιτάρι μείωσε το χρόνο βλαστήσεως, μεταξύ 13 και 50 τοις εκατό, ανάλογα με τον τύπο του σπόρου αλλά η συνολική απόδοση των καλλιεργειών αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό ποσό, κατά το 75 τοις εκατό της ξηρής μάζας των καλλιεργειών.

«Μια τέτοια βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών δημητριακών θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την καταπολέμηση της αυξανόμενης επισιτιστικής φτώχειας παγκόσμια και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας με τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων,» έγραψαν τα κορίτσια στην πρότασή τους.

Επεσήμαναν επίσης ότι δεν βάζουν περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας στην έρευνα τους, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να εφαρμοστεί ελεύθερα από τους επιστήμονες και τους αγρότες σε όλο τον κόσμο.

Τα κορίτσια πήραν το πρώτο βραβείο από χιλιάδες συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 13-18 στο διαγωνισμό, νικώντας θαύματα όπως ένα ιπτάμενο ρομπότ και μια τεχνολογία που φοριέται για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Για τις ερευνητικές προσπάθειές τους, η Judge, η Hickey, και η Healey-Thow θα λάβουν 50.000 δολάρια υποτροφία από την Google, μαζί με μια 10-ημέρη επίσκεψη στα νησιά Galapagos που χρηματοδοτείται από το National Geographic.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων