Το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε υπέρ της καλλιέργειας των ΓΤΟ

Νέα Οδηγία της ΕΕ για τους ΓΤΟ: Ενίσχυση των εταιρειών βιοτεχνολογίας σε βάρος του νομικού πλαισίου, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

ΠΗΓΗ: http://www.gmoseralini.org/new-eu-gmo-directive-strengthening-biotech-companies-detriment-legal-framework-public-health-environment/

Η νέα οδηγία για τους ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς) που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των αδειών των ΓΤΟ, χωρίς στην πραγματικότητα να ενισχυθεί η εξουσία των κρατών μελών, και αναθέτει επίσης το μονοπώλιο της εμπειρογνωμοσύνης στην EFSA (Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων), κάτι που είναι απαράδεκτο, δεδομένης της διείσδυσης των λόμπι μέσα σ’ αυτόν τον οργανισμό υγείας.

Δελτίο τύπου της CRIIGEN (Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Ενημέρωσης για τη γενετική μηχανική)

gmo threat to life

Αυτή την Τρίτη, 13 Γενάρη 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια νέα οδηγία που αλλάζει ριζικά το παιχνίδι για την εμπορία και καλλιέργεια των ΓΤΟ στην Ευρώπη σε βάρος της νομικής και της περιβαλλοντικής ασφάλειας και της ασφάλειας στην υγεία. Αυτό το νέο ευρωπαϊκό κείμενο για την “επανεθνικοποίηση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για τους ΓΤΟ” υποτίθεται ότι θα γινόταν πιο αυστηρό και με στόχο, μεταξύ άλλων, να “διευκολύνει” τις εθνικές απαγορεύσεις σχετικά με την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Το λόμπι της βιοτεχνολογίας, με την υποστήριξη ορισμένων κρατών μελών υπέρ των ΓΤΟ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ισπανία …), κατάφερε να επιβάλει τη βούλησή του να εισαγάγει περισσότερους ΓΤΟ στην Ευρώπη. Η νέα οδηγία δίνει τώρα περισσότερη δύναμη στις επιχειρήσεις απέναντι στα κράτη μέλη με τα οποία πρέπει να διαπραγματευτούν τις άδειες, ενώ παράλληλα διευκολύνει τη διαδικασία της εμπορίας και καλλιέργειας των νέων ΓΤΟ.

Copy of 1 03

Η CRIIGEN μπορεί μόνο να σημειώσει ότι η αξιολόγηση της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει ενισχυθεί, ιδίως όσον αφορά την προώθηση της ανάπτυξης ενός διαφανούς οργανισμού εμπειρογνωμοσύνης απέναντι στην EFSA, η οποία τώρα τοποθετείται ως ο μόνος «εγγυητής» της δημόσιας υγείας. Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι η νέα οδηγία απαγορεύει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τη δική τους ανάλυση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον, για να υποστηρίξουν οποιεσδήποτε νομικές απαγορεύσεις στο έδαφός τους. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια η CRIIGEN έχει καταγγείλει την ανεπαρκή αξιολόγηση των ΓΤΟ και των συνοδευτικών τους φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα από το 2012 τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που σχετίζονται με τη χρόνια έκθεση, τόσο για επαγγελματίες αγρότες και τις οικογένειές τους, καθώς και για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον καθηγητή GE Séralini, ο οποίος κλήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μιλήσει για το θέμα: «Τα λόμπι εντός της EFSA, τα οποία είναι μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που έχουν αγνοήσει τα αποτελέσματα της διετούς μελέτης μας, εξακολουθούν να υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, ενώ μονοπωλούν την εμπειρογνωμοσύνη.”

Copy of ge_09

Η Corinne Lepage, Επίτιμη Πρόεδρος της CRIIGEN και πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε, «Αυτή η νέα οδηγία έχει εντελώς διαγράψει το κείμενο που ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βασίστηκε στις συστάσεις μιας έκθεσης που είχα προτείνει. Το πρώτο κείμενο αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αυστηρή ρύθμιση των ΓΤΟ, επιτρέποντας να απαγορευθούν λόγω των ανεπαρκών μελετών, ή δίνοντας τη δυνατότητα στις περιφέρειες να κηρύξουν μορατόριουμ. Έκανε την οδηγία για τους ΓΤΟ ένα κομμάτι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και όχι σχετικά με την εσωτερική αγορά. Τελικά, αυτό το [νέο] κείμενο όχι μόνο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των εγκρίσεων των ΓΤΟ στην Ευρώπη, αλλά σε αντίθεση με ό, τι είχε δηλωθεί, δεν θα επιτρέψει την νομική ασφάλεια για τα κράτη μέλη που θέλουν να απαγορεύσουν τους ΓΤΟ στην επικράτειά τους. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδειξαν ότι οι επιθυμίες των ευρωπαίων καταναλωτών δεν αξίζουν να ληφθούν υπόψη, και, επίσης, ότι το ζήτημα της δημοκρατίας δεν έχει καμία σημασία για αυτούς.”

Επιπλέον, ο Δρ Joel Spiroux de Vendômois, Πρόεδρος του CRIIGEN, δήλωσε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έχουν ξεχάσει ότι οι ΓΤΟ είναι φυτά φυτοφάρμακα. Οι ευρωπαίοι πολίτες με τη σειρά τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα από την άποψη της υγείας, λόγω του υποτιμώμενου αντίκτυπου των επιπτώσεων των ΓΤΟ και των φυτοφαρμάκων, όπως έχουμε δείξει.”

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση