Ευχάριστη έκπληξη

Πέντε νεογέννητα χελωνάκια περίμεναν την ομάδα του project «Φυσική καλλιέργεια, δάση τροφής και αειφορία» στην πρώτη της έξοδο στον κήπο του σχολείου. Η περιήγησή μας ήταν κυρίως αναγνωριστική και σκοπό είχε να δούμε τι δέντρα ήδη υπάρχουν και πως θα εφαρμόσουμε το θέμα της έρευνας μας στην πράξη.

Η απροσδόκητη συνάντηση με τα χελωνάκια ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για όλους μας και φυσικά η ομάδα τα υιοθέτησε. Η υιοθεσία βέβαια είναι συμβολική και σημαίνει απλά την διακριτική παρατήρησή τους αφού τα χελωνάκια είναι ικανά να επιβιώσουν από μόνα τους στο οικοσύστημα του σχολικού κήπου και το μόνο που χρειάζεται είναι η πολύ μεγάλη προσοχή να μην πατηθούν κατά λάθος λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους. Αν οπωσδήποτε θέλουμε να κάνουμε κάτι, τότε θα μπορούσαμε να εμπλουτίσουμε λίγο το διαιτολόγιο τους, ρίχνοντας κάποια μαρουλόφυλλα στον χώρο τους όσο ακόμα δεν έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη.

Ένα άλλο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν το πόσο άφοβα και φιλικά ήταν τα χελωνάκια και πως ανταποκρίνονταν στα χάδια των παιδιών.

Όμως το πλέον σημαντικό της συνάντησής μας μαζί τους είναι ότι αυτό το γεγονός εκφράζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πνεύμα της Φυσικής καλλιέργειας και του Δάσους τροφής που είναι ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος της ζωής για όλα τα όντα: από τους μικροοργανισμούς του εδάφους, τα πουλιά, τις πεταλούδες, και τα έντομα, τα «ζιζάνια», και τα ζώα που δεν σκοτώνονται για τροφή. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα το οποίο ευνοεί την βιοποικιλότητα κυριαρχεί η αξία της συνύπαρξης όπου όλοι (άνθρωποι, ζώα και φυτά) είναι ευπρόσδεκτοι να υπάρχουν, να τρέφονται, και να αναπτύσσονται.




Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση