«

»

Απρ 19

Πως η μουσική έσωσε τα παιδιά της Βενεζουέλας

Το 1975 σε μια φτωχογειτονιά του Καράκας της Βενεζουέλας ένας μαέστρος ξεκίνησε μια εκστρατεία για να σώσει τα παιδιά από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα μέσω της μουσικής παιδείας. Ο José Antonio Abreu αφιέρωσε τη ζωή του για τη δημιουργία του «El Sistema» (Το Σύστημα), ενός εξαιρετικού μουσικού και κοινωνικού έργου που πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα από το 1975, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις ζωές των φτωχότερων παιδιών της χώρας.

Το «Sistema» χρησιμοποιεί την κλασική μουσική για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας όπου το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με την προσφορά δωρεάν μουσικών οργάνων και διδασκαλίας μέσω ενός δικτύου σχολικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, το Sistema έχει κρατήσει χιλιάδες παιδιά μακριά από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τη βία που σχετίζεται με τις συμμορίες των δρόμων και έχει οδηγήσει στη δημιουργία 30 επαγγελματικών ορχηστρών σε μια χώρα που είχε μόνο 2 πριν ξεκινήσει το «Σύστημα». Επί του παρόντος, 275.000 παιδιά παρακολουθούν τα σχολεία Sistemas και πολλά από αυτά παίζουν σε μια από τις 125 ορχήστρες νέων.

Στην κορυφή του συστήματος βρίσκεται η Ορχήστρα Νέων Σιμόν Μπολιβάρ της Βενεζουέλας (Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela) υπό τον μουσικό διευθυντή της Gustavo Dudamel ο οποίος είναι και ο ίδιος προϊόν του Sistema και είναι επίσης ο μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες.

***

Ανάλογη αναφορά στο  «Sistema» και στο αξιοσημείωτο επίτευγμα του μεγάλου ανθρωπιστή José Antonio Abreu έχει κάνει και ο Γιώργος Αυγερόπουλος με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων