«

»

Νοέ 14

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Φέτος διαβάζουμε!


Την σχολική χρονιά 2012 – 2013 θα υπάρξουν οι παρακάτω λέσχες ανάγνωσης:


Βιβλίο Συντονιστές εκπαιδευτικοί
1

«Ο ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία»

Ρόμπερτ Φίσερ

Σύντομη περιγραφή

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους· μια απάντηση και μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας που (νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη στο «γνώθι σαυτόν». Γεμάτος χιούμορ, Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία μας καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε.

Κοτίνη Ελένη
2

«Πρόσφυγες»

Γρηγορίου Ξενόπουλου

Σύντομη περιγραφή

Σεπτέμβρης του 1922! Η Σμαράγδα ένα νεαρό κορίτσι από τη Σμύρνη -σύμβολο του εθνικού πένθους- αποβιβάζεται στον Πειραιά τραυματισμένη. Χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον δε φαίνεται να προσέχει τίποτα γύρω της ούτε να περιμένει κανέναν…

Στη νέα «πατρίδα» η οικογένεια του Μάνου Κυριακίδη τη σώζει και προσπαθεί να επουλώσει σωματικούς και ψυχικούς πόνους και να της φέρει πίσω το χαμόγελο για τη ζωή και την αισιοδοξία για την ανεύρεση των δικών της.

Τσορώνη Θεοδώρα
3

«Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης»

Λούις Σεπούλβεδα

Σύντομη περιγραφή

Το πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο οικολογικό μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα για τον Αμαζόνιο, τους ινδιάνους και την καταστροφή της παρθένας φύσης. Μια ομάδα λευκών ρίχνεται στην αναζήτηση ενός άγριου αιλουροειδούς. Η συνάντηση των ανθρώπων με το ζώο αποτελεί μία από τις πλέον φορτισμένες σελίδες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μεταφρασμένο στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Γεωργιάδης Χρήστος
4

«Έγκλημα στην αρχαία αγορά»

Μοσσέ Κλωντ

Σύντομη περιγραφή

Αθήνα 349 π.χ Την τελευταία μέρα των Μεγάλων Διονυσίων ένα σκάνδαλο ξεσπά στους πρόποδες της Ακροπόλεως. Μπροστά στους θεατές των δραματικών αγώνων, ο πλούσιος Μειδίας χαστουκίζει τον ήδη γνωστό για τις θέσεις του κατά του Βασιλιά Φιλίππου, Δημοσθένη.

Το βράδυ, στην Αγορά, όλοι σχολιάζουν με πάθος το συμβάν, ειδικά μέσα στο κατάστημα του αργυροχρυσοχόου Παμμένη που είχε ετοιμάσει τα χρυσά στεφάνια της γιορτής.

Την επομένη, μέσα στο ίδιο κατάστημα, ανακαλύπτεται το πτώμα του νεαρού Νικόστρατου, ενός απ’αυτούς που είχαν εκφράσει με σφοδρότητα την αποδοκιμασία τους κατά του Μειδία, δηλώνοντας έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Δημοσθένη. Ο Αριστοκλής, ξάδελφος του θύματος, καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα.

Το »Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά» είναι ένα απολαυστικό μάθημα ιστορίας που μας εισάγει στην καθημερινή ζωή της Αθήνας: από τον κοσμοπολίτικο Πειραιά στην εκκλησία του δήμου, από τις παλαίστρες στα μεταλλεία του Λαυρίου, από τον Αριστοτέλη στον Πραξιτέλη.

Μπατσούλη Αθανασία

και

Σταυρουλιδάκη Στέλλα

5

«Φτερά απο μετάξι»

Πασχαλία Τραυλού


Σύντομη περιγραφή

Όταν κάποιος βουλιάξει στα σκοτάδια του μυαλού και της ψυχής του για πολύ καιρό, είναι τρομακτικά δύσκολο να αναδυθεί στο φως. Σε τέτοια, πυκνά σκοτάδια, έχει εγκλωβίσει και εκείνη τον εαυτό της. Έχει κλείσει την πόρτα της καρδιάς της, την έχει διπλοκλειδώσει και έχει βάλει και δεκατρείς αμπάρες… μία για κάθε χρόνο από εκείνη την ημέρα που ο Αλέξης έπαψε να υπάρχει στην ζωή της. Έφυγε; Τον έδιωξε; Ποιος ξέρει; Στρείδι κλειστό η τριανταοκτάχρονη δημόσια υπάλληλος Ευτέρπη Λεονάρδου, στέκει μόνη και προφυλαγμένη πίσω από τα ψηλά και γερά τείχη που ύψωσε η ίδια τριγύρω της…

Ψιλοπούλου Χρύσα
6

«Να σου πω μια ιστορία»

Χόρχε Μπουκάι

Σύντομη περιγραφή

Ο Ντεμιάν είναι ένας ανήσυχος νεαρός φοιτητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον «Χοντρό», έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, «ανατολίτικη» ή «δυτικότροπη», που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του «Χοντρού». Οι ιστορίες αρχίζουν να λειτουργούν ως παραβολές, και ο Ντεμιάν κατασιγάζει τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του, ωριμάζοντας μάλλον, παρά βρίσκοντας «έτοιμες λύσεις» και «συνταγές ευτυχίας»… Οι σχέσεις μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου δεν είναι —ούτε αυτές— συμβατικές και αναμενόμενες. Καβγάδες, διαφωνίες, συμπάθεια, αντιπάθεια, μίσος και αγάπη αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς ήρωες με σάρκα και οστά, προσφιλείς και οικείους στον αναγνώστη. Καμία σχέση εδώ με το στερεότυπο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού και του οριζοντιωμένου πάσχοντος. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, διανθισμένος με εξαιρετικές αφηγήσεις ιστοριών, τοποθετούν το Να σου πω μια ιστορία στην κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, ασχέτως εάν, παγκοσμίως, τοποθετείται κάτω από την ετικέττα: «Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας».

Πέτρου Ευαγγελία
7
Οι ομάδες θα συναντιούνται κατόπιν συνεννόησης μία φορά το μήνα για να συζητήσουν σχετικά με το βιβλίο που διαβάζουν.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων