Εκπαιδευτική επίσκεψη σε κτήμα βιολογικής καλλιέργειας στην Καρδίτσα

Οι μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Αγωγής Υγείας με γενικό κοινό θέμα “Η ηθική της τροφής” πραγματοποίησαν 3ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καρδίτσα όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο κτήμα του Κου Σωκράτη Βασιλάκου.

Οι μαθητές μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες και η κάθε ομάδα παρακολούθησε διαδοχικά τα τρία διαφορετικά εργαστήρια που είχαν οργανωθεί ειδικά για μας. Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Κος Βασιλάκος, από τους πρωτοπόρους βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα, μας μίλησε για την βιολογική καλλιέργεια ενώ οι δύο άλλοι γεωπόνοι μας μίλησαν για το περιβάλλον και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι φυστικιές του κτήματος.

Και τα τρία εργαστήρα ήταν εξαιρετικά αξιόλογα καθώς και ο γόνιμος διάλογος που ακολούθησε και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τον Κο Βασιλάκο και τους συνεργάτες του για την ευγενή καλωσύνη να μας δεχθούν στο κτήμα και να οργανώσουν το πολύτιμο αυτό σεμινάριο γνωριμίας με την βιολογική καλλιέργεια.

Στο τέλος της επίσκεψης μοίρασαν σε όλους μας σακουλάκια με βιολογικούς σπόρους και μας έδωσαν από ένα αντίτυπο του βιβλίου “Λίμνη Πλαστήρα” του Σ. Βασιλάκου.

Στην διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης επισκεφτήκαμε επίσης το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.

Σε κάθε τοποθεσία που πήγαμε προηγείτο ξενάγηση από μικροφώνου από τους συνοδούς καθηγητές η οποία περιελάμβανε ιστορικά και άλλα χρήσιμα στοιχεία ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν τι ακριβώς επισκέπτονται.

Μια μικρή γεύση του οδοιπορικού της επίσκεψης

συνοψίζεται στο φωτογραφικό κολάζ

που επιμελήθηκε ο Κος Γεωργιάδης.

Μια σύντομη εισαγωγή για το τι πραγματεύτηκαν

τα δύο προγράμματα (Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Αγωγής Υγείας)

με γενικό κοινό θέμα: “Η ηθική της τροφής”

υπάρχει στην παρακάτω περιεκτική εργασία των συμμετεχόντων μαθητών.

Η τελική αξιολόγηση των μαθητών είναι ότι:

  • η συμμετοχή τους στα προγράμματα και στην εκπαιδευτική επίσκεψη τους έδωσαν έναν πλούτο ερεθισμάτων για δημιουργικές αναζητήσεις
  • και τους έκαναν να νοιώσουν καλύτερα μέσα τους εκείνη την δύναμη που λεει ότι μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα και να φανούμε χρήσιμοι τόσο στον στενό περίγυρό μας αλλά και ευρύτερα στον πλανήτη της ζωής που μας φιλοξενεί.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση