Πρωτοβουλίες για τοπική τροφή

1 – Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία – Community Supported Agriculture (CSA)

Είναι μια εναλλακτική παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων, όπου οι αγρότες και οι καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Ο βαθμός συμμετοχής των καταναλωτών στην γεωργική διαδικασία είναι αυξημένος και επιπλέον τις περισσότερες φορές, χρηματοδοτούν εξ αρχής την καλλιέργεια για το σύνολο της παραγωγικής περιόδου, με σκοπό να προμηθεύονται γεωργικά προϊόντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλές φορές τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συναποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.

Το σύστημα έχει πολλές παραλλαγές. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως οι καταναλωτές λαμβάνουν άμεσα, γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (βιολογικά/βιοδυναμικά) και οι γεωργοί διασφαλίζουν εξαρχής τους απαραίτητους πόρους τόσο για τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, όσο και για τη διαβίωσή τους χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες.

2 – Αστική καλλιέργεια – Αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί

Μερικοί από τους αυτοδιαχειριζόμενους αγρούς που έχουν “ξεφυτρώσει”:

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό είναι μια συλλογικότητα που διέπεται από τις αρχές της βιωσιμότητας, της εναλλακτικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Η «Πρωτοβουλία για έναν Αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» δημιουργήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα πολιτών στην Συνέλευση της 17/1/ 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού και εντάσσεται στις δράσεις για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου δημιουργήθηκε από μία παρέα που κοινό στοιχείο είχε τη βιοδυναμική καλλιέργεια και τη διάθεση να εργαστεί μαζί σαν ομάδα, καλλιεργώντας τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι, πριν από 3 σχεδόν χρόνια, βρέθηκε ένα κτήμα μέσα στον αστικό ιστό (αλλά εκτός σχεδίου πόλεως!) στα όρια Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, όπου βρισκόμαστε, καλλιεργούμε φαρμακευτικά βότανα, εποχιακά λαχανικά, φροντίζουμε τα ήδη υπάρχοντα δέντρα (αμυγδαλιές και συκιές κυρίως), συζητάμε, αλλά κυρίως πειραματιζόμαστε και διδασκόμαστε από τη φύση.

 

3 – Δημοτικοί λαχανόκηποι – Community Gardens

Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, οι Δημοτικές Υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει Κοινοτικούς Λαχανόκηπους. Η καλλιέργεια των αστικών λαχανόκηπων πραγματοποιείται με τρόπο βιολογικό.

Έναντι ενός μικρού τιμήματος ή δωρεάν παραχωρείται τους δημότες μικρή έκταση (50 – 100 τετραγωνικά μέτρα) σε ενιαίο κτήμα για να καλλιεργήσουν λαχανικά. Τους  παρέχεται νερό και η αναγκαία τεχνογνωσία με ειδικά σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν λαχανικά. Ο καλλιεργητής μυείται στη διαδικασία της φύτευσης, της καλλιέργειας και παραγωγής, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει τους οικείους του, αλλά και εισπράττει τους καρπούς της προσπάθειάς του.

Αυτή την στιγμή έχουμε Δημοτικούς λαχανόκηπους στους δήμους Χανιών, Ηρακλείου,  Λουτρακίου, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Βέροιας, Θέρμης Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Αμαρούσιου, Τρίπολης, και Καλαμάτας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση