Δελφίνια σχηματίζουν σχεδία για να σώσουν τραυματισμένο σύντροφό τους

Το αγαπημένο κήτος όλων, μόλις έγινε ακόμα πιο αξιαγάπητο. Για πρώτη φορά, δελφίνια εντοπίστηκαν να προσπαθούν ομαδικά να σώσουν έναν τραυματισμένο μέλος της ομάδας τους.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου 12 δελφίνια κολυμπούσαν πολύ κοντά μεταξύ τους. Ένα θηλυκό αντιμετώπιζε πρόβλημα: στριφογύριζε και έγερνε από πλευρά σε πλευρά, γυρίζοντας μερικές φορές ανάποδα. Τα θωρακικά πτερύγια του φαινόταν να έχουν παραλύσει.

Τα άλλα δελφίνια ήρθαν γύρω από αυτό, συχνά κάνοντας κατάδυση και υποστηρίζοντας το από κάτω. Μετά από περίπου 30 λεπτά, τα δελφίνια σχημάτισαν μια αυτοσχέδια σχεδία: κολυμπούσαν δίπλα δίπλα με το τραυματισμένο θηλυκό στις πλάτες τους. Διατηρώντας το τραυματισμένο θηλυκό πάνω από το νερό, το βοηθούσαν να αναπνεύσει, αποφεύγοντας τον πνιγμό.

Μετά από λίγα λεπτά μερικά από τα δελφίνια βοηθοί έφυγαν. Το τραυματισμένο δελφίνι σύντομα έπεσε σε κάθετη θέση. Οι υπόλοιποι βοηθοί φάνηκε να προσπαθούν να το στηρίξουν, ενδεχομένως, να κρατήσουν το κεφάλι της πάνω από την επιφάνεια, αλλά αυτό σταμάτησε να αναπνέει. Πέντε δελφίνια έμειναν με αυτό και συνέχισαν να αγγίζουν το σώμα του μέχρι που βυθίστηκε.

Η πράξη της βοήθειας φαίνεται να δείχνει ότι τα δελφίνια καταλαβαίνουν όταν οι άλλοι υποφέρουν, και μπορεί ακόμη και να συμπάσχουν: δηλαδή, να φαντάζονται τα ίδια ότι είναι στη θέση του δελφινιού που υποφέρει.

Έχουν υπάρξει αναφορές για δελφίνια μόνα τους που βοηθούν τα άλλα, γενικά μητέρες που βοηθούν τα παιδιά τους, αλλά καμία περίπτωση ομάδας δελφινιών που συνεργάζονται για να βοηθήσουν κάποιο άλλο.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν επίσης ότι τα δελφίνια πενθούν για τους χαμένους συντρόφους τους.

ΠΗΓΗ: New scientist

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση