«

»

Νοέ 11

Η ΕΕ επιτρέπει κι άλλα μεταλλαγμένα

Η ΕΕ επιτρέπει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι SmartStax ως τροφή και ζωοτροφή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο γενετικά τροποποιημένο (ΓΤ) καλαμπόκι SmartStax για τροφή και για ζωοτροφές. Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις χιλιάδες μηνύματα διαμαρτυρίας που εστάλησαν στην Επιτροπή. Η οργάνωση Testbiotech και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επισημάνει πολλές αδυναμίες στην εκτίμηση κινδύνου που έχει διενεργηθεί από την εταιρεία Monsanto, την DowAgroSciences και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η Testbiotech θα καταθέσει επίσημη καταγγελία κατά της απόφασης της Επιτροπής.

Μολονότι το καλαμπόκι SmartStax έχει τροποποιηθεί γενετικά για να παράγει έξι εντομοκτόνες πρωτεΐνες και είναι ανθεκτικό σε δύο ζιζανιοκτόνα, οι συνδυαστικές επιδράσεις των υπολειμμάτων από τον ψεκασμό και των εντομοκτόνων τοξινών δεν διερευνήθηκαν ποτέ. Ούτε ζήτησε η EFSA μελέτη σίτισης με αυτά τα φυτά για τη διερεύνηση τυχόν επιπτώσεων στην υγεία.
http://3.bp.blogspot.com/-96Ts4IhqOVE/Un9GFHjluCI/AAAAAAAACA8/GpzzDTIilEc/s1600/SmartStax-Action-Button-small_medium.jpg
«Η εισαγωγή αυτού του καλαμποκιού στην ΕΕ δεν έχει κανένα όφελος για τους αγρότες, τους καταναλωτές, ή την υγεία των ζώων. Αντίθετα, υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες όσον αφορά την ασφάλεια των εν λόγω φυτών, τα οποία περιέχουν ένα μείγμα από διάφορες τοξίνες», λέει ο Christoph Then της οργάνωσης Testbiotech. «Η Ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων και ζωοτροφών γίνεται ο χώρος απόθεσης επικίνδυνων προϊόντων που κανείς δεν θέλει.»

Οι εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ στην ΕΕ μειώθηκαν από περισσότερους από 800.000 τόνους το 2011 σε περίπου 40.000 τόνους το 2012 . Η μείωση του όγκου της αγοράς οφείλεται σε συνθήκες όπως η ξηρασία το 2012. Τα νούμερα των εισαγωγών είναι πιθανόν να αυξηθούν και πάλι το 2013, αφού οι ΗΠΑ αναμένουν μια πολύ υψηλότερη απόδοση φέτος. Περίπου το 90% του καλαμποκιού που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένο.

Μαζί με το SmartStax και άλλο ένα καλαμπόκι που ονομάζεται Powercore το οποίο εγκρίθηκε σήμερα, μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί στην ΕΕ για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές συνολικά 49 γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ). Σχεδόν όλοι τους παράγουν εντομοκτόνες πρωτεΐνες ή / και είναι ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα. Η γενετικά τροποποιημένη σόγια είναι η πιο σημαντική καλλιέργεια για εισαγωγή. Σε γενικές γραμμές οι παραγωγοί τροφίμων στην ΕΕ αποφεύγουν προϊόντα από γενετικά τροποποιημένα φυτά, αλλά μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι από την Pioneer (τεχνική ονομασία 1507) για ψηφοφορία στο Συμβούλιο των κρατών μελών. Η βιομηχανία πιέζει να επιτραπεί αυτό το καλαμπόκι για καλλιέργεια στην ΕΕ. Βγαίνει στο εμπόριο από την Dupont , την Pioneer και την Dow AgroSciences. Το καλαμπόκι αυτό έχει γίνει ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο glufosinate και παράγει μια εντομοκτόνο πρωτεΐνη. Αυτό το καλαμπόκι χρησιμοποιήθηκε επίσης για την εξέλιξη του SmartStax.

ΠΗΓΗ: Testbiotech

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων