Αστικές Κοινοτικές Καλλιέργειες: Το αντίδοτο της πείνας και της κατάθλιψης

Μόνο ένα στρέμμα γης θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο από 3 τόνους βιολογικά προϊόντα, λουλούδια και βότανα ετησίως για μια ολόκληρη κοινότητα.

Ακούγεται αδύνατο; Και όμως υπάρχουν κοινοτικοί κήποι σε Αμερική και Ευρώπη που το αποδεικνύουν με την παραγωγή τους. Κοινοτικοί κήποι που ενώνουν  ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα, ηλικίες πολιτισμούς και οδηγούν σε κοινωνικές σχέσεις  ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και στάση ζωής.

Οι σπόροι φυτεύονται στο έδαφος αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν σήμερα πάνω από 18000 κοινοτικοί κήποι και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση της εγκληματικότητας και στη μεταμόρφωση των παραμελημένων δημοτικών περιοχών.

Συνεχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν και να αφιερώσουν χρόνο από την καθημερινότητα τους, να διδαχθούν τις μεθόδους καλλιέργειας για να μπορούν να θρέψουν τις οικογένειες τους με βιολογικά και αγνά προϊόντα που τα μεγαλώνουν οι ίδιοι από παραδοσιακούς σπόρους. Αυτοί που διαθέτουν περισσότερη εμπειρία διδάσκουν την σημασία της αειφορίας και της περμακουλτούρας .

Τα αποτελέσματα όλων αυτών δείχνουν ότι η αστική γεωργία έχει εώς και πέντε φορές μεγαλύτερη απόδοση ανά στρέμμα σε σύγκριση με μεγάλα αγροκτήματα τα οποία καλλιεργούν  γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (καλαμπόκι, σόγια, ζαχαρότευτλα κλπ) Οι άνθρωποι  και τα παιδιά τους τρέφονται πιο υγιεινά και έχουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα αφού εκτίθενται σε γύρη φυτών τα οποία δεν είναι γενετικά τροποποιημένα  με σημαντικά αποτελέσματα στην συνολική υγεία της τοπικής κοινωνίας που σημαίνει σημαντική μείωση στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

http://4.bp.blogspot.com/-QnNLKNDQ-l4/UaiRuJ7lBiI/AAAAAAAAJGk/7B0EQzn2raA/s1600/942999_544706582235191_1321543336_n.jpg

Επίσης υπάρχει σημαντική μείωση του στρες αφού έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση πρασίνου μειώνει το άγχος. Γίνεται σωστότερη διαχείριση των απορριμμάτων αφού δημιουργούνται θέσεις κομπόστ  για την χρησιμοποίηση σαν λιπασμάτων των οργανικών αποβλήτων. Η αύξηση χώρων πρασίνου βοηθά στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Είναι ευκολότερο και οικονομικότερο για έναν δήμο να διατηρήσει έναν κοινοτικό κήπο χωρίς κόστος από το να διατηρήσει ένα πάρκο. Οι περιοχές αναβαθμίζονται και οι αξίες των ακινήτων αυξάνονται.

Στο ελληνικό διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές σελίδες που ασχολούνται επιμελώς με το αντικείμενο όπως πχ Οι Αστικές Καλλιέργειες. Ενημερωθείτε , δημιουργήστε τους δικούς σας κοινοτικούς λαχανόκηπους και  ας εκμεταλλευτούμε την κρίση για να πρασινίσουμε  την Ελλάδα και να έρθουμε πιο κοντά ό ένας στον άλλον. Άλλωστε η κηπουρική είναι φθηνότερη από την ψυχοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: Απέναντι Όχθη

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση