Τα «Ζιζάνια» καλλιεργούν… οικολογικά

Μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις Βούτες,

άφησε τον κανόνα και έπιασε το χώμα.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Πριν δυο χρόνια μια ομάδα δέκα φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις Βούτες, και είναι των θετικών επιστημών, αποφάσισαν μάλλον για εσωτερική ανάγκη να αφήσουν για λίγο τα εργαστήρια και το πείραμα στους κλειστούς χώρους της Πανεπιστημιούπολης και να βγουν έξω στη φύση.

Ζιζάνια, φυσική καλλιέργεια, πανεπιστήμιο κρήτης βούτες
Μανιτάρι στο χωράφι των “Ζιζανίων”

Άφησαν τον κανόνα (χάρακα) κι έπιασαν τη σκαλίδα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία είδαν τη μαγεία της γης αλλά και για πρώτη φορά βίωσαν τις έννοιες του «συναποφασίζω» και «συνδιαμορφώνω».

Ως ανήσυχα πνεύματα και αρχίζοντας μέσα τους να ξεπηδούν ιδέες που σχετίζονται επίσης και με την ανεξαρτησία της τροφής και της οικολογικής καλλιέργειας σκέφτηκαν να βαφτιστούν «Ζιζάνια», τα χόρτα δηλαδή που  ξεπηδούν εκεί που δεν τα σπέρνεις.

Αυτή η ομάδα σιγά –σιγά άρχισε να μεγαλώνει και  μέσα στους κύκλους του Πανεπιστημίου αλλά και εκτός. Ακόμα γνωστά -τα “Ζιζάνια”- στο ευρύ κοινό δεν είναι. Όμως αν κάποιος ενδιαφέρεται για τους σκοπούς της ενέργειας αλλά και για τις δραστηριότητες τους, σίγουρα μπορεί να τους προσεγγίσει, διότι η ομάδα δεν είναι απλά ανοιχτή αλλά … ορθάνοιχτη!

Ζιζάνια, φυσική καλλιέργεια, πανεπιστήμιο κρήτης βούτες
Παρτέρια στο αίθριο

Το σημαντικό είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια αυτοί οι νέοι δεν είναι μόνοι.

Έχουν τη στήριξη του Πανεπιστημίου που με απόφαση της συγκλήτου τους «παραχώρησε» εκτάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν το «μάθημα» της γεωργίας: Να φυτεύουν τους σπόρους τους, να τους καλλιεργούν και να τους καταναλώνουν.

Οι ίδιοι δεν είναι γεωπόνοι αλλά επιστημονικά στηρίζονται από τρεις ειδικούς, δυο βιοκαλλιεργητές και έναν καθηγητή του ΤΕΙ, που τους μαθαίνουν τα μυστικά της γης και της οικολογικής καλλιέργειας – γνώση που και οι ίδιοι θέλουν να τη διοχετεύσουν σε όποιον επιθυμεί να μάθει.

Σκοπός της ομάδας

Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός  τους. Ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτά γνώση και εμπειρία σε οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας, επαρκείς να τον οδηγήσουν στη διατροφική του ανεξαρτησία.

Επιδιώκουν, παράλληλα, να προάγουν  την οικολογική συνείδηση, όχι μόνο στις πρακτικές καλλιέργειας, αλλά και στην καθημερινότητα των συμπολιτών.

Πέραν αυτού, δεν παύουν να οραματίζονται  και να επιδιώκουν τη διάνοιξη ενός διαύλου ανταλλαγής μεταξύ των ανθρώπων της πόλης και αυτών της υπαίθρου, ο οποίος ξεπερνά τα στενά όρια της ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Γενικώς αυτοί οι νέοι, είναι μάλλον απο τη φουρνιά των ανθρώπων που ονειρεύονται και θέλουν με το δικό τους τρόπο , να βάλουν ένα λιθαράκι στην αλλαγή των “συμβατικών” αντιλήψεων.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το να βρούμε και πάλι τον τρόπο να συζητάμε, να μοιραζόμαστε και να συνυπάρχουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στην ομάδα, δεν αποτελεί μόνο προσωπικό στοίχημα για τον καθένα αλλά και απαραίτητο συστατικό για να αναδυθεί ο αληθινός κόσμος που επιθυμούμε», είπε ένας μέλος της ομάδας στο MadeinCreta.

Δραστηριότητες

Τα τελευταία δυο χρόνια ασχολούνται και με «πράγματα» που ούτε που γνώριζαν ότι  υπάρχουν .

Ζιζάνια, φυσική καλλιέργεια, πανεπιστήμιο κρήτης βούτες
Σπορείο

Θέλουν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν τη δική τους τράπεζα σπόρων για τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών (αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και απο την ομάδα Πελίτι Ηρακλείου, και έχει αρχίσει συνεργασία).

Επεκτείνονται στην οικολογική καλλιέργεια με γνώμονα τη διατροφική ανεξαρτησία και τον πειραματισμό με ποικίλα είδη.

Πειραματίζονται  με μεθόδους αστικής καλλιέργειας (όπως κατασκευή παρτεριών από ανακυκλώσιμα υλικά, διαμόρφωση χώρων, κομποστοποίηση κ.ά.)

Πως φυτεύεται η γη;

Όλη αυτή την εμπειρία και τη γνώση δεν την κρατάνε για τον εαυτό τους. Σε συνεργασία και με άλλες ομάδες διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, για διάφορα θέματα.  Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν στο Φεστιβάλ των Κοινών, που συνδιοργανώνεται με τον Συνεταιριστικό Πολυχώρο το Κουκούτσι, και ανθρώπους απο διάφορες πρωτοβουλίες, από τις 13-23  Απριλίου (δείτε το πρόγραμμα, αναλυτικά, εδώ).

ΠΗΓΗ: madeincreta.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση