«

»

Ιούν 23

Ενα χωριό, όαση επιχειρηματικότητας

Aργυρούπολη Ρεθύμνου:

Εκεί που οι κάτοικοι είναι όλοι πετυχημένοι επιχειρηματίες

Την κρίση σε επιτυχία κατάφεραν να μετατρέψουν οι κάτοικοι του χωριού Αργυρούπολη στο Ρέθυμνο. Εριξαν το βάρος τους στην παραγωγή ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων τα οποία κατάφεραν να εξάγουν στο εξωτερικό και κέρδισαν το στοίχημα.

Οι κάτοικοι του χωριού αυτού της Κρήτης έκαναν το εξής απλό: Χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα, παραδοσιακές τεχνικές και πολύ εφευρετικότητα έστησαν επιχειρήσεις που κάνουν θραύση. Μια οικογένεια καλλιεργεί αβοκάντο και εξάγει το λάδι και καλλυντικά που φτιάχνει από τον καρπό, μία άλλη φτιάχνει μοντέρνα υφάντα με τα χαλιά της να εντυπωσιάζουν και μια μικρή επιχείρηση παράγει τσάι, αλεύρι και ζυμαρικά από χαρούπι.

Καλλυντικά από αβοκάντο

Η οικογένεια της Μαρίας Μανούσακα παρασκευάζει καλλυντικά με κύριο συστατικό έλαια από αβοκάντο τα οποία καλλιεργούν από το 1984. Τώρα εξάγουν σε Γερμανία και Σκανδιναβία σαμπουάν, κρέμες σώματος, λάδι από αβοκάντο για δερματοπάθειες, εκζέματα ή ψωρίαση, αναπλαστικές κρέμες για τα μαλλιά που ξεκινούν από 2,5 ευρώ και φθάνουν τα 15. (www.lappa-avocado.gr).

Ζυμαρικά, τσάι, παξιμάδια από χαρούπι

Η ιδέα για την παραγωγή προϊόντων από χαρούπι ήρθε από τον Ηλία Μανούσακα ο οποίος είδε προϊόντα κατασκευασμένα από τον καρπό αυτό να πωλούνται στον Καναδά. Στη μνήμη του ήρθαν διηγήσεις από την κατοχική Κρήτη και έτσι το 2011 σκέφθηκε να αξιοποιήσει το προϊόν που βρίσκεται σε αφθονία στο νησί αλλά είχε εγκαταλειφθεί από δεκαετίες και κατέληγε ως ζωοτροφή. Εξάγουν μπάρες, παξιμάδια, μέλι, τσάι, υποκαταστάτο καφέ και κακάο, αλεύρι, αλλά και δύο είδη σαπουνιού σε Αγγλία, Γερμανία και Πολωνία.(www.cretacarob.com).

Tσάντες από τον αργαλειό

Η ενασχόλισή της με την υφαντική τέχνη ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια όταν παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια του υπουργείου Γεωργίας. Ο λόγος για την Ελένη Κουιδή. Εκτός από χαλιά που, λόγω των υλικών τους είναι ακριβά, φτιάχνει τσάντες, πορτοφόλια και κοσμήματα τα οποία κάνουν θραύση τόσο εντός των συνόρων, όσο και εκτός.

Πηγή: iefimerida.gr

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων